Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Puterea leului, expusă în capitala culturală a Transilvaniei

Muzeul Național Brukenthal

În inima orașului Sibiu, într-un cadru istoric remarcabil, Banca Națională a României și Muzeul Național Brukenthal aduc împreună în atenția publicului o expoziție de excepție „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Acest eveniment remarcabil reprezintă o incursiune fascinantă în trecutul monetar al țării și subliniază momentele cheie în evoluția monedei naționale de-a lungul timpului.

Expoziția aduce în prim-plan înființarea sistemului monetar național în anul 1867, marcând un moment crucial în istoria economică a României moderne. Pentru prima dată, peste 150 de piese excepționale vor fi expuse publicului larg, oferind o perspectivă unică asupra bogatei istorii a banilor în România.

Vor fi aduse în atenția publicului și piese care datează dintr-o perioadă anterioară anului 1867, mai exact din epoca medievală, câteva exemple notabile fiind ducații bătuți în Țara Românească și în Transilvania, respectiv groșii în Moldova.

Talerii-leu, originea numelui dat leului românesc

Vizitatorii vor descoperi și talerii-leu, monedele olandeze din argint care au circulat în Țările Române începând cu sfârșitul secolului al XVI-lea, care au devenit atât de populare încât au inspirat alegerea denumirii de „leu” pentru moneda noastră națională. Istoria leului va continua cu primele monede bătute la Monetăria Statului din București în anul 1870, respectiv cu primele emisiuni de bancnote ale Băncii Naționale în României, puse în circulație în anul 1881.

taler-leu / știrileprotv.ro

Povestea banilor va fi ilustrată și prin intermediul altor piese valoroase din colecția Muzeului BNR: primele monede jubiliare emise de un monarh român, care au marcat împlinirea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I; însemnele monetare cu cele mai mari valori nominale din istoria noastră monetară; cei mai mici bani de hârtie tipăriți în România; câteva dintre cele mai frumoase proiecte de bancnote românești.

Unul dintre aspectele deosebit de relevante ale expoziției este evidențierea rolului crucial pe care Banca Națională a României l-a avut în susținerea și promovarea monedei naționale de-a lungul timpului.

Expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România” reprezintă o oportunitate extraordinară de a descoperi și de a aprecia bogata moștenire monetară a țării noastre. Prin expunerea unor exponate de o valoare istorică semnificativă, expoziția invită publicul să exploreze și să înțeleagă rolul crucial al banilor în evoluția și dezvoltarea societății românești de-a lungul secolelor.

Expoziția temporară va putea fi vizitată în mod gratuit, între 24 aprilie și 8 iunie 2024, conform programului publicat de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Concurs Internațional de Atelaje pe pășunea Berkeș din comuna Oșorhei

Articolul următor

CONVOCATOR AL ADUNĂRII GENERALE ORDINARE A ACȚIONARILOR ȘI AL ADUNĂRII GENERALE EXTRAORDINARE A ACȚIONARILOR SOCIETĂȚII AISA Invest S.A.

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share