Peste 250 de fermieri, reprezentanți ai furnizorilor de inputuri pentru agricultură, managementul și o parte din echipa DAFCOCHIM Agro și-au dat întâlnire la Conferința Anuală a DAFCOCHIM Agro, o conferință upgradată și organizată într-un format mai prietenos, mai uman și mai puțin tehnic, la Saliris Resort din localitatea Egerszalók, Ungaria.
Pe oaspeți i-a întâmpinat dr. ing. Gheorghe Boțoman, consultant tehnic al DAFCOCHIM Agro și un moderator – fin cunoscător al domeniului agricol și al participanților la Conferința Anuală DAFCOCHIM Agro. Ne-a anunțat apoi că cei doi acționari ai DAFCOCHIM, Liviu Cojoc și Radu Fodor vor deschide și închide conferința, într-o simetrie perfectă.
Liviu Cojoc, directorul general și acționarul majoritar al DAFCOCHIM Group, le-a dezvăluit colaboratorilor săi un pas important al grupului de firme, și anume separarea activității de agricultură de cea de distribuție produse chimice.
Reprezentanții companiilor ADAMA, AZOMUREȘ, BASF, Bayer, Belchim Crop Protection, Borealis L. A. T, CORTEVA Agroscience, FMC, KWS, Limagrain, Nufarm, Summit Agro, Syngenta și TIMAC Agro ne-au adus noutățile din domeniu și ne-au oferit o perspectivă actualizată a viitorului agribusiness-ului pe plan global.
Fermierii au subliniat buna colaborare pe care o au cu DAFCOCHIM Agro, compania care le este partener, creditor și furnizor de informații, produse, soluții și tehnologii de ultimă oră.
Cu siguranță, Călin Pop, directorul general pentru România și Republica Moldova al Borealis L.A.T a fost o apariție. Cu umor, acesta s-a prezentat în fața fermierilor și colegilor din companiile furnizoare de inputuri cu o cutie care nu știam ce conține. Glumind, Călin Pop ne-a spus că ar fi o pușcă semiautomată cu lunetă pentru cormoranii fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea.
Reprezentant al unei companii producătoare de fertilizanți, Călin Pop, le-a recomandat fermierilor: “O substanță pe care ar trebui să o aibă fiecare fermier în îngrășăminte este sulful. Cumpărați NP, NPK-uri cu sulf, cred că nu mai suntem în stadiul în care ne mai uităm la un produs de bază, avem nevoie să devenim mai sofisticați, cu tehnologii mai avansate și țintim cât mai aproape nevoile hibrizilor pe care îi prezintă colegii noștri de la inputuri”.
Acesta a abordat și problema prețurilor la fertilizanți susținând că acestea nu vor mai scădea în viitor foarte mult, deoarece nu permit condițiile economice și, în special, prețul gazelor naturale, principala materie pentru industria de îngrășăminte.
Am ajuns apoi la cutia care ne stârnise curiozitatea la începutul prezentării sale.
Ajutat de Andrei Buznea, director tehnic România și Ungaria, ne-a arătat un tester extrem de util agricultorilor.
“Este un utilaj care vă va folosi în primăvară, pentru culturile de rapiță și grâu, un tester de plantă nedistructiv, măsoară nivelul de clorofilă din plantă, de aceea am spus semiautomată pentru că este cărată de un om, nu de un utilaj, înregistrează cantitatea de azot din plantă și vă recomandă nevoia de hrană a plantei respective. Înainte de fiecare fazială puteți să folosiți acest aparat pe care o să vi-l punem la dispoziție via DAFCOCHIM. În anumite situații putem să facem un test pe ferma dumneavoastră. De vânzare este aparatul în sine, dar vor fi și niște programe în care oferim aparatele ca bonus la anumite cantități”, a explicat Călin Pop.
Acesta a apreciat, de asemenea, buna colaborare cu DAFCOCHIM Agro.