Cluj Energie Investitii Ultimele stiri

ACI Cluj conectează energetic Moldova la Europa. Proiectul Transgaz Iași-Ungheni-Chișinău – faza a II-a a luat startul

Inaugurarea oficială a începerii lucrărilor la proiectul de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău Faza a II-a, obiectiv declarat de interes național în Republica Moldova, a avut loc, astăzi, la Chișinău, potrivit unui comunicat al Transgaz.

 

Acesta este un proiect strategic și pentru România, pentru SNTGN Transgaz SA, el reprezentând dovada concretă a angajamentului prin care țara noastră sprijină Republica Moldova în realizarea obiectivului de consolidare a securității energetice și de integrare în piața energetică a Uniunii Europene, arată comunicatul.

Directorul general al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, a declarat: “Realizarea acestui gazoduct contribuie la modernizarea și dezvoltarea infrastructurii energetice existente, sporind eficienţa sectorului energetic al Republicii Moldova şi asigurând un mecanism de dezvoltare durabilă a economiei naționale, și conectarea cu piața energetică europeană. Proiectul reprezintă un câştig în plan geopolitic, urmărind diminuarea dependenţei energetice a Republicii Moldova, prin ruta alternativă pe care o propune, precum şi o contribuţie la consolidarea în general a parcursului pro-european al ţării. Pentru securizarea finanțării proiectului, am semnat în luna ianuarie, la Luxemburg, cu Banca Europeană de Investiții, contractul de finanțare în valoare de 38  milioane de europentru interconectarea Ungheni – Chișinău ,

 În urmă cu o lună, Administratorul Societății VESTMOLDTRANSGAZ SRL a semnat contractul de achiziție lucrări cu ofertantul declarat câștigător, Asocierea formată din Societatea ACI CLUJ SA (România), Societatea IMSAT SERVICE SA (România) și Societatea ABCONY SERV SRL (România), evenimentul marcând etapa de începere a lucrărilor pentru obiectivul investiţional referitor la construcția gazoductului Ungheni-Chișinău și implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transport gaze naturale Iași-Ungheni-Chișinău.

Realizarea proiectului Ungheni – Chișinău presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni) şi dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare   Iași – Ungheni – Chișinău.

Prima parte a conductei, corespunzând interconectorului  Iaşi-Ungheni, a fost pusă în funcțiune în anul 2014 și prin ea pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Extinderea interconectorului de la Ungheni la Chișinău este un obiectiv major pentru sectorul energetic moldovenesc, întrucât conectarea acestuia cu piaţa gazieră din România şi cu cea europeană reprezintă primul pas în vederea reducerii dependentei energetice, prin intermediul diversificării surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie şi, implicit a consolidării securităţii energetice a ţării.

Diversificarea surselor de aprovizionare se numără printre angajamentele asumate de către Republica Moldova odată cu aderarea la Comunitatea Energetică (în octombrie 2010), aceasta asumându-şi transpunerea eficientă a legislaţiei europene în domeniul energetic, în mod particular cel al gazelor naturale, în vederea integrării pe piaţa energetică europeană. Eforturile privind diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale au sporit odată ce Republica Moldova s-a angajat să transpună Pachetul Energetic III, care prevede accesul nediscriminatoriu al părţii terţe la reţelele de transport al gazelor naturale.

Proiectul “Dezvoltări ale Sistemului Național de Transport gaze naturale în zona de Nord-Est a României”, încheiat în luna noiembrie a anului 2018 în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene, în valoare de 152 de milioane  euro (dintre care 46 de milioane  euro reprezentând fonduri europene din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare), presupune dezvoltări ale SNT în vederea îmbunătățirii alimentării cu gaze naturale a acestei regiuni, precum și creșterea capacității de transport în perspectiva oferită de noua conductă de interconectare dintre România și Republica Moldova.

SNTGN Transgaz SA Mediaș este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale și asigură îndeplinirea în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei naționale privind transportul intern și internațional al gazelor naturale și dispecerizarea gazelor naturale, precum și cercetarea și proiectarea în domeniul specific activității sale, cu respectarea cerințelor legislației europene și naționale, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.

Societatea VESTMOLDTRANSGAZ SRL este operator tehnic al Sistemului Național de Transport gaze naturale din Republica Moldova și asigură îndeplinirea în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei privind transportul și dispecerizarea gazelor naturale, cu respectarea cerințelor legislației europene și celor din Republica Moldova, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.

Related posts

Principalele economii ale românilor se duc spre cumpărarea unei case

Traian Dan

5 lucruri de care mediul de afaceri local are nevoie pentru dezvoltarea sustenabila a companiilor

Transilvania Business

APIA Bihor eliberează adeverințe fermierilor pentru accesarea de credite

Traian Dan

Germanii de la in-tech mai angajează 220 de oameni la Braşov anul viitor

Stefana Muresan

NTT Data, Fortech, Endava si Softvision duc Clujul pe locul doi in topul judetelor cu cei mai multi angajati in IT

Stefana Muresan

Corina Crețu, vizită oficială în Făgăraș. Se înființează Microregiunea Țara Făgărașului

Stefana Muresan

Maramureșul se implică în două proiecte turistice

Nora Dumitrescu

Clujenii de la AROBS au cumpărat o companie de monitorizare de flotă auto

redactia

Comenzile noi din industria prelucrătoare sunt în creștere

Papuc Irina

Opera Plaza din Cluj-Napoca: 80% din clienți sunt din SUA, Marea Britanie, China, Israel sau ţările nordice

Stefana Muresan

Primăria Timişoara vrea un credit de 214 milioane de lei; jumătate din sumă, pentru construirea unui pasaj subteran

redactia

Aeroportul Internațional „Avram Iancu“ Cluj dă startul sezonului de zboruri turistice din anul 2018

Stefana Muresan

Şapte firme vor să investească în viitoarea şcoală duală din Caransebeş

redactia

Relansarea Cupru Min, primul proiect finanţat de Fondul Suveran de Investiţii

Stefana Muresan

O afacere de familie românească, cu produse lactate 100% naturale, a deschis primul magazin la Alba Iulia

redactia

Viitorul digitalizării din România dezbătut la Cluj-Napoca

Nicolae Pop

Se redeschide perla termală a Sălajului

Nora Dumitrescu

7 monumente, trei din Transilvania, pot fi revitalizate cu finanțare nerambursabilă

Ligia Voro

Asistență tehnică de peste 10 mil. lei pentru modernizarea infrastructurii de apă din Valea Jiului, contract câștigat de o firmă clujeană

Stefana Muresan

Camera de Comerț și Industrie a României realizează Topul Național al Firmelor 2020

Traian Dan

Italienii de la Pizzarotti conectează Autostrăzile 1 și 10

Nora Dumitrescu

Programatorii din Cluj și Timișoara, pe lista Tellence Technologies

Nora Dumitrescu

România, pe cale să devină un jucător decisiv în energia de peste Prut

Stefana Muresan

Tehnoconsult va pune în siguranță depozitul ecologic al Maramureșului

Nora Dumitrescu

Leave a Comment