Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

80 de tineri de la sate, ajutați să termine o facultate la Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca și World Vision România (WVR) au demarat proiectul pilot „Vreau la facultate”.
Tinerii din mediul rural vor primi consiliere pentru educație și carieră | Foto: WVR

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca și World Vision România (WVR) au demarat proiectul pilot „Vreau la facultate”.

Prin intermediul acestui proiect li se oferă un pachet educațional complex, sprijinindu-i  să aibă cel mai bun start în carieră și în viață.  Potrivit ultimului raport Monitorul Educației și Formării, realizat de Comisia Europeană (CE), România are cei mai puțini absolvenți de învățământ superior din UE. În 2021, doar 23% dintre tinerii înscriși la facultate reușeau să își finalizeze studiile, față de media UE de 41,2%.

„Educația este o aventură în lumea cunoașterii și reprezintă principalul atu pentru o reușită în viață. Sunt elevi care nu au încredere că pot reuși sau nu au privilegiul de a avea acces facil la resurse de învățare. Sper să pot contribui la construirea încrederii, acces la resurse și informații despre opțiuni de carieră”, a declarat Simona Motogna, vicepreședinte în Senatul UBB.

„M-am înscris ca mentor în programul “Vreau la facultate” dintr-un motiv personal profund. Venind dintr-o familie defavorizată, am întâmpinat provocarea de a fi primul din familia mea care a ajuns la facultate. Nu a fost ușor, dar am avut norocul să am mentori și organizații care m-au ghidat, mi-au oferit suport financiar, și mi-au împărtășit sfaturi și idei.

Acest sprijin a făcut o mare diferență în viața mea. Programul este o inițiativă extraordinară, arată cum educația și sprijinul pot schimba vieți. Îmi propun să împărtășesc din experiența mea și să ajut studenții cu sfaturi și cu exemple din viața mea proprie. Vreau ca studenții să aibă încredere în ei înșiși și vreau să le arăt că își pot realiza visele dacă sunt harnici și persistenți”, a spus Ibolya Vizeli, mentor în program.

Patru criterii de selecție

Beneficiarii proiectului sunt reprezentați de studenți din mediul rural și periurban, înscriși în anul I, studii de licență la UBB, selectați pe baza unor criterii de vulnerabilitate. Principalele criterii sunt venitul scăzut pe familie, domiciliul în mediul rural, înscrierea în anul universitar 2023-2024 la UBB, deschiderea studentului și familiei în vederea participării la activitățile de educație nonformală organizate în cadrul programului.

„Îmi doresc ca exercițiile din cadrul activităților la care urmează să participăm să aibă o aplicabilitate cât mai mare în viața de zi cu zi. Urmăresc să întâlnesc oameni noi și să beneficiez de fiecare oportunitate care vizează atât consolidarea unui frumos parcurs educațional pentru membrii proiectului, cât și posibilitatea de a acumula noi experiențe”, a declarat o studentă din cadrul proiectului.

65% dintre absolvenții de liceu din mediul rural nu se înscriu în învățământul superior, deși majoritatea tinerilor își doresc să urmeze studii superioare (80%), conform unui sondaj realizat de WVR. 1 din 3 tineri din mediul rural se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-i susține la facultate.

De ce nu-și permit o facultate

Necesitatea proiectului vine ca răspuns la nevoia acută a absolvenților de liceu din mediul rural de a fi sprijiniți în continuare la universitate, deoarece tinerii întâmpină dificultăți în privința cheltuielilor legate de transport, pentru materiale educaționale sau îmbrăcăminte și alimente.

Prin proiectul pilot, 79 de studenți din medii vulnerabile vor fi sprijiniți să finalizeze studiile universitare și să facă performanță. Demararea proiectului vine în contextul în care aproape jumătate dintre absolvenții programului „Vreau în clasa a 9-a” din județul Cluj se îndreaptă către UBB.

WVR este o organizație care desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății.

Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. WVR face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări. Filiala a ajutat 800.000 de copii și adulți, în 800 de comunități din 40 județe.

Ce cuprinde pachetul educațional:

  • 7 workshop-uri tematice/ student – gestionarea timpului, scriere academică, gestionarea taskurilor, motivație sau gestionarea stresului. Workshop-urile vor fi susținute de către consilieri și voluntari din cadrul Centrului de Carieră, Orientare Profesională și Alumni UBB, până la finalul anului universitar, iar primul workshop a fost susținut pe data de 4 martie.
  • Program de mentorat și orientare în carieră – vor fi realizate sesiuni individuale de mentorat, de consiliere școlară/socială și vocațională, în funcție de nevoile studenților, pe durata a minimum 6 luni. Mentorii sunt profesori universitari, alumni, studenți admiși la studii doctorale sau de masterat din cadrul UBB. Până în prezent au fost incluși în program zeci de mentori, selectați în funcție de profilul studentului și mentorului, urmărindu-se o compatibilitate cât mai mare între mentor și student, iar noi mentori se vor alătura pe parcursul proiectului.
  • Dispozitiv electronic– asigurarea unui dispozitiv performant pentru procesul de învățare și studiu, precum și acces la internet pentru elevii care nu locuiesc în căminele universității.
  • Tabăra de vară – workshop-uri și ateliere de interes pentru studenți, cu agendă dedicată și invitați relevanți pentru domeniu și pentru beneficiarii proiectului.
  • Acoperirea unor cheltuieli necesare (transport, cazare la cămin, materiale educaționale). Sprijinul financiar asigurat este de 400 lei/student.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Fundația Transilvania Trust (FTT) și partenerii săi vor organiza, în perioada 24-25 mai, un workshop de formare pentru patrimoniul construit și natural în educația nonformală, prin metode STEAM.

Castelul din Bonțida găzduiește viitoarea generație din domeniul patrimoniului

Articolul următor

Grupul Raiffeisen a încheiat un parteneriat cu SIXT Group România, pentru servicii de mobilitate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share