Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Antreprenoriatul feminin, promovat în Transilvania printr-un proiect european

CRR are ca preocupări incluziunea și egalitatea de gen în inițiativele antreprenoriale | Foto: ATC, ADRNV

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) folosește exemple de bună practică din Franța și Finlanda pentru a fi urmate în zona Ardealului.

Academia Română Cluj a găzduit întâlnirea Comitetului Regional de Reprezentanți (CRR), organizată de ADRNV în contextul proiectului european de cooperare Debuting, pe teme de incluziune și egalitate de gen în inițiativele antreprenoriale.

CRR este o structură deschisă din care fac parte clustere din Regiunea Nord-Vest, alături de instituții publice și asociații care susțin antreprenoriatul feminin. Membrii CRR beneficiază de transfer de bune practici și acțiuni de capitalizare a interacțiunilor care se desfășoară, timp de patru ani, între organizații din 10 țări, pe teme de incluziune.

Întâlnirea a inclus prezentarea de inițiative de bune practici din vizitele de studiu realizate în Finlanda și Franța, cu participarea unor membri din CRR, un atelier de identificare a provocărilor și soluțiilor din perspectiva egalității de gen, instrumente de lucru și calendarul evenimentelor planificate pentru anul în curs.

Academicianul Doru Pamfil și directorul general interimar al ADRNV, Csilla Hegedus, au adresat mesaje membrilor grupului regional privind importanța implementării și respectării principiilor egalității de gen, atât în mediul academic, cât și în mediile economic, politic și instituțional.

Se face transfer de bune practici

Membrii grupului participă prin rotație la întâlniri la nivel european pe teme de egalitate de gen organizate în regiunile din țările partenere, la diferite ateliere tematice facilitate de partenerii proiectului și se reunesc semestrial la nivel local, pentru a asigura transferul de bune practici din interacțiunea directă și pentru a analiza posibilitatea adoptării sau adaptării unor inițiative similare.

CRR este o structură informală, bazată pe colaborare instituțională, formată din organizații reprezentative pentru tematica abordată, lista fiind deschisă și altor entități care doresc să se alăture inițiativei.

Au fost reprezentate Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Cluj, Consiliul Județean Cluj – DGASPC, Academia Română Cluj, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj Innovation Park (CIP), Clusterul de Educație, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Clusterul AgroTransilvania (ATC), Clusterul Mobilier Transilvan, Transilvania IT Cluster, Transylvania Energy Cluster, Asociația Femeilor de Afaceri Cluj, Asociația Antreprenoare, Centrul de Voluntariat Europe Direct Cluj.

Expertiza externă, asigurată de UBB

Participanții au contribuit cu experiența proprie la identificarea principalelor provocări cu care se confruntă firmele și organizațiile din perspectiva egalității de gen, la atribuirea responsabilităților și la recomandarea unor potențiale soluții și măsuri concrete.

UBB asigură expertiza externă specializată pe domeniu, pe durata proiectului. Concluziile atelierului urmează a fi integrate din exerciții similare realizate între membrii grupurilor din țările partenere.

Corelat cu aplicarea unui chestionar dedicat firmelor pentru a evalua diferențe între gradul de percepție a egalității și diversității în cele 10 țări, la nivelul fiecărei regiuni partenere se va elabora o sinteză a cadrului legislativ național, o analiză a criteriilor de respectare a principiilor de egalitate de șanse la nivelul programelor de finanțare și a strategiilor regionale.

Anul trecut, ATC și CIP au participat împreună cu membrii din echipa de proiect a ADRNV la întâlnirile de transfer de bune practici organizate la Rovaniemi de Consiliul Regional Laponia (Finlanda) și la Strasbourg, de Regiunea Grand-Est (Franța).

Întâlnirile interregionale conferă posibilitatea interacțiunii între membrii grupurilor regionale din cele 10 țări partenere, stimulând transferul de expertiză și generând cunoaștere. Exemplele de bune practici colectate au fost prezentate la întâlnirea regională semestrială.

Academia Română Cluj a găzduit întâlnirea Comitetului Regional de Reprezentanți (CRR), organizată de ADRNV în contextul proiectului european de cooperare Debuting, pe teme de incluziune și egalitate de gen în inițiativele antreprenoriale.

Proiecte pilot în România

În 2024 vor fi colectate bune practici prin întâlnirile care se vor organiza la Stuttgart în Germania în ianuarie de către Agenția pentru Clustere a Regiunii Baden-Württemberg, la Pamplona (Spania), în aprilie, de Agenția SODENA a Regiunii Navarra și la Gdansk (Polonia), de Regiunea Pomorskie.

Corelat cu specificul activității membrilor grupului regional, pe parcursul proiectului vor fi identificate cele mai potrivite inițiative din regiunile partenere, cu potențial de replicare în România și în regiune, cu posibilitatea de a fi implementate prin proiecte pilot ulterioare.

Transferul de bune practici vizează îmbunătățirea politicilor publice de susținere a egalității de gen și a modalităților de transpunere și respectare a principiilor în apelurile dedicate mediului economic din Programul Regional 2021-2027, pentru care ADRNV este Autoritate de Management.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

55 milioane de euro pentru eficientizarea energetică din Regiunea Vest

Articolul următor
Fabrica de sârmă Dan Steel Group (DSG) Beclean, aflată în faliment, a fost vândută, în cadrul unei licitaţii publice, companiei deținute de antreprenorul Ioan Teslaru

Fabrica Dan Steel Beclean, vândută cu 7,5 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share