Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Contractul de construire a noului terminal externe de la Aeroportul Internațional Timișoara a fost blocat la CNSC

Demararea contractului de construire a unui nou terminal plecări externe la Aeroportul Internațional Timișoara a fost blocată, cel puțin pe moment. Ministrul Transporturilor spune că o rezolvare ar putea avea loc în aproximativ două săptămâni.

Miercuri, 6 aprilie 2022, la C.N.S.C. – Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, a fost înregistrată contestația societății Strabag București, clasată pe locul 2 la licitație, referitoare la procedura de achiziție publică pentru desemnarea executantului proiectului „Servicii de elaborare a documentației tehnico-economice (fazele D.A.C., P.T., D.E.) și realizarea pe baza acesteia a lucrărilor de executare pentru edificarea unei construcții cu destinația «Terminal plecări curse externe», cu asigurarea inclusiv a serviciilor de asistență tehnică din partea proiectantului”.

În termen de 5 zile de la data înregistrării contestației, Societatea Strabag trebuie să depună o cauțiune de 2% din valoarea estimată a contractului. Termenul pentru soluționarea contestației este de 20 de zile. Până la clarificarea tuturor elementelor de legalitate și până la soluționarea cauzei la C.N.S.C., semnarea contractului este amânată.

Unele informații arată că ar fi anumite probleme legate de data la care a fost depusă contestația, dacă aceasta a fost depusă marți sau miercuri, data limită fiind luni. Termenul pentru depunerea contestațiilor a fost 4 aprilie 2022. Deși contestația a fost înregistrată de C.N.S.C. în 6 aprilie, este luată în calcul data transmiterii documentului, care poate fi în termenul legal de contestare.

Licitația pentru noul terminal de plecări curse externe a fost lansată pe 3 septembrie 2021. Valoarea estimată a lucrărilor de construire a fost 88,99 de milioane de lei. Concelex SRL București a fost desemnat câștigătorul licitației pe 25 martie 2022, la valoarea de 83,83 milioane de lei. Pe locul II a fost societatea Strabag cu ofertă la valoarea de 87,78 milioane de lei.

„Astăzi trebuia să fie semnat un contract pentru construirea Terminalului de plecări, din păcate timening-ul nu a fost cel pe care mi l-aș fi dorit. Probabil că în următoarele două săptămâni, nu vreau eu să interferez în deciziile altor instituții, dar ar fi bine, cât mai rapid să fie semnat, indiferent de soluția dată de CNSC, urmare a acelei contestații apărute în ultimul moment, să fie semnat cât mai rapid contractul astfel încât să poată beneficia Aeroportul Timișoara de fonduri europene”, a declarat Grindeanu.

Problema este că finanțarea contractului se face pe bani din Programul Operațional Infrastructură Mare, ”ediția” aflat acum în derulare dar care se va încheia la finalul anului viitor. Dacă banii nu se cheltuie până atunci vor fi pierduți. În principiu, cheltuirea banilor europeni merge bine la acest minister, toate fondurile alocate pe acest an vor fi terminate înainte de termen, speră Grindeanu.

”Va reamintesc faptul că vorbim de Programul Operațional Infrastructură Mare care se termină la sfârșitul anului viitor. În acest moment vorbim de aproximativ 1 miliard de euro care au rămas disponibili până la sfârșitul anului viitor pe toate proiectele din România și atunci e o cursă contra coronometru a fiecărui proiect. Din ce îmi dau seama, probabil că ministerul Transporturilor își va termină banii europeni sută la sută la jumătatea anului viitor, sută la sută, ceea ce nu s-a întâmplat de la Revoluție încoace să se termine toți banii europeni la jumătatea anului, cu 6 luni înainte. Până în acest moment suntem la 80 la sută grad de absorbție, diferența de un miliard a rămas disponibilă. Cei de la Aeroport și constructorul, care o fi el, să facă bine să termine până la jumătatea anului viitor această construcție, astfel încât să poată beneficia de bani europeni”, a mai declarat ministrul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Târg de Paște la Satu Mare

Articolul următor

Timișul se prezintă la Târgul de Turism de la Milano

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share