Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Constructorul a lucrat la turla Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea

Marți dimineața a fost amplasată cu ajutorul unei macarale structura de lemn a turnului principal al Palatului Episcopal Greco-Catolic din Piața Unirii, potrivit oradea.ro, site-ul Primăriei Municipiului Oradea.

Ridicarea cu macaraua și fixarea structurii de lemn au decurs fără probleme. Cu o greutate de 7 tone și o înălțime de 7,5 m, structura de lemn montată azi are forma unui trunchi de con cu un diametru de 3,5 m în partea de sus și cu un diametru de 8 m în partea de jos, fiind construită din lemn lamelar încleiat, de molid.

Urmează ca la sfârșitul acestei săptămâni să fie adusă pe șantierul din fața Palatului Episcopal și partea superioară a turlei, respectiv partea superioară a structurii de lemn montată azi.

“Această parte superioară este tot o structură de lemn, care după ce va fi adusă în șantier va fi îmbrăcată cu ornamente din cupru, după care în cca 3-4 săptămâni va fi ridicată cu macaraua deasupra structurii de lemn fixate azi. Lucrările vor continua cu montarea deasupra structurii de lemn a unei folii de aerisire dintr-un material special care are în structura sa niște fibre din inserție metalică. Această folie are rolul de a menține o distanță între structura de lemn și solzii din tablă de cupru, tocmai pentru a asigura o aerisire corespunzătoare. După fizarea foliei de aerisire, solzii de cupru vor fi montați bucată cu bucată”, ne-a declarat ing. Alex Ienciu de la firma Trameco.

Urmează ca întreaga lucrare de refacere a Palatului Episcopal, al cărui acoperiș a ars în vara anului trecut, în urma unui incendiu devastator, să fie finalizată în cursul lunii septembrie. Constructorul lucrează în prezent la realizarea învelitorii din țiglă și a ornamentelor de cupru, termenul estimat pentru realizarea în întregime a învelitorii din țiglă fiind mijlocul lunii iulie.

Valoarea lucrărilor actuale este de 7.960.000 lei, fără TVA, în care este inclusă și proiectarea.

Într-o ultimă etapă, se va realiza reabilitarea interioară și refuncționalizarea efectivă a clădirii conform planurilor inițiale, reabilitarea totală a Palatului urmând să se finalizeze în termen de cel mult trei ani.

Prin încheierea unui contract de parteneriat între Municipiul Oradea și Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, Episcopia a pus la dispoziția municipalității imobilul Palatul Episcopal Greco-Catolic (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy junior) și construcțiile anexe, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare și administrării de către Municipiul Oradea a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, pe o perioadă de minimum 20 de ani.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Corteva Agriscience, sponsor principal al Farming Simulator League

Articolul următor

Narcis Neaga, generalul CNAIR, a demisionat. 12 directori în 12 ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Joburi cu salariile la vedere

37.000 de joburi cu salariul afișat au fost postate de la începutul anului și până acum pe eJobs.ro.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share