Cluj Cultural Eveniment Ultimele stiri

Începe Festivalul Enescu la Cluj

Prima ediție a Festivalului Enescu la Cluj debutează miercuri, 4 septembrie, aducând timp de două săptămâni în fața publicului meloman clujean peste 20 artiști de talie mondială. Legendara pianistă Elisabeth Leonskaja și spectaculosul pianist și compozitor japonez Nobuyuki Tsujii sunt capul de afiș al ediției din acest an, care ține până în 14 septembrie. Iubitorii muzicii clasice se pot bucura pe timpul festivalului de 7 concerte și recitaluri, toate în premieră pe scena clujeană.

 

Cel care deschide ediția clujeană a Festivalului Enescu este canadianul Charles Hamelin, unul dintre cei mai promițători pianiști ai generației sale. Recitalul extraordinar pe care îl va avea în 4 septembrie, în Studioul de concerte al Academiei de Muzică ’’Gheorghe Dima’’, include în program Claude Debussy – Images oubliées, Sergei Rahmaninov – Morceaux de fantaisie op.3, George Enescu – Suita I pentru pian, Sergei Prokofiev – Sonata a IV-a pentru pian. Charles Hamelin va oferi publicului un recital de înaltă ținută datorită felului în care reușește să îmbine inteligența și finețea când este în fața pianului. Despre el criticii afirmă că are „abilitățile necesare să rivalizeze cu cei mai buni și experimentați pianiști din lume”. Cu numeroase premii internaționale și prezent pe scene importante ale muzicii din Londra, Lyon, Münich, Paris, Varșovia sau Japonia, Charles Hamelin este considerat unul dintre vârfurile generației sale. În prezent lucrează în mod constant cu pianistul Jean Saulnier.

Tot în Studioul de concerte al Academiei de Muzică ’’Gheorghe Dima’’, dar 5 septembrie, va avea loc și recitalul susținut de Monte Piano Trio, format din Irina Botan (pian), Francesco Sica (vioară) și Claude Frochaux (violoncel). Grupul este recunoscut mondial pentru energia, sensibilitatea și modul în care reușește să redea calitatea nobilă a sunetului. Recitalul lor are în program George Enescu – Trio în la minor, Arnold Schoenberg – Noapte transfigurată op. 4 (ar. pentru trio cu pian de Eduard Steuermann), George Enescu – Serenade lointaine și Amédée-Ernest Chausson – Trio în sol minor op. 3. Monte Piano Trio a susținut concerte pe unele dintre  cele mai importante scene ale muzicii clasice, precum Berliner Philarmonie, Laeiszhalle Hamburg, Alte Oper Frankfurt, Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Covent Garden Londra, Daning Theater din Shanghai sau Ateneul Român.

Ziua de sâmbătă, 7 septembrie, aduce în fața iubitorilor muzicii clasice 15 tineri pianiști din București, Cluj, Iași și Sibiu, Ploiești artiști care, deși au între 12 și 17 ani, sunt deja cunoscuți în lumea pianistică, având realizări importante în țară și străinătate. Recitalul lor intitulat ’’Enescu și muzica lumii’’ este un eveniment special creat de Asociația Culturală Play în cadrul Festivalului Enescu la Cluj și va avea loc în Studioul de concerte al Academiei de Muzică ’’Gheorghe Dima’’. Fiecare tânăr pianist va interpreta două piese, dintre care una va fi a compozitorului George Enescu. Intrarea la acest concert este liberă.

Al patrulea concert al acestei ediții a Festivalului Enescu la Cluj este susținut de violonistul chinez Ziyu He în 8 septembrie, în Studioul de concerte al Academiei de Muzică ’’Gheorghe Dima’’. Recunoscut la nivel mondial în urma câștigării Concursului Internațional ’’Menuhin’’ din Londra în 2017 și pentru că este unul dintre cei mai tineri artiști invitați să cânte alături de Orchestra Filarmonicii din Viena, Ziyu He va fi acompaniat la Cluj de pianistul austriac Christopher Hinterhuber. Programul include W.A. Mozart – Violin Sonata in G Major KV 379, George Enescu – Violin Sonata no. 2 in F minor op. 6, Amy Beach – Romance for violin and piano op. 23, Béla Bartók – Romanian Folk Dances, Camille Saint-Säens – Havanaise op. 83 și Antonio Bazzini – The Dance of the Goblins (La Ronde des Lutins) op. 25.

Luni, 9 septembrie, în Studioul de concerte al Academiei de Muzică ’’Gheorghe Dima’’, cunoscutul violonist David Grimal va susține un recital în duet cu pianistul Grigor Asmaryan. Unul dintre cei mai renumiți violoniști ai momentului, David Grimal este un preferat al compozitorilor pentru că abordează repertorii dificile, fiind interesat atât de orchestră, muzica de cameră, muzica contemporană cât și de muzica barocă, muzica clasică sau muzica romantică. În program: Maurice Ravel – Sonata nr. 2 în sol major pentru vioară și pian, Maurice Ravel – Rapsodia Tzigane, Amédée-Ernest Chausson – Poem pentru vioară și pian op. 25 și George Enescu – Sonata a III-a în la minor pentru pian și vioară op. 25, „în caracter popular românesc”.

Una dintre marile pianiste ale timpurilor noastre, Elisabeth Leonskaja, va concerta în 10 septembrie, în Sala Auditorium Maximum. Despre Elisabeth Leonskaja s-a spus că este „ultima mare doamnă a Școlii Sovietice”,  „Leoiaca pianului” sau „Anti-Diva”. A concertat cu aproape toate orchestrele importante din lume și  a fost distinsă cu numeroase premii și onoruri pentru serviciile deosebite aduse vieţii culturale. Recitalul ei extraordinar va include trei sonate de Ludwig van Beethoven: Sonata nr. 30 în mi major op. 109, Sonata nr. 31 în la bemol major op. 110 și Sonata nr. 32 în do minor op. 111.

Ultimul concert din cadrul ediției de la Cluj a Festivalului George Enescu este și unul dintre cele mai așteptate momente din festival: recitalul extraordinar al pianistului Nobuyuki Tsujii. Acesta va concerta vineri, 14 septembrie, în Sala Auditorium Maximum. Tânărul pianista de origine japoneză impresionează cu fiecare recital datorită talentului său muzical și a tehnicilor unice de învățare a muzicii, ce l-au transformat într-un artist-reper în muzica clasică, la nivel mondial. Nevăzător din naștere, Nobuyuki Tsujii  spune că pianul este o extensie a corpului său. Recitalul pe care îl va susține la Cluj include în program Claude Debussy – Deux Arabesques și ’’Imagini’’, Caietul I, Maurice Ravel – Sonatină, Frédéric Chopin – Balade (Balada nr.1 în sol minor op. 23, Balada nr. 2 în fa major op. 38, Balada nr. 3 în la bemol major op. 47, Balada nr. 4 în fa minor op. 52).  

Toate concertele din festival vor începe la ora 19.00.

Biletele pot fi cumpărate de pe platformele iabilet.ro, eventim.ro, bilete.ro și din rețeua de magazine bilete.ro, respectiv Sala Polivalentă, Agenția Teatrală, Poșta Română, Inmedio, Germanos și Vodafone. Pentru melomanii clujeni, organizatorii au pregătit un pachet special, Piano, care asigură intrarea la recitalurile susținute de Elisabeth Leonskaja și Nobuyuki Tsujii.

Festivalul Enescu la Cluj este organizat de Asociația Culturală Play, fiind un eveniment-extensie al Festivalului Internațional George Enescu, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Coorganizatori: Filarmonica Transilvania. Evenimentul este cofinanțat de Primăria Cluj. Parteneri: UBB Cluj, Romgaz, Farmec Cluj, Cramele Salina, Audi.

 

Related posts

Peste 1.500 de tone de lână, colectate în Sibiu și Constanța; 1.100 tone, trimise la export

Stefana Muresan

Bucharest Tech Week îl salută pe George

Stefana Muresan

Parcul Industrial Câmpia Turzii se extinde

Nora Dumitrescu

Un bistrițean de 23 de ani, absolvent al UBB, cel mai tânăr angajat al Ministerului Economiei din Franța

redactia

Compania Coralia Com din Sighi­şoa­ra, afaceri de 7,5 mil. euro cu o reţea de opt magazine şi activităţi de distribuţie

redactia

Cercetarea, susținută cu fonduri europene, la USAMV Cluj

Stefana Muresan

Condiții civilizate pentru comercianți și cumpărători în Piața Mare din Satu Mare

Traian Dan

350 directori și actori în educație participă la Conferința Internațională Arhitecții Educației

Nicolae Pop

Consiliul Județean Sibiu cofinanțează soluțiile pentru fluidizarea traficului către Cartierul Arhitecților

redactia

New entry on the Romanian retail market: Nr1 Fitness opens its first location, with a 24/7 open program, in Rotar Park Residence

Papuc Irina

Cadastrare gratuită pentru şase comune bihorene

Traian Dan

Banca Națională găzduiește expoziția Muzeul antreprenoriatului: 100 de ani de antreprenoriat în România, o inițiativă CITR Group

redactia

Contract semnat pentru calea ferată Brașov-Sighișoara. Mai poate fi contestat?

Ligia Voro

Un producător de mezeluri va sponsoriza două spitale clujene

Nora Dumitrescu

PRIMER: Ce ar trebui sa stie pacientii despre mecanismului de serializare si verificare a medicamentelor

redactia

O vacă bio din Sălaj dă 54 de litri de lapte pe zi

Nora Dumitrescu

Sute de IT-iști din zona Transilvania-Banat, înrolați în grupul Cognizant

Nora Dumitrescu

Energy Strategy Summit (ed. IV)- sectorul energetic față în față cu un pachet de strategii

Ligia Voro

VIDEO Compania Lanco a donat o cabină de dezinfecție performantă Spitalului Județean Sibiu

Ion Surdu

Comisarul european Corina Creţu, la Cluj, apel la Ministerul Transporturilor să pregătească proiecte mature pentru finanţare europeană

redactia

Start-up Nation 2018: S-a publicat lista aplicanților

redactia

PROFI ajută prin angajări

Ligia Voro

Ambasadorul SUA, în vizită la Astra Rail Industries din Arad

Stefana Muresan

Publicațiile din Ardeal îl somează pe Boc să redeschidă chioșcurile de presă

Nora Dumitrescu

Leave a Comment