Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fiscul primenește sistemul e-Factura. “Nu mai pot fi introduse facturi duplicat”

Pentru identificarea de îmbunătățiri care să asigure sinergia platformelor de facturare furnizate de companiile ce oferă servicii de contabilitate cu sistemul e-Factura, experții MF au invitat reprezentanții lor să colaboreze pentru a optimiza soluțiile tehnice, astfel încât adaptarea la sistem să fie cât mai fluidă și eficientă.

Ministerul Finanțelor (MF) a organizat două întâlniri în format online privind sistemul de facturare electronică, la care au participat 175 persoane.

Pentru identificarea de îmbunătățiri care să asigure sinergia platformelor de facturare furnizate de companiile ce oferă servicii de contabilitate cu sistemul e-Factura, experții MF au invitat reprezentanții lor să colaboreze pentru a optimiza soluțiile tehnice, astfel încât adaptarea la sistem să fie cât mai fluidă și eficientă.

“În cadrul discuțiilor s-a pus accentul pe monitorizarea evenimentelor care au loc în aplicații, a eventualelor erori punctuale întâmpinate, și pe soluționarea sesizărilor primite de către echipa de asistență. Întâlnirile în acest format vor fi organizate zilnic în următoarea perioadă, pentru a evalua orice posibile îmbunătățiri care pot să sprijine creșterea eficienței operaționale a e-Factura.

Un alt demers pentru a eficientiza interacțiunea cu utilizatorii finali este organizarea, în 23 și 25 ianuarie, unor webinarii în care aceștia pot adresa orice nelămuriri și primi răspunsuri din partea experților Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) Centrul Național pentru Informații Financiare.

Modificările aduse sistemului

“De la 1 ianuarie s-au efectuat o serie de corecții la aplicația de completare oferită gratuit de MF / ANAF, pe baza feedback-ului primit de la utilizatori. O altă modificare importantă este că din 16 ianuarie sistemul nu mai permite introducerea facturilor duplicat. Un nou pas la care se lucrează este posibilitatea de a trimite facturi în numele furnizorului (autofacturarea)”, conform MF.

„Puțin credeau că vom fi a patra țară din UE care reușește să implementeze acest sistem, despre care am spus de la bun început că este vital pentru lupta noastră cu evaziunea. Iată că până acum nu au fost intervale de timp în care sistemul să nu funcționeze.

Echipa CNIF/ANAF a început să lucreze de aproape cu firmele care oferă servicii de contabilitate cu sistemul e-Factura, pentru ca orice îmbunătățiri care pot să facă mai ușoară viața contribuabililor să fie implementate.

Nu excludem că pot să apară dificultăți și că pot fi identificate aspecte care necesită îmbunătățiri, tocmai de aceea abordarea este una cât se poate de constructivă; suntem lângă contribuabili și nu se aplică niciun fel de sancțiuni până în aprilie.

Ne-am angajat să fim flexibili și receptivi la feedback, cred că asta este cel mai important. În final, cu siguranță vom depăși toate dificultățile și ne vom asigura că sistemul e-Factura este o soluție robustă și adaptabilă la nevoile în continuă schimbare ale mediului de afaceri”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Companiile scapă de sancțiuni până la 1 martie

În contextul implementării cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 în relația business-to-business (B2B), 10 milioane de facturi au fost înregistrate în sistemul e-Factura, în valoare de 45 miliarde de lei. Statusul facturilor expediate este actualizat la fiecare 30 de minute.

“În situația în care sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere prevăzută se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului.

Termenul limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul RO e-Factura este de cinci zile lucrătoare de la data emiterii facturii. În perioada 1 ianuarie – 31 martie, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul RO e-Factura nu se sancționează”, conform MF.

Antreprenorul clujean Dan Chiuzbăian a atacat instrumentul pentru facturarea electronică prin care ANAF vrea să pună bazele digitalizării fiscale. Proprietarul companiei informatice QSound Soft, specializată în sisteme de automatizare, a realizat o analiză dură a RO e-Factura, însă a venit și cu propuneri menite să primească noul instrument al ANAF. Remarcile sale au fost supuse atenția parlamentarilor clujeni.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ambasadorul Regatului Belgiei în România a vizitat Primăria Oradea

Articolul următor

Top 5 firme de construcții rezidențiale și nerezidențiale din Timiș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share