Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bihor – Cluj: 1-0 la bugete de dezvoltare în 2024

Consilierul județean Ionuț Florea atrage atenția că, în acest an, cheltuielile de funcționare la Cluj sunt mai mari decât investițiile necesare pentru dezvoltarea județului. 
Prima emisiune de obligațiuni a județului a fost anunțată la finalul lui 2023 | Foto: CJ Cluj

În timp ce județul Bihor are propus, pentru 2024, un buget consolidat de 2,5 miliarde lei, majoritatea pentru dezvoltare, Clujul are 1,5 miliarde, preponderent pentru funcționare.

Consilierul județean Ionuț Florea atrage atenția că, în acest an, cheltuielile de funcționare la Cluj sunt mai mari decât investițiile necesare pentru dezvoltarea județului. “Este greu de înțeles această gândire economică și viziune sau mai bine spus, lipsă de viziune.

Într-o perioadă în care economia încetinește, cheltuielile de funcționare acaparează fondurile care ar trebui direcționate spre investiții. Acest lucru este inacceptabil. Tocmai în astfel de perioade de recesiune economică tu, autoritate publică, trebuie să încurajezi investițiile, prin reduceri de taxe și impozite și să accelerezi investiții publice”.

“Această abordare nu doar că duce la stagnare, dar compromite și viitorul economic al județului. Avem nevoie urgentă de o reorientare a priorităților, cu un accent pe investiții care să genereze creștere sustenabilă și îmbunătățirea calității vieții în Cluj.

Comparativ cu alte județe, Clujul rămâne în urmă. Bihorul propune un buget local ambițios, de 2,34 miliarde lei, din care 2,02 miliarde pentru investiții (73,5% din total) finanțat în mare parte din fonduri europene nerambursabile, ceea ce indică o capacitate financiară și administrativă net superioară”.

Obligațiunile, mai ales pentru rambursarea creditelor

Analiza indică, la Cluj, un buget general cu 6,5% mai mare decât în 2023, dar un buget de dezvoltare mai mic cu 15% decât în 2023 și cu 37,5% mai mic decât în 2021, de doar 480 lei / locuitor, concentrat majoritar pe transport, gestionarea deșeurilor și sănătate.

Peste jumătate din bugetul județului Cluj este alocat pentru asigurări și asistență socială, transporturi, și autorități publice, în timp ce sănătatea, cultura, recreerea, religia și învățământul primesc o treime din buget.

Din prima emisiune de obligațiuni a județului, de 76 milioane €, 26 milioane se regăsesc în investiții, restul fiind pentru rambursarea de împrumuturi bancare. Din suma alocată investițiilor, 23 milioane € vor fi folosiți pentru a finaliza modernizarea unor drumuri.

Bugetele propuse pentru acest an

Cluj (2024 / 2023)

  • Buget general: 1,5 mld. lei / 1,4 mld. lei
  • Cheltuieli funcționare: 486 mil. lei / 387 mil. lei
  • Investiții dezvoltare: 359 mil. lei / 420 mil. lei

Bihor (2024 / 2023)

  • Buget general: 2,5 mld. lei / 1,1 mld. lei
  • Cheltuieli funcționare: 417 mil. lei / 340 mil. lei
  • Investiții dezvoltare: 2,1 mld. lei / 1,1 mld. lei

Sursa: consiliile județene

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cele mai tari firme din Bihor care aniversează în acest an 30 de ani

Articolul următor

11 stații de încărcare rapidă pentru autobuze electrice vor fi instalate la Timișoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share