Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul a intrat în AeroSchengen. Terminalul extins, funcțional din iunie

Am avut primul zbor Schengen la Cluj, cu 167 de pasageri care au intrat în țară fără controlul cărții de identitate sau pașaportului la frontieră.
Aerogara clujeană a intrat în zona de liberă circulație europeană începând cu 31 martie | Foto: AIAIC, TB

Primul zbor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAIC) pentru care nu s-au mai verificat documentele de călătorie a fost cel de la Bergamo.

“Am avut primul zbor Schengen la Cluj, cu 167 de pasageri care au intrat în țară fără controlul cărții de identitate sau pașaportului la frontieră. Este o reușită foarte importantă pentru România, AIAIC, pasageri, Poliția de Frontieră. În contextul aderării României cu frontierele aeriene la Spațiul Schengen, am adaptat fluxurile pentru îmbarcare și debarcare a pasagerilor pentru zboruri Schengen și Non-Schengen.

Momentan, pentru îmbarcarea pe zborurile efectuate către destinațiile din Spațiul Schengen sunt alocate șase porți, iar pentru zborurile către țările non-Schengen sunt disponibile patru porți. Pasagerii câștigă foarte mult timp, în medie 30 de minute la plecare și la aeroportul de destinație. La începutul lunii iunie vom finaliza extinderea terminalului de plecări.

Vom avea în plus 7.000 mp și condiții corespunzătoare Schengen și Non-Schengen. Odată cu aceste facilități, ne așteptăm să crească și numărul de turiști care vizitează Clujul și Transilvania. În țările Schengen s-a constatat o ușoară creștere a turismului – cetățenii din acest spațiu consideră că țara respectivă e mult mai accesibilă fără controalele la frontieră”, a menționat David Ciceo, director general al AIAIC.

 

Poliția va efectua controale inopinate

“Am intrat în Spațiul Schengen aerian și maritim; aceasta înseamnă că pasagerii care sosesc din țări Schengen nu vor mai trebui să prezinte documentele de călătorie la Poliția de Frontieră, la fel cei care vor pleca în aceste state. În ceea ce privește condițiile de ieșire ale cetățenilor minori, nu mai au nevoie de vreo autorizație, ci trebuie să îndeplinească aceleași condiții ca până acum.

Noi vom efectua în continuare controale ale călătorilor Non-Schengen la punctele amenajate pe AIAIC, deoarece există destinații ca Turcia, Marea Britanie, Egipt, Tunisia. Ca și pe celelalte aeroporturi din țară, vom efectua controale nesistematice și inopinate, în regim aleatoriu, acțiuni polițienești, de poliție transporturi, imigrări, pentru a asigura un climat de ordine și siguranță publică.

Numărul de polițiști de frontieră pe AIAIC rămâne același, deoarece avem activități în zona de competență pe linie de combatere a traficului de stupefiante și de persoane. Vom luam măsurile legale care se impun în orice situație”, a detaliat șeful Poliției de Frontieră Cluj, Liviu Done.

“Aderarea României cu frontierele aeriene la Spațiul Schengen a fost o provocare pentru AIAIC, întrucât a trebuit să ne adaptăm rapid la noile reguli. În continuare, depunem eforturi pentru finalizarea lucrărilor de extindere și modernizare a infrastructurii aeroportuare, pentru a oferi pasagerilor și partenerilor noștri cele mai bune condiții”, a spus Viorel Federiga, președintele AIAIC.

11 porți de îmbarcare după extindere

Pasagerii sosiți din Italia au mers direct la bagaje. “Nu ne așteptam, pentru noi a fost bine, că nu am mai stat la coadă”, “Nici nu știam că a intrat România în Schengen, cam asta-i faza, am auzit pe cineva vorbind”, au spus doi dintre călători. Numeroase forțe polițienești, inclusiv cu câini antidrog, au fost prezente la miezul nopții, în momentul separării celor două zone.

AIAIC, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Cluj, a marcat aderarea României cu frontierele aeriene la Spațiul Schengen. Primii pasageri sosiți din zona Schengen au fost cei ai companiei Wizz Air, de la Bergamo. Primele curse care au decolat de pe AIAIC, aflat acum în zona Schengen, au fost operate duminică, la 06:00.

Odată cu aderarea României la Schengen, pasagerii călătoresc în oricare dintre alte state membre ale acestei zone fără a mai prezenta documentele de identitate la punctele de frontieră din aeroport. Prin eliminarea controalelor efectuate de către Poliția de Frontieră, zborurile din sau spre destinații din Spațiul Schengen vor avea regimul zborurilor interne ca proceduri aplicate.

AIAIC desfășoară lucrări de extindere și modernizare a terminalului plecări, executate de asocierea Bog’Art, UTI, ACI Cluj. În urma implementării proiectului, în noua configurație, va avea 11 porți de îmbarcare: 7 pentru destinațiile Schengen și 4 pentru Non-Schengen.

Conform estimărilor pentru 2024, 70% din traficul de pasageri înregistrat pe AIAIC va fi Schengen, iar 30%, Non-Schengen. Din 31 martie, zborurile de pe AIAIC sunt operate după programul de vară: curse regulate spre 44 de destinații din 15 țări, plus zborurile charter.

Poliția de Frontieră a adus în perimetru doi câini antidrog

Am avut primul zbor Schengen la Cluj, cu 167 de pasageri care au intrat în țară fără controlul cărții de identitate sau pașaportului la frontieră.    

Pasul următor: eliminarea controalelor terestre

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a adresat un mesaj cu ocazia aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. “Bine ați venit în Spațiul Schengen, ne bucurăm să vă avem alături. Veți implementa integral acquis-ul Schengen, contribuind astfel la consolidarea Uniunii Europene și la sporirea securității prin îmbunătățirea protecției frontierelor externe ale UE.

Această etapă marchează o transformare semnificativă în viețile a milioane de oameni, facilitând călătoriile. Sunt profund onorată de eforturile și munca depusă în România și Bulgaria pentru atingerea acestui obiectiv. Am eliminat controalele la frontierele interne aeriene și maritime. Pasul următor: eliminarea controalelor și la frontierele terestre interne. Discuțiile în cadrul Consiliului vor persista pe parcursul acestui an; promit că va fi o prioritate până la finalul mandatului meu”.

Ultimul zbor Schengen din Cluj la care s-au verificat documentele a fost cel de la Munchen

Petrecere cu 800 de oameni la Timișoara

Mai multe aeroporturi din România, precum cele din Timișoara, Iași sau București – Otopeni au sărbătorit intrarea în Schengen, unele marcând momentul prin noi terminale. La Aeroportul Traian Vuia, terminalul destinat Spațiului Schengen, de 38 milioane €, din fonduri europene, ridicat de asocierea Concelex, a fost inaugurat în prezența unor lideri politici precum Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Sorin Grindeanu sau Lucian Bode, dar și cu o petrecere sold-out de 800 de oameni. La Iași noul terminal T4, edificat de constructorul Strabag, cu 65 milioane €, este destinat zborurilor Schengen și extracomunitare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea va găzdui Gala Tranzit Logistică

Articolul următor

Agricover a încheiat 2023 cu rezultate excelente și peste 10.000 de fermieri în portofoliu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share