Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Autostrăzile dintre Ardeal și Moldova, încă pe hârtie

Șoselele de mare viteză programate pe traseele Târgu-Mureș – Târgu-Neamț (A8) și Brașov – Bacău (A13) se află numai la stadiul de pregătire a documentelor.   

Proiectele din Moldova și Bucovina au fost prezentate de echipa tehnică a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii (CNAIR), coordonată de directorul general, Cristian Pistol. La ședință au participat reprezentanți ai autorităților locale, Parlamentului României, societății civile și prestatorilor care au contracte cu CNAIR pentru realizarea proiectelor din această zonă.

La Autostrada Târgu-Mureș – Târgu-Neamț (211 km) contractul pentru completarea studiului de fezabilitate (SF) este în derulare. Valoarea contractului se ridică la 17 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, acesta fiind început acum patru ani. În 7 decembrie 2021, prestatorul a înaintat SF, revizia 3. pentru întregul obiectiv.

În 7-21 decembrie, documentația a fost analizată de către departamentele de specialitate din cadrul CNAIR pentru a verifica dacă au fost implementate observațiile emise anterior și pentru a se stabili dacă nivelul de calitate al documentației transmise corespunde cu cel solicitat prin caietul de sarcini. În 28 decembrie au fost emise observații cu privire la conținutul acesteia. În 23 decembrie au fost transmise documentațiile pentru încheierea protocolului cu Administrația Bazinală a Apei Mureș (secțiunile I, II) și Siret (secțiunile II, III).

Pentru obținerea acordului de mediu, au fost emise decizia etapei de evaluare inițială, nr. 13118/18.11.2021 pentru Secțiunea I: Târgu-Mureș – Miercurea Nirajului și legătura la Autostrada A3 (2,4 km), Decizia etapei de evaluare inițială pentru secțiunea III, Leghin – Târgu-Neamț. Au fost elaborate și memoriile de prezentare pentru Secțiunea I: Târgu-Mureș – Miercurea Nirajului și legătura la Autostrada Transilvania – A3 (2,4 km) și secțiunea III: Leghin – Târgu-Neamț, care urmează să fie depuse la Agențiile de Protecție a Mediului Mureș și Neamț.

Pentru Autostrada Brașov – Bacău (165 km) se elaborează SF și proiectul tehnic, contractul de 20 de milioane de lei, fără TVA, fiind început în iulie 2020. Analiza multicriterială de traseu a fost finalizată iar în 10 decembrie 2021 a fost avizată în cadrul CNAIR. “Proiectantul a transmis temele de proiectare pentru realizarea studiilor de teren (arheologice, topografice, geotehnice și de mediu). Vor fi demarate activitățile pentru obținerea certificatului de urbanism și a acordului de mediu”, a informat conducerea CNAIR.

Alte șosele de mare viteză analizate au fost Autostrăzile Moldovei A7 Ploiești – Buzău (63 km, construcție evaluată la 4,2-5 miliarde lei), Autostrada Buzău – Focșani (82 km, proiecte de 14 milioane), Focșani – Bacău (95 km, 20 milioane), Bacău – Pașcani (77 km), Pașcani – Suceava (61 km, 11 milioane), Târgu-Neamț – Iași – Ungheni (100 km, 58 milioane).

În analiză s-au mai aflat Autostrada / Drum Expres Suceava – Siret (56 km, proiecte de 10 milioane lei), drumurile de mare viteză Focșani – Brăila (76 km, 15 milioane), Brăila – Galați (11 km, 371 milioane), Bacău – Piatra Neamț (61 km, 9 milioane), Vatra Dornei – Suceava (107 km, 14 milioane). La aceste contracte se adaugă TVA.

Spaniolii, trimiși să își facă temele

Biroul Ingenieria Especializada Obra Civil E Industrial înainta SF pentru A8 – revizia 3, în 7 decembrie, după cum s-a stabilit în ședințele de progres. “La o primă analiză, s-a constatat că lipsesc documentațiile necesare pentru obținerea acordului de mediu, documentațiile privind ocuparea terenurilor (raportul de evaluare a imobilelor afectate, identificarea proprietarilor și imobilele deținute,  lista proprietarilor, imobilele afectate semnate și ștampilate de primării), iar volumul autorizații, avize și acorduri este incomplet”, conform CNAIR.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dacia urcă pe podiumul european al vânzărilor către clienți particulari în 2021

Articolul următor

Banca Transilvania cumpără Țiriac Leasing

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share