Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

De ce să alegi TEDIHT ca partener pentru transformarea digitală: expertiză, conectare, maturitate

În lumea actuală, întrebarea nu mai este de ce ar trebui să ne digitalizăm, ci mai degrabă ce partener să ne alegem pe acest drum.

The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT) este, după cum îi arată și numele, un centru de inovare digitală dedicat Regiunii Nord-Vest (RNV). TEDIHT este un așa-numit “one stop shop – punct unic de contact” pentru organizațiile din sectorul public și întreprinderile mici și mijlocii care doresc să se digitalizeze, un loc unde vor găsi toate serviciile de care au nevoie, în acest scop.

Este evident deja că digitalizarea e cheia pentru a rămâne competitiv în mediul de afaceri din zilele noastre. Un centru de inovare digitală este cea mai bună alegere pe care o puteți face ca să vă duceți afacerea la nivelul următor. Totuși, nu toate hub-urile digitale sunt la fel. TEDIHT se distinge prin experiență, maturitate, expertiză și conectare la nivel european, dar și prin angajamentul său ferm de a susține întreprinderile și organizațiile din sectorul public în evoluția lor digitală.

Expertiză consolidată și experiență reală

TEDIHT nu este doar un hub digital, ci un consorțiu regional compus din 14 organizații: șase parteneri și opt parteneri asociați, dezvoltat de principalii actori de inovare din RNV. Cei șase parteneri principali sunt: trei universități de prestigiu (Universitatea “Babeș-Bolyai”, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, alături de parteneri din sectorul privat (Hygia – firmă de consultanță și Transilvania IT Cluster – în calitate de orchestrator). Așadar, acolo se găsesc deopotrivă experți și expertiză într-o gamă largă de domenii, pregătiți să susțină firmele și organizațiile din sectorul public în procesul de transformare digitală.

Fondat în 2017, centrul de inovare digitală din Transilvania are o activitate de șapte ani, așadar deține un know-how solid și o experiență bogată în digitalizare. Echipa TEDIHT a testat deja căi și soluții diverse și a depășit numeroase provocări, ceea ce i-a consolidat cunoștințele și o ajută acum să identifice direcția corectă mai repede și mai direct, fără să mai fie nevoie de încercări și tatonări.

Specialiștii știu exact ce trebuie făcut, sunt puternic ancorați în realitate și în piață, având un nivel mai înalt de maturitate comparativ cu alte centre de inovare digitală din România.

“Într-o vreme în care alții încă învață, TEDIHT este deja în mișcare. Ne bazăm pe cunoștințele și conexiunile noastre pentru a oferi soluții de înaltă calitate și pentru a crea oportunități acolo unde alții încă descoperă potențialul digital”, spune Alexandru Roja, expert Digital Maturity Assessment în cadrul TEDIHT și unul dintre inițiatorii proiectului.

Recunoaștere și calitate

TEDIHT nu este, totuși, doar un centru regional de inovare digitală. E recunoscut la nivel european pentru parteneria tele solide și abordarea transsectorială. A fost primul DIH operațional din România și recunoscut ca atare, ceea ce reprezintă o validare a angajamentului lor pentru excelență și inovare.

La finalul anului trecut TEDIHT a obținut cu succes o cofinanțare de 2,5 milioane de euro prin apelul național organizat de Autoritatea Română pentru Digitalizare, fiind numit proiect de importanță strategică națională de către autorități publice din România. Această cofinanțare completează grantul obținut direct de la Bruxelles, oferit de Comisia Europeană în cadrul programului Europa Digitală, de 2,5 milioane de euro, în 1 octombrie 2022.

“După ani de muncă, suntem acolo unde se întâmplă lucrurile și unde creăm oportunități. Înțelegem nevoile beneficiarilor și ne străduim să eliminăm decalajul între acestea și soluțiile digitale disponibile. Fiecare interacțiune cu beneficiarii noștri este o oportunitate de a descoperi și de a dezvolta soluții «tailor made», adaptate exact la nevoile specifice ale clienților”, completează Alexandru Roja.

 

Servicii în sprijinul beneficiarilor

Expertiza și conexiunile extinse reprezintă cel mai mare avantaj al colaborării cu TEDIHT. Acesta oferă un spectru variat de servicii grupate în patru categorii principale, fiecare având ca scop să sprijine și să îndrume afacerile și organizațiile în procesul lor de transformare digitală și inovare.

Prima categorie de servicii puse la dispoziția beneficiarilor sunt cele de tipul “Test Before Invest”, care permit organizațiilor să testeze și să evalueze soluțiile digitale înainte de a investi în implementarea lor completă. În acest fel, companiile pot lua decizii informate și să își optimizeze investițiile în tehnologie și digitalizare.

O altă componentă importantă a portofoliului de servicii al TEDIHT este “Network and Ecosystem Building” (construirea de rețele și ecosistem). Această categorie de servicii facilitează conexiunile între organizații și actorii din domeniul inovării și transformării digitale, la nivel regional și european. Prin intermediul acestor rețele și ecosisteme companiile pot beneficia de colaborări, schimb de cunoștințe și oportunități de afaceri care să le sprijine în creșterea și dezvoltarea lor pe piață.

În categoria “Skills and Training” (competențe și formare) TEDIHT oferă programe de formare și dezvoltare a competențelor digitale pentru angajații companiilor, care acoperă atât abilități de bază, cât și abilități avansate în domeniile digitalizării și inovării. Prin intermediul acestor programe organizațiile pot îmbunătăți nivelul de competențe al angajaților și să își pregătească forța de muncă pentru provocările și oportunitățile din era digitală.

Ultima categorie de servicii, “Support to Find Investment” (sprijin pentru găsirea de investiții) este de cele mai multe ori și cea mai căutată, căci oferă sprijin beneficiarilor în identificarea și accesarea surselor de finanțare pentru proiectele lor de transformare digitală și inovare.

Prin intermediul acestor servicii TEDIHT ajută companiile să exploreze diferite opțiuni de finanțare și să acceseze resursele necesare pentru a-și implementa proiectele și inițiativele digitale. Împreună, aceste categorii de servicii reflectă angajamentul consorțiului de a oferi un suport complet și adaptat nevoilor organizațiilor, în procesul lor de transformare digitală și inovare, contribuind astfel la creșterea și dezvoltarea sustenabilă a economiei digitale.

La TEDIHT beneficiarii sunt pe primul loc în tot ceea ce se face. Membrii echipei comunică strâns cu toți cei interesați de serviciile de inovare și transformare digitală, pentru a înțelege în profunzime cerințele lor și pentru a dezvolta soluții care să aducă valoare reală.“În timpul discuțiilor identificăm împreună nevoile fiecăruia. De multe ori, descoperim în același timp cu beneficiarii ce le lipsește, adică îi ajutăm și îi ghidăm în procesul de (auto)cunoaștere și descoperire”, explică Alexandru Roja.

Sprijin fără costuri ascunse

Nu în ultimul rând, la TEDIHT angajamentul echipei este să ajute antreprenorii și organizațiile din sectorul public fără a aștepta nimic în schimb. Spre deosebire de firmele de consultanță care oferă sfaturi (și) cu un ochi pe profit, consorțiul oferă servicii valoroase, dar gratuite pentru beneficiari, întrucât sunt finanțate de Comisia Europeană (în cadrul Programului Europa Digitală) și de statul român, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027. În concluzie, colaborarea cu TEDIHT nu înseamnă doar transformare digitală, ci și oportunitatea de a beneficia de experiența, expertiza și resursele unui partener de încredere, conectat și activ la nivel european.

The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT) este, după cum îi arată și numele, un centru de inovare digitală dedicat Regiunii Nord-Vest (RNV).

“Știți acel citat celebru: dacă nu vom găsi un drum, vom construi unul! Așa s-a întâmplat și cu TEDIHT. Nu a mai făcut nimeni până acum, în țară, ceea ce facem noi. A trebuit să ne construim drumul, să scriem unele proceduri și să insistăm să se schimbe altele. În fiecare zi ne construim drumul, pe care sperăm să îl urmeze și alte centre de inovare digitală de la noi, astfel încât, în final, să nu ne mai aflăm pe ultimele locuri în clasamentul DESI (Indicele Economiei și Societății Digitale). Acesta este scopul nostru – transformarea digitală a IMM-urilor și a sectorului public din regiunea noastră, pentru că suntem convinși că aceasta este calea către progres și evoluție pentru întreaga societate”.

Bianca Muntean, manager Transilvania IT Cluster și coordonator al TEDIHT

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Expansiune rapidă pentru 18 Gym Fitness & Beauty: 34 de locații la nivel național. Cu deschiderea noilor locații, 18 Gym își întărește poziția în piața fitness-ului din România

Articolul următor

Când va fi gata calea ferată Cluj Napoca – Episcopia Bihor și cât va dura o călătorie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share