Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castrul Roman de la Tibiscum va fi consolidat

Castrul Roman de la Tibiscum va beneficia de lucrări de consolidare într-o primă etapă de prezervare a elementelor antice.
Prin intermediul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Consiliul Județean Caraș-Severin a obținut o finanțare din partea Institutului Național al Patrimoniului. Banii sunt destinați proiectului Intervenții de primă necesitate la poarta dinspre Coltul nord-estic și la o porțiune a zidului nord-estic din cadrul Castrului Roman de la Tibiscum, parte a dosarului UNESCO Limes – Frontierele Imperiului Roman.
Proiectul de finanțare a fost depus în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei. Valoarea totală  a finanțării obținute este de 250.000 lei, la care se adaugă o contribuție proprie de 10% din partea Consiliului Județean Caraș-Severin.
Potrivit conducerii muzeului din Caransebeș, cele mai importante operațiuni, care vor fi realizate în cadrul proiectului, vor fi cele de consolidare structurală a zidăriilor, atât în profunzime cât și la suprafață. O altă categorie de lucrări va fi cea de amenajare a terenului în scopul îndepărtării apelor pluviale, cât și pentru punerea în valoare a vestigiilor.
Ultimele intervenții generale de conservare primară a componentelor Castrului sunt cele realizate după finalizarea cercetărilor arheologice ale acestui sector al sitului din anii ‘60 până în anii ’90.

Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș și castrul Tibiscum

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş s-a înfiinţat în anul 1963 la iniţiativa prof. Bujor Jumanca, prof. Iulian Lungu şi col(r) Liviu Groza. În anul 1963 a fost descoperită o diploma militar la Tibiscum, eveniment care a atras atenţia academicianului Constantin Daicoviciu. Acesta a impulsionat activitatea muzeală de la Caransebeş prin organizarea instituţiei în Muzeu de Etnografie şi istorie locală. Din această perioadă datează începuturile cercetărilor arheologice sistematice de la Tibiscum.

Din iniţiativa directorului muzeului dr. Petru Bona şi cu sprijinul prof. dr. Trandafir Cocârlă, primul secretar general al Judeţului Caraş – Severin, este înfiinţată Rezervaţia Arheologică de la Tibiscum, aflată în satul Jupa, pe o suprafaţă de 17 Ha, unde sunt protejate monumentele aparţinătoare municipiului roman şi castrului militar.
Tot în urma demersurilor făcute de conducerea muzeului şi sprijinite de conducerea judeţului Caraş – Severin, în anul 1980 a fostdeschisă prima expoziţie arheologică în Muzeul Rezervaţiei Arheologice de la Tibiscum. În același an, Muzeul din Caransebeş a primit spre administrare clădirea comandamentului Regimentului de Graniţă Nr. 13 Româno – Bănaţean, unde s-a stabilit după 1989 şi unde îşi desfăşoara activitatea în acest moment.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte prezentate la conferința de la Cluj aparține Aeroportului din Riga (Letonia).

Aeroporturile regionale ale Europei se "bat" în terminale la Cluj

Articolul următor

Wine Travel Awards a lăudat podgoria Jidvei la ProWein 2024

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share