Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială, piatra de încercare a politehniștilor clujeni

Printre clădirile reabilitate sau modernizate de UTCN se numără extensiile din Bistrița și Alba Iulia
Marile proiecte ale instituției clujene au fost trecute în revistă de prorectorul Daniela Popescu | Foto: UTCN

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și-a prezentat proiectele majore pe care le vrea pe finanțare europeană.

Printre clădirile reabilitate sau modernizate de UTCN se numără extensiile din Bistrița și Alba Iulia, a subliniat prorectorul Daniela Popescu. “Renovarea clădirii de pe str. Dorobanților, din Cluj-Napoca, pe care o vom inaugura-o în curând, se ridică la 18 milioane de lei. Va cuprinde multe laboratoare pentru Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (FETTI), amfiteatrul arată bine.

Reabilitarea corpului 1 al campusului de pe str. Observatorului se ridică la 32 de milioane de lei, dintre care echipamentele 13 milioane. Avem numai 26 de luni pentru acest proiect finanțat prin Programul Regional Nord-Vest (PRNV). Asta înseamnă că trebuie să ne mișcăm foarte repede, inclusiv pe partea de achiziții.

Pe Bd. Muncii derulăm un proiect de 8,5 milioane lei, de închidere printr-o copertină pe structură metalică a amfiteatrului în aer liber, cu sisteme moderne de iluminat și sonorizare, ceea ce ne va permite să organizăm evenimente chiar pe timp de ploaie.

Proiectele pe fonduri europene par frumoase la prima vedere, însă de multe ori finanțarea nu vine așa cum ne-am aștepta noi”, atenționează prorectorul cu managementul universitar și relația cu mediul socio-economic al UTCN.

Varianta de rezervă: credit bancar

Cel mai mare proiect al instituției este însă Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA). “Acesta e un proiect de 23 de milioane de euro, pe care îl pregătim de multă vreme și se va baza pe activitatea de cercetare bazată pe AI care să vină în sprijinul economiei.

E o investiție foarte mare, numai echipamentele de laborator costă 10,5 milioane de euro, de aceea am securizat un credit bancar în cazul în care banii nu vor veni în ritmul pe care l-am preconizat. Vrem să colaborăm cu întreprinderile mici și mijlocii, să angrenăm tinerii cercetători, cărora să le oferim condiții la nivelul unor centre similare din Europa Centrală și de Est pentru a-i păstra în România”.

Clădirea ICIA va fi ridicată în incinta campusului UTCN, pe șase etaje. Suprafața desfășurată va fi de 13.850 mp, în condițiile unei suprafețe construite de 2.028 mp. Laboratoarele de cercetare vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație (sisteme de calcul High Performance Computer, servere specializate pentru Deep Learning și stocare Big Data, aplicații de modelare, simulare, optimizare, proiectare).

Printre liniile cu finanțare europeană de interes pentru UTCN, pe PRNV 2021-2027, se mai numără înființarea de incubatoare de afaceri, sprijinirea transferului tehnologic către IMM-uri, cursurile de formare profesională.

ADRNV se digitalizează

“În PRNV sunt incluse fonduri consistente pentru IMM-urile inovatoare, pentru parcurile cu specializare inteligentă, incubatoarele de afaceri, zona de cercetare – dezvoltare – inovare. Puteți să apelați la oricând la sprijinul nostru; implementarea unui proiect european nu este ușoară.

Sunt 77 de milioane de euro în PRNV pentru proiectele de campusuri universitare, grădinițe, școli, licee – în ideea de a crea în regiunea noastră un mediu de afaceri relevant la nivel național și internațional. Mizăm și pe implicarea clusterelor din regiune a căror activitate este una benefică”, a spus Petru Alboi-Șandru, șeful Autorității de Management al PRNV.

“Ne-au mai rămas cinci ani din acest exercițiu financiar european pentru a concretiza proiectele din regiune, însă trebuie deja să ne gândim la cel pe următorii șapte ani.

Prin parcurile de specializare inteligentă vrem să creăm un pod între mediile academic și antreprenorial, să multiplicăm exemplele de bună practică. Încurajarea cercetării în regiune și în România pare un demers greoi, însă în timp va produce roadele pe care le dorim, dacă punem semințele de pe acum”, consideră Cristian Otgon, șef al Departamentului specializare inteligentă al ADRNV.

“Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost prima instituție națională care a introdus, în România, roboțeii de evaluare a cererilor de finanțare. Altfel nu reușeam să gestionăm cele peste 7.000 de cereri. De anul viitor pornim digitalizarea ADRNV, un proiect imens”, a anunțat Csilla Hegedus, director general interimar al ADRNV, fost secretar de stat în MIPE.

Campusul Observator, primenit pe fonduri UE

UTCN a organizat evenimentul “Evoluția și impactul inițiativelor ADRNV: analiza proiectelor”, în prezența reprezentanților autorităților locale, comunității academice și reprezentanților companiilor. Agenda a vizat prezentarea proiectelor implementate prin Programul Operațional Regional, oportunitățile de finanțare și colaborare, oferind o perspectivă asupra direcțiilor de dezvoltare prin PRNV 2021-2027.

ADNRV și UTCN au semnat un contract de finanțare de 6 milioane de euro, prin PRNV, pentru campusul Observator. Proiectul are ca scop dezvoltarea infrastructurii educaționale prin reabilitarea și dotarea corpului C1 cu finalizare estimată până în iunie 2026. Procesul de renovare include lucrări de reabilitare structurală, acțiuni de termoizolare și creștere a eficienței energetice, modernizarea instalației termice.

Sălile de curs vor fi dotate cu mobilier modern, scaune ergonomice, table și panouri pentru notițe. Laboratoarele vor fi echipate cu sisteme electronice, sisteme de calcul de înaltă performanță, componente hardware, dispozitive de stocare, kituri de roboți și platforme pentru programare și testare.

Vor fi amenajate zone de recreere și studiu individual pentru cei 5.000 de studenți ai FETTI. Investiția contribuie la îmbunătățirea infrastructurii educaționale a uneia dintre cele mai importante universități din regiune și la facilitarea accesului egal și incluziv la educație și formare de calitate pentru cei 19.000 de studenți înscriși și pentru viitoarele generații de ingineri.

Printre clădirile reabilitate sau modernizate de UTCN se numără extensiile din Bistrița și Alba Iulia, a subliniat prorectorul Daniela Popescu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Bosch a inaugurat a doua sa clădire de birouri, construită în decurs de trei ani, din cadrul CIBC, în urma unei investiții de 21 milioane euro. Investiția totală, începută în 2017, în cele două clădiri depășește 50 milioane euro.

Cum arată noua clădire de birouri Bosch de la Cluj

Articolul următor

Varianta Ocolitoare Sibiu Sud bifează etapa despăgubirilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share