Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

20.000 de lucrători non-UE pot intra pe piața muncii din România, în 2019

Guvernul a aprobat proiectul de Hotarare privind stabilirea contingentului de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2019, in crestere fata de anul trecut.

 

Documentul stabileste, pentru anul 2019, un contingent de 20.000 de lucratori nou – admisi pe piata fortei de munca din Romania, cu 5.000 mai multi fata de anul 2018, avand in vedere ca anul trecut Guvernul a fost nevoit sa suplimenteze cu 8.000 contingentul de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania. Masura de suplimentare a contingentului aprobat initial anul trecut a fost adoptata dupa ce s-a inregistrat o crestere cu peste 50% a numarului de avize de munca eliberate.

Decizia privind stabilirea contingentului din acest an la 20.000 de lucratori nou-admisi a fost luata avand in vedere potentialul de dezvoltare economica a Romaniei, necesitatea de a asigura forta de munca ceruta in unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperita de lucratorii romani, dar si pentru a preveni situatiile in care strainii lucreaza in Romania fara forme legale.

Masura adoptata de Guvern a tinut cont de datele comunicate de Inspectoratul General pentru Imigrari, conform carora in perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2018 au fost eliberate 6.519 avize, din care 4.299 pentru lucratori permanenti, 1.980 pentru lucratori detasati, 121 pentru lucratori inalt calificati, 90 pentru lucratori sezonieri, 25 pentru lucratori transfrontalieri si 4 pentru lucratori stagiari, dar si de datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, potrivit carora, in perioada ianuarie – august 2018, 63.819 de locuri de munca au fost declarate vacante, in mod repetat, de catre angajatori.

Contingentul de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca se stabileste anual prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

 

O analiză publicată de Smartree arăta că firmele din România care activează în sectoare precum HoReCa, producţie, industria uşoară, agricultură, construcţii, servicii au angajat, în ultimii ani, lucrători străini din ţări non-UE , iar cei mai mulţi angajaţi provin din ţări în care nivelul de trăi este sub cel al României. Statele de provenienţă a angajaţilor sunt Filipine, Nepal, Vietnam, India, Indonezia şi Thailanda.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Topul clinicilor private. Serviciile medicale private, una dintre cele mai rentabile afaceri

Articolul următor

Peste 27 km de drum județean vor fi reabilitați în Țara Lăpușului. Contract de peste 68 milioane lei atribuit asocierii Dimex 2000 - Explan

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share