Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Eveniment științific în domeniul neuropatologiei și neuroștiințelor, în premieră la UMFST G. E. Palade Târgu Mureș

La Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș va avea loc, în perioada 22-24 aprilie 2024, un eveniment științific în domeniul neuropatologiei și neuroștiințelor intitulat ”Teaching workshop of the ISN and a course in Neuropathology and Neuroscience”, care se va bucura de prezența unor cercetători renumiți din țară și din străinătate, nume importante în domeniul neuropatologiei.

Prof. univ. dr. Roxana Cărare, co-fondator al Institutului BRAIN, unul dintre organizatorii evenimentului științific, ne-a acordat un interviu în care ne vorbește despre scopul acestui workshop și cui se adresează. Totodată, discutăm despre colaborarea cu UMFST G.E. Palade Târgu Mureș și aflăm care sunt obiectivele Institutului BRAIN.

Reporter: Doamna profesor, vă propun să începem interviul printr-o prezentare a dumneavoastră.

Prof. univ. dr. Roxana Cărare: Am absolvit Facultatea de Medicină Generală „Carol Davila” din București, în anul 1994. După ce am terminat stagiile necesare pregătirii medicale și clinice la București, am plecat în Irlanda și de acolo în Marea Britanie, unde am început specializarea în neuroanatomie clinică și neuropatologie. Începând din anul 1998, lucrez în Southampton, Marea Britanie. Specialitatea de neuropatologie, în Marea Britanie, este o specialitate de sine stătătoare și există aproximativ 50 de medici primari cu experiență. Din acești 50, aproximativ 15 sunt profesori cu expertiză în domenii științifice foarte bine definite – de exemplu, există profesori de neuropatologie specializați în îmbătrânirea vasculară sau în tumori cerebrale, ceea ce reflectă interesul în aceste subspecializări. Pentru mine, a fost o mare provocare să înțeleg mai bine cauzele bolilor neurologice, pentru că, deși s-au făcut enorme avansuri științifice în toate domeniile medicale, nicio boală neurologică sau neurodegenerativă nu are un tratament eficient. Este un domeniu care cere multă investiție academică și intelectuală, spre deosebire de celelalte domenii medicale.

Rep.: Cum a început colaborarea cu UMFST G.E. Palade Târgu Mureș și ce își propune Institutul BRAIN din cadrul Universității?

Prof. univ. dr. Roxana Cărare: Am fost impresionată să fiu abordată de un coleg, dr. Adrian Ivănescu, cu interes în domeniul neuroanatomiei și cu expertiză în zona de patologie a nervilor periferici. Ulterior am câștigat un proiect în care am investigat posibilul efect al clusterinei ca agent terapeutic pentru demențele senile. Am fost primită în UMFST G.E. Palade Târgu Mureș cu multă căldură și am beneficiat de investiția intelectuală și de întreaga infrastructură de cercetare. Am apreciat interesul colegilor pentru acest domeniu și ulterior, în discuții mai avansate cu membrii proiectului și cu domnul rector, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, care are o viziune de viitor foarte clară și progresistă, am ajuns la concluzia că o colaborare mai strânsă în domeniile neuropatologiei și neuroștiinței ar fi de folos. Astfel, derulăm proiecte în colaborare și am înființat Institutul BRAIN, cu obiectivul de a iniția, întări și facilita colaborări pe plan educațional, de cercetare interdisciplinară între UMFST G.E. Palade Târgu Mureș și organizații academice, farmaceutice britanice sau internaționale.  Neuropatologia nu există ca specialitate de sine stătătoare în România. Trebuie să observăm modificările în țesutul cerebral la nivel microscopic pentru a determina ce experimente sunt necesare în vederea obținerii de rezultate noi pentru implementarea unor tratamente eficiente. BRAIN are ambiția de a intensifica eforturile colegilor din anatomia patologică, și nu numai, pentru a dezvolta neuropatologia cu scopul de a descoperi noi ținte pentru terapie.

Rep.: Vă rugăm să ne oferiți mai multe detalii despre evenimentul științific pe care îl organizați în perioada 22-24 aprilie 2024, la Centrul UNiX din cadrul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș.

Prof. univ. dr. Roxana Cărare: Acest eveniment este organizat cu scopul de a dezvolta neuropatologia din România din punct de vedere clinic și științific și va acoperi toate subdomeniile principale ale neuropatologiei. Astfel, va avea secțiuni dedicate tumorilor intracerebrale, bolilor neurovasculare, nervilor periferici și țesutului muscular, precum și epilepsiilor. Eu sper ca interesul generat și stimularea intelectuală a participanților să ducă în viitor la o serie de evenimente focusate pe fiecare subdomeniu. Evenimentul se adresează atât anatomopatologilor, dar poate fi de interes și pentru cei care se specializează în neurologie și neurochirurgie. Pentru a avansa cercetarea științifică care să aibă cu adevărat impact social și în vindecarea pacienților, trebuie să facem mai întâi observațiile pe specimene histologice și să știm exact ce se întâmplă în creier la nivel histologic, la nivel de micrometru, la nivel de nanometru, dacă se poate, motiv pentru care avem discuții în paralel pentru a crește cercetarea în domeniul neuroștiințelor.  Odată ce am făcut aceste observații, putem construi ipoteze și putem răspunde la întrebări prin depunerea de proiecte specifice de cercetare, iar aceste proiecte trebuie să fie axate la nivel translațional, de la partea preclinică, de laborator, până la beneficiul bolnavului. Aceasta este atât viziunea BRAIN, cât și un principiu științific pe care îl respectă Societatea Internațională de Neuropatologie, care va fi prezentă la Târgu Mureș. Invitații sunt clinicieni extraordinari în domeniul lor și cercetători cu rezultate extraordinare. Ne dorim ca acest eveniment să devină parte dintr-o serie de evenimente dedicate progresului neuropatologiei în România. Programul științific poate fi consultat pe site-ul brain.umfst.ro.

Evenimentul este creditat cu 12 puncte EMC, iar înscrierile se pot face accesând: https://brain.umfst.ro/events/teaching-workshop-of-the-isn-and-a-course-in-neuropathology-and-neuroscience/.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Florin Drăgan, rectorul UPT, militează pentru dezvoltarea conurbației Arad-Timișoara

Articolul următor
Numărul salariaților și câștigul salarial mediu în Cluj au fost anunțate de către Direcția Județeană de Statistică.

Începutul de an a venit cu salarii mai mici la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share