Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Finanțări nerambursabile de peste 5 miliarde euro, lansate în semestrul I 2024

Sunt vizate investiții în energie verde, producția de materiale de construcții, industrie alimentară, agricultură și multe altele.

Cel puțin opt programe de finanțare sunt deja deschise sau în curs de a fi lansate de autorități în acest an, alocarea totală a acestora ridicându-se la peste 5 miliarde de euro, arată o analiză REI, grup de companii aflat în topul celor mai mari firme de consultanță specializate în atragerea de finanțări nerambursabile atât pentru companii, cât și pentru autorități publice.

Sprijinul nerambursabil, disponibil atât sub formă de ajutor de stat, cât și fonduri europene, vizează investiții în producția de energie verde și creșterea eficienței energetice a companiilor, în producția de materiale de construcții, în domeniul alimentar sau în reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale țării, prin creșterea numărului de angajați și stimularea investițiilor în dezvoltare.

„Este una dintre cele mai mari și mai importante alocări de fonduri nerambursabile pentru companiile prezente în România de la aderarea la UE, în 2007, iar programele de finanțare susțin investiții în sectoare cheie care pot dezvolta economia și atrage investitori de proporții la nivel local. Lucrăm și suntem în discuții cu foarte multe companii care pregătesc investiții importante la nivel local, iar cea mai mare parte iau în calcul sprijin nerambursabil atât de la Guvern, sub forma ajutoarelor de stat, cât și prin accesarea de fonduri europene. Vedem progrese inclusiv la nivelul Ministerelor, care au recrutat personal specializat, care au anunțat digitalizarea anumitor procese cheie, prin urmare suntem optimiști și ne așteptăm ca 2024 să fie un an mult mai bun ca 2023”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Programe

Unul dintre cele mai importante programe este Programul Tranziție Justă. Sprijinul acordat este sub formă de granturi, între 200.000 și 8 milioane de euro. Programul se dresează start-up-urilor, IMM-urilor și întreprinderilor mari din Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova, Galați și Mureș. Alocarea totală este de 1 miliard de euro.

Programul Fond pentru Modernizare – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei

Este alt program cu finanțare europeană nerambursabilă. Va avea o alocare totală de 1,050 miliarde de euro.

Programul Fond pentru Modernizare a debutat în luna noiembrie a anului trecut, odată cu sesiunea dedicată sectorului agriculturii, unde fermierii au putut accesa 150 milioane euro din cei peste 500 milioane euro puși la dispoziție de MADR. Spre finalul anului a fost lansată și sesiunea dedicată autorităților publice, unde exercițiul a fost unul competitiv, pe principiul „primul venit – primul servit”.

Peste 700 de primării și consilii locale au depus proiecte în prima zi a sesiunii, unde echipa REI a reușit să asigure o cotă importantă din proiecte, de peste 20% dintre acestea.

„Pentru viitoarele sesiuni de proiecte pentru fotovoltaice sau baterii de stocare prin programul Fond pentru Modernizare, ce vor debuta în perioada următoare, recomandăm beneficiarilor ca la depunerea proiectului să fie pregătit Studiul de fezabilitate și obținut Certificatul de urbanism, iar la contractare se va solicita Avizul Tehnic de Racordare (ATR). Este unul dintre cele mai așteptate programe de finanțare din acest an, iar interesul este foarte ridicat”, a precizat Roxana Mircea.

INVESTALIM

Alt program este INVESTALIM. Alocarea totală este de 450 milioane de euro, iar sprijinul nerambursabil de minimum 500.000 de euro.  Domenii eligibile: industria alimentară, procesare, panificație CAEN: 1011, 1012, 1013, 1020, 1031, 1032, 1039, 1041, 1051, 1061, 1071, 1081.

Prima sesiune a programului INVESTALIM s-a derulat, inițial, în perioada 27 octombrie – 27 noiembrie, iar pentru că interesul a fost foarte ridicat, MADR a prelungit sesiunea cu încă 30 de zile. În total, pe acest prim apel, au fost depuse 49 de proiecte, valoarea investițiilor, cu tot cu cofinanțare, depășind 1 miliard de euro, unde totalul ajutoarelor de stat solicitate a depășit 300 de milioane de euro, respectiv mai mult decât dublul alocării din sesiune.

„Există discuții la nivelul Ministerului pentru o creștere a alocării pentru sesiunea 2 din acest an, la peste 450 de milioane de euro, însă momentan se analizează acest detaliu. Interesul rămâne foarte ridicat, iar noi avem zilnic discuții cu clienți importanți din domeniul agro-alimentar pentru proiecte importante de producție. Aproximativ 20% din proiectele depuse pe prima sesiune a INVESTALIM au fost intermediate de REI, iar investițiile au vizat procesarea cărnii, panificație sau producție/rafinare ulei și se ridică la circa 220 milioane euro”, a declarat Roxana Mircea.

Managementul deșeurilor este un alt program cu finanțare europeană. Obiectivul programului este dezvoltarea și modernizarea sistemelor de management al deșeurilor municipal. Sprijinul nerambursabil este cuprins între 500.000 de euro și max. 8,4 mil. euro/proiect. Alocare totală este de 220 milioane de euro.

CONSTRUCTPLUS

CONSTRUCTPLUS – Ajutor de stat pentru industria materialelor de construcții este alt program ce va primi finanțare nerambursabilă. Suma totală alocată este de 150 milioane de euro.

Anunțat de anul trecut, CONSTRUCTPLUS este cel mai așteptat program de finanțare pentru companiile specializate în producția de materiale de construcții. Cu un Ghid consolidat deja lansat pe piață, intrat în ședința de Guvern de joi – 11 ianuarie,  apelul ar urma să se deschidă din 15 februarie și va fi deschis timp de o lună.

Alte 150 de milioane de euro vor fi alocate pentru Granturi pentru dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate – PNRR.

De asemenea, 700 de milioane de euro vor fi alocate pentru Programele Regionale 2021 – 2027 – finanțare investiții IMM.

Pentru Programul Național Strategic (PNS) 2023 – 2027 vor fi alocate 938 de milioane de euro.

„Pe lângă cele 8 mari programe de finanțare anunțate pentru acest an, alte scheme se află în pregătire la ministere, printre acestea numărându-se o nouă versiune a schemei reglementate de HG 807/2014, care în ultimii ani a fost cea mai importantă soluție de sprijin pentru companiile specializate în producție, o nouă sesiune pentru schema reglementată de HG 959/2022, dedicată industriilor prelucrătoare, RePower EU, un amplu program de finanțare dedicat creșterii eficienței energetice și a independenței de combustibilii fosili, precum și alte programe din PNRR, care reprezintă încă circa 40 miliarde de euro bani pentru investiții și dezvoltare, atât a sectorului public, cât și a celui privat”, încheie Roxana Mircea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Constantin Chiriac e distins cu The Angel Award la New York

Articolul următor

Mobilitate Urbană Durabilă în Deva

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share