Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul din Bonțida găzduiește viitoarea generație din domeniul patrimoniului

Fundația Transilvania Trust (FTT) și partenerii săi vor organiza, în perioada 24-25 mai, un workshop de formare pentru patrimoniul construit și natural în educația nonformală, prin metode STEAM.

Fundația Transilvania Trust (FTT) și partenerii săi vor organiza, în perioada 24-25 mai, un workshop de formare pentru patrimoniul construit și natural în educația nonformală, prin metode STEAM.

Acesta este adresat educatorilor din învățământul primar și gimnazial (clasele I-VIII), organizatorilor și animatorilor de activități extrașcolare, tuturor celor interesați. Workshop-ul include și o întâlnire online (webinar) în 9 mai.

Scopul workshop-ului de formare este de a identifica, împreună cu participanții, bunele practici existente în țară și străinătate privind utilizarea patrimoniului natural și cultural local cu scop educațional, precum și de a explora modalitățile și posibilitățile de integrare a acestor bune practici în programe educaționale interdisciplinare, bazate pe fenomene și pe dezvoltarea creativității și cooperării, organizate de școlile și organizațiile nonguvernamentale transilvănene.

Punctul de pornire pentru organizarea workshop-ului este convingerea că patrimoniul natural și cultural local constituie un mediu perfect pentru abordarea educațională STEAM, adică pentru integrarea științelor, tehnologiei, ingineriei, artelor și matematicii.

Patrimoniul local are capacitatea de a deveni un „instrument didactic” pentru demonstrarea relevanței informațiilor însușite la școală și folosirea acestora în viața reală, fiindcă pe parcursul cunoașterii și înțelegerii importanței patrimoniului ne bazăm pe cunoștințele științifice anterioare și creativitatea copiilor.

“Pe parcursul celor două zile ale workshop-ului vom explora și dezvolta, împreună cu participanții, activități și jocuri care dezvoltă abilitățile copiilor pentru rezolvarea problemelor în mod cooperativ și interdisciplinar, descoperind punctele de întâlnire dintre domeniile abordate în sălile de clasă și mediul înconjurător în care trăiesc copiii”, conform FTT

Unul dintre scopurile principale ale FTT este de a stimula în rândul tinerei generații dezvoltarea simțului de răspundere față de patrimoniul construit și natural, precum și de a îmbunătăți relația dintre om și mediul natural și cultural. Tematicile eficiente ca educație nonformală pot fi integrate nu doar în activitățile extrașcolare, ci și în programele de tip „Școala altfel” și „Săptămâna verde” din cadrul programului școlar.

Abordarea STEAM se bazează pe integrarea științelor naturale, tehnologiei, cunoștințelor inginerești, artelor și matematicii. Ea aduce în prim plan interdisciplinaritatea, colaborarea dintre profesori și elevi și învățarea bazată pe proiecte, combinând științele naturale și cele umaniste, precum și educația socio-emoțională.

STEAM oferă astfel un cadru educațional care dezvoltă atât creativitatea, cât și gândirea critică, încurajând în același timp copiii să adopte o atitudine responsabilă față de conservarea patrimoniul construit și natural.

În derularea programului, FTT, activă în domeniul protecției monumentelor istorice, colaborează cu Centrul Educațional Spektrum, cu Kristof Fenyvesi, cercetător la Universitatea din Jyväskylä (Finlanda), precum și cu educatorii de la Nature Education Community Center. Programul va avea loc la Castelul Banffy și la sediul FTT din Cluj-Napoca. Proiectul e cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
S-a deschis o nouă locaţie Yep'N Yo, în food court-ul Iulius Mall din Cluj-Napoca.

Yep'N Yo, cel mai cool „unicorn hangin' place" din Iulius Mall

Articolul următor
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca și World Vision România (WVR) au demarat proiectul pilot „Vreau la facultate”.

80 de tineri de la sate, ajutați să termine o facultate la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share