Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Autoritatea pentru Reforma Feroviară relansează licitația pentru achiziția a 12 rame electrice pe hidrogen. Niciuna nu va ajunge în Transilvania sau Banat

Sursa foto: Depositphotos

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a făcut cunoscută reluarea pe platforma SEAP a  anunțului privind achiziția a 12 automotoare în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, destinate transportului feroviar de călători, precum şi achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații a acestor automotoare, necesare funcționării respectivelor automotoare. 

Valoarea achiziției este cuprinsă între 1.596.354.562,00 lei fără TVA și 2.468.146.243,00 lei fără TVA, în funcție de durata serviciilor conexe contractului – 15, respectiv 30 de ani, iar durata contractului va fi de 215 luni.

În 07 noiembrie 2023, procedura de licitație anterioară a fost anulată de ARF, pentru că singura oferta depusă, cea a asocierii Alstom-Linde Gaz, a fost declarată neconformă.

Modificări ale strategiei la achiziția trenurilor pe hidrogen, finanțată cu fonduri PNRR

Achiziția serviciilor de alimentare cu hidrogen a trenurilor se va realiza printr-o procedură de atribuire separată. Furnizorul automotoarelor cu tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen va asista ARF în elaborarea specificațiilor tehnice. Astfel, serviciile de alimentare vor fi coordonate cu caracteristicile tehnice ale trenurilor și caracteristicile de exploatare.

  1. Cerința privind disponibilitatea RE-H în perioada de garanție și în perioada de mentenanță a fost modificată (o cerință de minim 90% față de minim 98% anterior), pentru a se lua în considerare aspectele încă inovative ale tehnologiei.
  2. ⁠Numărul minim de locuri pe scaune a fost redus de la 140 de locuri la 120 de locuri, ținându-se cont de trenurile real produse și autorizate sau în curs de autorizare în Europa; un număr suplimentar față de cerința minimă fiind punctat în cadrul cadrul evaluării ofertelor la componenta de calitate.
  3. Au fost efectuate corecturi bazate pe observațiile primite, atât în derularea anterioară a procedurii, cât și în celelalte proceduri de achizții trenuri.

Durata serviciilor pentru mentenanță și reparații, prevăzută în contract este de 15 ani, cu posibilitatea suplimentării perioadei cu încă 15 ani, prin act adițional.

Proiect finanțat prin PNRR

Finanțarea proiectului este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, „Componenta 4 – Transport sustenabil” și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Cele 12 automotoare vor fi utilizate pe cinci linii neelectrificate

  1. București – Pitești.
  2. ⁠București – Aeroportul International Henri Coandă.
  3. ⁠București – Târgoviște.
  4. ⁠Bucuresti – Pitesti – Slatina – Craiova.
  5. ⁠Pitesti – Curtea de Argeș.

Materialul rulant achiziţionat de către ARF în cadrul acestui proiect se pune la dispoziţia operatorilor de transport feroviar de călători în cadrul CSP 2022-2032, în conformitate cu prevederile Metodologiei de alocare a materialului rulant nou achiziţionat.

Criteriul de atribuire este dat de cel mai bun raport calitate-costFactorii de evaluare şi ponderea acestora sunt:

  • 70% – Componenta financiară;
  • 30% – Componenta calitate, din care:
  • 8% – plusvaloarea – se vor puncta ofertele ce cuprind un număr suplimentar de locuri peste cerința minimă de 120 locuri, cu condiția păstrării raportului locuri pe scaun/în picioare și a celorlalte norme de siguranță și confort specificate în caietul de sarcini;
  • 12% – programul de livrare – Termenul de livrare este de maximum 45 de luni de la data semnării contractului. Ofertele care vor conține un termen de livrare mai mare de 45 luni vor fi considerate neconforme. Ofertele care vor conține un termen de livrare mai mic de 35 luni nu se vor puncta suplimentar. Modul de punctare pentru oferte cu un număr intermediar de luni pentru livrarea PU, poate fi consultat în anunțul de atribuire.
  • 10% – disponibilitatea RE-H în perioada de garanție și în perioada de mentenanță.

Încă 20 de zile pentru depunerea ofertelor

Orice operator economic are dreptul de a participa la procedura de atribuire în calitate de ofertant individual ori în comun cu alţi operatori economici, inclusiv în forme de asociere temporară constituite în scopul participării la procedura de licitaţie.

Termenul de depunere a ofertelor este 26 ianuarie 2024, orele 15.00.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Alba: Electrificarea transportului elevilor în județ pe fonduri europene

Articolul următor

CFR SA începe anul 2024 cu întreținerea infrastructurii în Regionala Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share