Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Lockheed Martin va cerceta inteligența artificială la Cluj

Compania aerospațială și de securitate Lockheed Martin a prelungit un acord de colaborare între Laboratorul său de Cercetare și Leadership în Știință, Tehnologie și Inginerie (STELaRLab) și UTCN în domeniul inteligenței artificiale (AI). 
Ray Piselli și Vasile Țopa au semnat prelungirea acordului de colaborare | Foto: UTCN

Parteneriatul cu Universitatea Tehnică (UTCN) vizează planificarea și furnizarea de asistență umanitară și intervenție în caz de dezastre.

Compania aerospațială și de securitate Lockheed Martin a prelungit un acord de colaborare între Laboratorul său de Cercetare și Leadership în Știință, Tehnologie și Inginerie (STELaRLab) și UTCN în domeniul inteligenței artificiale (AI).

Acordul extinde colaborarea, anunțată în 2022, pentru a dezvolta capacități de AI care să îmbunătățească planificarea și furnizarea de asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre în perioade de criză.

Acest acord va acționa ca un catalizator pentru prelucrarea imaginilor 4-dimensionale primite de la sistemele aeriene fără echipaj și integrarea de senzori multipli suplimentari. Beneficiul combinat va accelera facilitarea planificării și furnizării autonome a sprijinului esențial, necesar în situații de urgență.

“Este o altă etapă importantă pentru parteneriatul de durată al Lockheed Martin cu România. Aceasta subliniază angajamentul nostru de a sprijini dezvoltarea următoarei generații de oameni de știință, ingineri și specialiști în tehnologie din România, care vor fi esențiali pentru viitorul națiunii”, a declarat Ray Piselli, vicepreședinte al Lockheed Martin pentru afaceri internaționale.

Compania aerospațială și de securitate Lockheed Martin a prelungit un acord de colaborare între Laboratorul său de Cercetare și Leadership în Știință, Tehnologie și Inginerie (STELaRLab) și UTCN în domeniul inteligenței artificiale (AI). 

UTCN își ridică propriul centru de AI

Prelungirea acordului de cercetare va oferi cercetătorilor români acces continuu la rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a Lockheed Martin, inclusiv la Centrul de Inteligență Artificială al companiei.

“Extinderea parteneriatului de aplicare a tehnologiilor de inteligență artificială pentru intervenții în situații de urgență este un câștig important pentru România. Parteneriatul oferă cercetătorilor români acces la rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a Lockheed Martin, inclusiv la Centrul de Inteligență Artificială al companiei, oportunitate prin care pot folosi eficient informații în timp real pentru a găsi soluții rapide în situațiile de criză”, a spus ministrul digitalizării, Bogdan Ivan.

„Rezultatele semnificative obținute în primul an de cooperare vor fi extinse și utilizate prin integrarea într-un prototip funcțional dezvoltat în comun cu StelarLab. Ca parte a interesului nostru de ansamblu pentru AI și în special pentru acest proiect, investim fonduri proprii în înființarea unui centru de AI, în construcție la Cluj”, a declarat Vasile Țopa, rectorul UTCN.

Studiază schimbările climatice

Pe măsură ce schimbările climatice continuă să prezinte provocări la nivel global, din cauza frecvenței și gravității situațiilor de urgență naturală, cum ar fi incendiile de vegetație, Lockheed Martin și UTCN vor evalua modul în care AI poate ajuta societatea să înțeleagă riscurile asociate cu aceste evenimente și să fie mai bine pregătită să răspundă cu agilitate.

Lockheed Martin este prezentă în România de 25 de ani, fiind un partener strategic pentru apărarea națională, industrie și mediul academic. Compania este angajată într-un parteneriat cu România în programe de apărare și securitate, inclusiv avioane militare, apărare antirachetă, foc de precizie, radare și elicoptere pentru Ministerul Afacerilor Interne.

Cu sediul central în Bethesda, Maryland (SUA), Lockheed Martin Corporation este o companie globală de securitate și aerospațială care are 114.000 de angajați în întreaga lume și care este implicată în principal în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, fabricarea, integrarea și susținerea sistemelor, produselor și serviciilor de tehnologie avansată.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bauer Kompressoren România – start oficial cu motoarele turate la maxim

Articolul următor
Schimbările climatice pot fi combătute doar prin asimilarea unor bune practici sustenabile, care să ducă la creșterea productivității și o îmbunătățire a nivelului productiv al culturilor.

Recomandările Corteva pentru combaterea buruienilor din păioase

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share