Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sectorul de înfrumusețare și profesorii, oile negre în viziunea Fiscului bihorean

Conducerea Agenției Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Bihor este iritată de atitudinea a două clase profesionale în ceea ce privește declararea veniturilor și plata impozitelor. Este vorba despre sectorul de înfrumusețare și tot ce ține de aceasta – coafură, manichiură, pedichiură, make-up, etc. și cel al profesorilor.

Ioan Mihaiu, șeful AJFP Bihor, a prezentat rezultatele agenției pe anul 2023, atingând și câteva puncte sensibile în activitatea agenției. Aici intră comerțul online, sectorul de înfrumusețare și cel al meditațiilor date de profesori.

 

Coafezele și profesorii la control

Am început o verificare a ceea ce înseamnă codul CAEN înfrumusețare: coafeze, make-up artist, machiaj, manichiură, pedichiură și, am aflat că două doamne din acest domeniu, plus două persoane din domeniul comerțului online au făcut scandal și au vorbit urât cu colegii noștri. Le-am răspuns sub altă formă, sub formă profesională. Am cerut colegilor noștri să facă o analiză a activității persoanelor fizice autorizate din câteva domenii de activitate”, a precizat Ioan Mihaiu.

Primul domeniu, și cel mare sector analizat ca și cod CAEN de activitate, a fost cel al doamnelor care se ocupă de coafor, machiaj, manichiură, pedichiură, 1.500 de PFA din totalul de 12.000. Alte domenii analizate au fost cele ale profesorilor care dau meditații, al medicilor și al IT-știlor.

Șeful AJFP Bihor a dat și cifre relevante în acest sens, începând cu sectorul coafezelor și make-up artistelor.

„Toți avem soții, fiice, nepoate și știm că merg la coafor sau la machiaj. Știm că un coafor sau un machiaj costă în jur de 150 de lei, plus, minus. Știm că atunci când mergem la o nuntă, costurile cu soția sunt mai mari decât cele cu cadoul. Și sezonul de nunți este lung. Știm că pentru o nuntă, o mireasă costă cel puțin 500 de lei, coafura, iar un machiaj la fel. Două mirese într-o zi de sâmbătă costă cel puțin 1.000 de lei. Știți cât declară cele 1.500 de doamne din acest sector al înfrumusețării? A ieșit o medie de 350 de lei pe lună. Deci atât câștigă doamnele noastre care lucrează liber profesioniste în acest domeniu”, a exemplificat Ioan Mihaiu.

Acesta a precizat că în sectorul acesta există și câteva persoane oneste, impuse la norme de venit, 45 de PFA-uri din 1.500. Cinci persoane impuse în sistem real au declarat venituri de 4.000 de lei pe lună, trei persoane – 3.000 de lei pe lună și zece persoane – 2.000 de lei pe lună. Jumătate din cele 1.400 de persoane au venitul mediu de 350 de lei pe lună, iar jumătate sunt în pierdere sau câțiva lei pe lună. În urmă cu 10 ani, erau impuse la normă de venit 70-80% de PFA-uri din acest sector.

Șeful Fiscului bihorean s-a referit și la profesorii care dau meditații. Din 7.000 de profesori în Bihor, 130 sunt înregistrați că dau meditații: 40 pe normă de venit și 90 în sistem real. Din cei 90, 40 au declarant că nu au dat nici o meditație în 2022.

„Deci avem 80 de profesori care au dat meditații în Bihor. Știți cât este media meditațiilor la profesori? 800 de lei/lună. De-a dreptul sfidător. Eu ca și părinte, ca și bunic, știu că o meditație costă minim 100 de lei atunci când se face în grup cu câte cinci copii. Dacă o faci cu un singur copil costă 150 de lei – 200 de lei. Știm că sunt profesori la care nu găsești loc. Foarte bine! Toată stima pentru ei că sunt profesori buni. Mă adresez acestei categorii! Stimați profesori, este imposibil ca din 7.000, doar 90 să aveți activitate de meditații. Nu pot să cred că din 7.000 de profesori, doar 90 dau meditații! Nu pot să cred că venitul celor care dau meditații este de 800 de lei pe lună!”, a declarat finanțistul.

 

Exemple pozitive

Acesta a subliniat și cazurile pozitive. Astfel, la 3.000 de medici în Bihor, 1.000 de medici sunt înregistrați ca persoane libere. Cei 1.000 de medici au o medie a veniturilor de 6.500 de lei/lună pentru care plătesc taxe și impozite. IT-știi la fel, 200-300 de IT-ști din Bihor au media veniturilor declarate de 6.000 de lei/lună.

Șeful AJFP Bihor a încheiat cu o amenințare la adresa sectorului de înfrumusețare și a profesorilor.

„Nu puteți să ne sfidați, pentru că nu vă credem! Nu vă credem că aveți venituri de 350 de lei pe lună și cu asta trăiți! Avem metode de a vă verifica! Așteptăm declarațiile din mai pentru 2023 și dacă constatăm aceeași sfidare și aceeași nepăsare în a declara veniturile de la salon și din meditații, o să aplicăm legea! Noi și Antifrauda! Prima intrare este casa de marcat: 300 de lei minim nemarcat înseamnă 10.000 de lei amendă. 1.000 de lei nemarcat, adică două mirese, într-o zi de sâmbătă, când o să le fie lumea mai dragă, întotdeauna noi așa picăm, amenda este de 30.000 de lei. Repetabilitatea înseamnă suspendarea activității”, conchide Ioan Mihaiu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Cel mai mare constructor de skateparkuri și zone de joacă din România, Sport Play Systems (SPS), a finalizat, anul trecut, 20 de proiecte în țară.

Sport Play Systems a finalizat skatepark-ul din Sf. Gheorghe

Articolul următor
Primarul interimar al Băii Mari, Ioan Doru Dăncuș, s-a întâlnit cu ambasadorul Chinei în România, Han Chunlin. Printre subiectele abordate, de la cele economice, turistice și până la cele culturale, se regăsesc reconversia siturilor industriale, dezvoltarea conectivității și promovarea schimburilor culturale.

Chinezii vor să valorifice economic terenurile decontaminate din Baia Mare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share