Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Să rămânem optimiști!

În pofida ciudatelor turbulențe politice mai vechi și mai noi, dinamica economică din România pare să indice faptul că, în sfârșit, politica nu mai poate influența, ca și până acum, mersul economiei și afacerile. E un semn, incipient desigur, al unei maturizări a societății noastre, cu toate că se pot vedea, aproape peste tot, poticneli, stângăcii, politici investiționale incoerente, insolvențe și falimente, care sunt inerente oricărei economii.
Industria automotive, alături de agricultură, IT, construcțiile imobiliare, robotică, de ce nu și sănătatea, este un domeniu care arată că mecanismele economice sănătoase pot funcționa. Marile companii din automotive prezente de ceva vreme în România au absorbit forță de muncă, au generat apariția și dezvoltarea firmelor furnizoare de produse și servicii, au stimulat și structurat modele de business, ne-au pus în contact real cu piețe dezvoltate și cu marii jucători din industria de profil din Germania, Franța, Italia, SUA, Japonia. Pe scurt, relații economice ce implică beneficii directe și indirecte, mai ales pentru România. Ca atare, acele voci care propagă curente de opinie împotriva investitorilor străini sunt rău-voitoare sau nu înțeleg cum funcționează capitalismul.
Revista Transilvania Business a realizat și publicat în octombrie 2017 cea mai amplă analiză a industriei automotive din România, context în care am putut vedea limpede cum investițiile în fabricile de componente auto din România, ca să nu mai vorbim de producția de mașini – Dacia și Ford – au susținut net dezvoltarea economică, chiar dacă luăm în calcul numai contribuțiile directe către bugete, locale și centrale, sau creșterea locurilor de muncă.
În luna noiembrie 2018, revista Transilvania Business va realiza și publica, în parteneriat cu ACAROM, o nouă ediție specială dedicată industriei automotive, în care vom vedea care sunt evoluțiile, mutațiile în piață, trendurile, industria 4.0 și mașinile electrice, aportul inteligenței artificiale, problemele generate de criza forței de muncă și alte informații de actualitate.
Deși economia reală nu mai este dependentă de politică, totuși o ruptură totală nu este posibilă. Infrastructura de transport este apanajul guvernului care trebuie să înțeleagă că investițiile publice în acest sector sunt vitale nu doar pentru investitori, dar mai ales pentru economia românească și pentru populație, în general. Astenia autorităților în această privință, voită sau nu, aduce deservicii majore economiei românești și nu doar din perspectiva actualilor și viitorilor investitori. Precaritatea infrastructurii de transport, legislația amețită și incoerentă în domeniul fiscal, comportamentul general nestimulativ al administrației în raport cu oamenii de afaceri și cu cetățenii în general nu face decât să adâncească sentimentul de nesiguranță și să alimenteze dorința românilor de a pleca pe aiurea. În contrapondere, vedem eforturi colosale din partea companiilor pentru angajarea și pregătirea profesională a forței de muncă, ceea ce, în sine, reprezintă un beneficiu important pentru stat.
Dar suntem optimiști, business-ul nu mai e așa dependent de politică, situaţie care trebuie să devină o regulă.

Nicolae POP

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

BRAT, 20 de ani de activitate!

Articolul următor

Swantje Kortemeyer: “Avem nevoie de o autostradă peste Carpați”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Fericirea în business

Sunt numeroase cuvinte care sunt asociate cu business-ul, de la competență, la eficiență, profesionalism până la wellbeing/stare de…
Citeste mai mult

Destinația #RoMixedUse 2024

#RoMixedUse2024  Aceasta este prima, singura și cea mai extinsă analiză a proiectelor mixed-use, la nivel național, din România,…
Citeste mai mult

Reinventarea

În ediția aceasta a revistei Transilvania Business avem multe povești frumoase despre investitori și investiții, portrete de lideri…
Citeste mai mult

ENERGIE VIE ÎNTRU DIPLOMAȚIE DEMNĂ

Vești bune dinspre SUA. Avem un orizont de timp clar definit pentru ridicarea vizelor pentru români. Vom putea…
Citeste mai mult

Nu mai merge: lasă că merge și așa!

Revista Transilvania Business a promovat, de-a lungul celor 13 ani trecuți de prezență în peisajul publicațiilor din România,…
Citeste mai mult

Austeritatea, doar pentru căței

Au curs valuri de cerneală de când Ministerul Finanțelor și, implicit, Guvernul României s-au gândit să acopere găurile…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share