Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aeroportul Internațional Sibiu, aproape de finalizarea investiției de 64,31 milioane euro

Aeroportul Internațional Sibiu

În urma proiectului de investiții derulat de Consiliul Județean Sibiu, capacitatea de procesare a pasagerilor pe Aeroportul Internațional Sibiu crește la 2,5 milioane de la 750.000. Beneficiind de ultimele oportunități de a atrage fonduri europene dedicate modernizării infrastructurii mari, aerogara sibiană contribuie la creșterea competitivității județului din perspectivă turistică și economică.  

Pe locul fostei clădiri, veche de 50 de ani, acum un terminal modern, conducerea Consiliului Județean Sibiu, alături reprezentanții asocierii Con-A – Bog`Art – UTI, a prezentat stadiul lucrărilor efectuate în cadrul proiectului de investiții în AI Sibiu.

În intervalul de timp de 12 luni, constructorii au executat lucrările cuprinse în proiect în proporție de 99,5%. Diferența este reprezentată de implementarea măsurilor în linie cu rigorile impuse de integrarea României în spațiul aerian Schengen, aprobată la sfârșitul lunii decembrie 2023, și achiziția de echipamente pentru parcare (automate de plată, stații reîncărcare pentur autovehicule electrice).

„A fost o cursă contra cronometru prin care am urmărit ca din ultimele finanțări nerambursabile ale Uniunii Europene destinate aeroporturilor să extindem terminalul de pasageri și să modernizăm tot ceea ce ține de aparatura destinată fluxului de îmbarcare – debarcare și preluare bagaje, cât și de sistemele de control și de securitate”, declară Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
„De reținut e faptul că a fost o lucrare extrem de provocatoare. S-a lucrat într-un aeroport funcțional, cu pasageri, cu flux de avioane. În ciuda acestor condiții și a termenului extrem de strâns, de 12 luni, suntem aici, acum. Se poate, dacă există asumare, voință, multă muncă și parteneri serioși, așa cum am avut noi pentru această lucrare. Pentru toate acestea vreau să felicit partenerii contractuali care și-au asumat o astfel de provocare. Au abordat acest proiect cu o seriozitate și un profesionalism cu care, ca și conducător de autoritate care derulează investiții, țin să vă spun că rar te întâlnești”, subliniază Daniela Cîmpean.
Conferință de presă Aeroportul Internațional Sibiu

Vicepreședintele Consiliului Județean, Vlad Vasiu, cel care a coordonat activitatea privind derularea investiției din partea autorității contractante, apreciază efortul depus toți actorii implicați.

„Mă mândresc că sunt sibian și că în Sibiul nostru avem așa ceva și că s-a întâmplat într-un timp record. În urmă cu nouă luni eram aici unde se demola o aerogară veche de 50 de ani, iar acum suntem într-un terminal complet nou. Fiecare dintre angajații aeroportului au tras zi de zi ca să se poată întâmpla această investiție împreună cu o asociere de trei firme, cu un lider de asociere sibian și două companii de prestigiu din România. Vreau să mulțumesc și tuturor instituțiilor și operatorilor de pe aeroportul din Sibiu care pe parcursul unui an au înțeles că este spre interesul nostru să tragem în aceeași direcție. Este un exemplu de bună practică ca timp, sumă, implicare, și o spun cu toată responsabilitatea că este unic în România”, susține Vlad Vasiu, vicepreședintele CJ Sibiu.

Terminalul aeroportului extins de la 6.200 mp la 22.400 mp

După 16 ani de la ultima modernizare a Aeroportului Internațional Sibiu, suprafața terminalului a fost extinsă până la 22.400 mp, prin construirea a două corpuri de clădire noi. Împreună cu echipamentele și dotările specifice achiziționate în cadrul proiectului, aeroportul din Sibiu are acum capacitatea să proceseze 2,5 milioane de pasageri anual, de la 750.000.

Cifrele aeroportului după implementarea proiectului au crescut. Astfel, numărul porților de îmbarcare a crescut de la 5 la 7, iar numărul de filtre de securitate s-a dublat, de la 3 la 6. Pentru check-in, pasagerii au la dispoziție 14 ghișee cu operator și 7 self check-in.

Pasagerii vor evita statul la coadă pentru că vor beneficia de posibilitatea să-și facă singuri check-in și să-și printeze singuri etichetele pentru bagaje. În continuare, există 4 zone de „Drop Off” unde bagajele pot fi trimise de pasager direct la cală, fără a mai fi necesară predarea lor la ghișeele clasice.

Echipamente de securitate și supraveghere cu AI

Un avantaj al echipamentelor moderne este faptul că pasagerii nu vor mai fi nevoiți să scoată din bagaj dispozitivele electronice (precum laptop) și nici lichidele din bagajul de mână.

Proiectul a cuprins instalarea unui sistem de detectare a explozibililor pentru controlul de securitate a bagajelor de cală, un nou sistem de benzi transportoare în care sunt integrate două sisteme de etectare a explozibililor pentru controlul de securitate al bagajelor de cală. Alte două scanere de securitate au fost instalate, suplimentar față de cele două inițiale.

Sistemele de supraveghere video sunt de natura celor cu funcții de recunoaștere facială și video analiză integrată.

Aeroportul beneficiază de E – Gates, o nouă măsură de presecuritate, reprezentând porți automate care sunt accesate în baza cărții de îmbarcare.

Ca un element inedit, aerogara sibiană dispune de Porți Automated Border Control (ABC). Este singurul sistem existent într-un aeroport regional din România. Din momentul în care pasagerul scanează pașaportul, o cameră de vederi preia imaginea pasagerului și o compară cu cea din document. Astfel, se fluidizează traficul pasagerilor, eliminându-se controlul efectuat de polițiștii de frontieră.

„Peste toate aceste noi echipamente care vizează controlul și securitatea pasagerilor și care sunt de nivelul celor existente în marile aeroporturi, aici, la Sibiu, am instalat un sistem de supraveghere dotat cu inteligență artificială, menit să detecteze persoanele suspecte sau persoanele abandonate. Lor li se adaugă și rețeaua de supraveghere perimetrală de aproximativ 500 camere, cât și o cameră cu termoviziune ultraperformantă, unică în România. Toate datele sunt prelucrate într-un dispecerat modern”, explică Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu.
„Principalul atuu al acestei camere este detecția termală prin infraroșu. Are capabilitatea de a detecta și de a face clasificare pe obiecte. Această cameră se axează strict pe perimetrul aeroportului. În momentul în care această linie este trecută înspre interior, sistemul generează o alarmă și operatorul este înștiințat de faptul că cineva a pătruns în perimetru. În paralel cu acest semnal, celelalte sisteme vin în ajutor și focalizează acea zonă. Mai avem și o protecție suplimentară a gardului printr-o fibră optică senzitivă, care este capabilă să detecteze orice intruziune la nivel de o distanță de 1 metru. Toate camerele mobile din acea zonă se vor axa strict pe acea zonă în care s-a emis alarma”, detaliază Cristian Dejeu, reprezentantul Helinick, firma care a implementat proiectul sistemului perimetral de detecție și supraveghere video.

AI Sibiu, modernizat, așteaptă creșterea fluxului de pasageri

Ultimele modernizări și achiziții de echipamente și dotări realizate de Consiliul Județean Sibiu își vor găsi justificarea economică în creșterea numărului de pasageri.

După ultimele cifre de trafic din 2023, publicate de Asociația Aeroporturilor din România, AI Sibiu se află pe locul al șaptelea cu puțin peste 550.000 de pasageri, menținându-se în plasa Aeroportului din Craiova (598.000) și cu mult peste cifrele Aeroportului din Târgu Mureș (263.000).

Investiția de 64,31 milioane de euro, din care 85% reprezintă fonduri europene nerambursabile, constituie primul pas spre dezvoltarea AI Sibiu.

„Vă asigur că se depun eforturi pentru a diversifica destinațiile și viitoarele rute. La ora asta suntem conectați cu două hub-uri extrem de importante din Europa, de Munchen și de Viena. Sibienii pot zbura aproape oriunde în lume, direct din Sibiu”, declară Vlad Vasiu, vicepreședintele CJ Sibiu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Este vorba despre Clubul de Afaceri Japonez în Transilvania (JBC), condus de Daisuke Kudo, și Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), reprezentată de Sebastian Metz.

B2B: japonezii din Transilvania au bătut palma cu germanii de la București

Articolul următor

Călătoria feroviară de 80 de zile în jurul Pământului trece prin România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share