Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cercetători din străinătate, finanțați prin proiectele Universității Babeș-Bolyai

Șase noi proiecte de cercetare au fost câștigate prin Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca de cercetători internaționali, în calitate de coordonatori, în colaborare cu grupuri de cercetare din UBB și din străinătate.

Instituția clujeană va atrage cercetători de top din afara României în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană.

Șase noi proiecte de cercetare au fost câștigate prin Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj de către cercetători internaționali, în calitate de coordonatori, în colaborare cu grupuri de cercetare din UBB și străinătate.

Acestea vor fi finanțate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României (componenta 9: suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare, iniţiativa 8: dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare.

Fiecare proiect este finanţat cu 1,2 milioane de euro, pe 30 de luni. Aceste șase noi proiecte se alătură celor 12 proiecte (granturi) de 1,4 milioane de euro fiecare câştigate în prima etapă a acestei competiţii din iunie 2023. Proiectele se încadrează în noul demers al UBBMed, acoperind teme de vârf în științele sănătății sau biomedicale.

Cercetătorii implicați sunt Szagda Agnieszka Sorokowska, Laszlo Poppe, Joana Braga Pereira, Jurgen Brem, Philipp Kanske. Aceste proiecte vor fi implementate în UBB prin colaborare directă cu cercetători din diverse colective, centre şi institute de cercetare ale instituției, contribuind la dezvoltarea unor noi teme şi direcţii de cercetare sau la consolidarea celor deja existente în UBB.

„Mă bucur să văd că și în această competiție UBB rămâne principalul atractor din țară pentru cercetătorii de vârf la nivel internațional, mai ales în noile programe (UBBMed) și în domeniile de vârf ale științei actuale, așa cum au fost de altfel și celelalte 12 proiecte câștigate în 2023.

Trebuie să felicit și ministerul de specialitate (al cercetării) pentru efortul de a organiza competiția la timp și sper să își recupereze bugetul anunțat inițial”, afirmă rectorul UBB, Daniel David.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Cele patru runde de alegeri ce marchează anul sunt determinante pentru modul în care oamenii proiectează, în 2024, țara și propriul viitor, potrivit unui studiu al Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) Cluj.

Cerința nr. 1 a românilor în 2024: creșterea nivelului de trai

Articolul următor

Viză anuală obținută pe loc pentru autorizațiile de funcționare în Baia Mare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Direcția Județeană de Statistică a anunțat dinamica autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în martie și în primul trimestru din 2024.
Citeste mai mult

Își revine piața rezidențială a Clujului

Direcția Județeană de Statistică a anunțat dinamica autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în martie și în…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share