Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Boloș a găsit 36 de milioane de euro pentru subvențiile la motorină

Bugetul schemei de ajutor de stat este pentru 4.000 de operatori economici | Foto: Info Trucker

Ministerul Finanțelor propune, printr-un proiect de hotărâre de guvern, un ajutor de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil, pentru a veni în sprijinul operatorilor de transport rutier.

Valoarea ajutorului este de 13 bani / l de combustibil și se acordă până la 31 decembrie. Ajutorul de stat va fi acordat sub forma unui grant pentru operatorii economici licențiați în România, care desfășoară activități de transport rutier de mărfuri în cont propriu / contracost și de persoane. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 180 de milioane de lei pentru un număr estimat de 4.000 de operatori economici.

„Sunt tot mai multe firme de transport ce nu au posibilitatea absorbției creșterii costurilor de operare. Presiunea prețului la carburant aduce costuri suplimentare imediate care pot determina insolvența sau chiar falimentul. E o măsură temporară de sprijin, în contextul în care, în imaginea de ansamblu, ele sunt interconectate cu alte sectoare economice: producția, comerțul, agricultura și turismul.

Este un mod prin care, indirect, facilităm transportul materiilor prime, produselor finite, echipamentelor și persoanelor, pentru a asigura funcționarea eficientă a întregii economii.

Avem o viziune clară în a construi scheme pentru investiții care să stimuleze dezvoltarea și să susțină progresul economic. În același timp, trebuie să recunoaștem importanța echilibrului și a abordării integrate, acolo unde putem lua decizii care generează efect multiplicator”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Ce operatori primesc subvențiile

a) dețin licență comunitară eliberată în România
b) dețin cel puțin un vehicul eligibil
c) nu sunt declarați inactivi potrivit Codului de procedură fiscală sau nu se află în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerțului
d) nu beneficiază de alte compensații pentru activitatea de transport desfășurată cu vehiculele eligibile, cu excepția celor care efectuează transport public local de persoane
e) nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau acestea au fost executate conform prevederilor legale
f) alimentează vehiculele eligibile de la stațiile de distribuție ale operatorilor economici înregistrați potrivit Codului fiscal, în calitate de comercianți en detail de produse energetice sau de la parteneri contractuali ce au ca furnizori stațiile de distribuție, utilizând un card de gestiune a alimentărilor sau un inel emițător / receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu deținute la punctele lor de alimentare sau de parteneri contractuali care dețin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuție.

Cererea de compensare, în trimestrul următor

Operatorul economic poate depune o cerere de compensare a creșterii accizei la motorină pentru un trimestru calendaristic, în primele 30 zile ale trimestrului următor celui pentru care se solicită plata ajutorului de stat.

Se poate solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile deținute în cursul trimestrului pentru care se solicită compensarea, în baza unei cereri depuse la Autoritatea Rutieră Română (ARR), începând cu prima zi a trimestrului următor celui pentru care se emite cu 30 de zile lucrătoare înaintea publicării în Monitorul Oficial a hotărârii.

Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală și ARR, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, vor încheia un protocol de colaborare pentru transmiterea informațiilor referitoare la operatorii economici, necesare pentru evaluarea cererii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Calendar bogat în expoziții de mare amploare la Satu Mare în anul 2024

Articolul următor

Drumul ce leagă Autostrada A1 Arad – Timișoara de DN 69 are constructor nou

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share