Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rectorul UMFST Târgu Mureș: Societatea are nevoie de specialiști formați într-o universitate care și-a adaptat programele de studii

Important promotor al progresului tehnologic și inovării, cercetarea științifică reprezintă o componentă de bază în dezvoltarea continuă și creșterea vizibilității la nivel internațional a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” Târgu Mureș.

Despre infrastructura modernă de cercetare, implicarea cadrelor didactice și a studenților, dar și direcțiile de dezvoltare în domeniul cercetării științifice din cadrul Universității a oferit mai multe detalii Prof. Dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș.

Cercetarea științifică este un important promotor al progresului, fiind unul dintre elementele considerate importante la UMFST Târgu Mureș. Vă rog să faceți o scurtă prezentare a infrastructurii de cercetare, importanța ei și în ce măsură este ea accesată de studenți, doctoranzi, cadre didactice în procesul de cercetare, atât în domeniul medico-farmaceutic, cât și în domeniul științelor și cel al tehnologiei.

Prof. Dr. Leonard Azamfirei: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș dispune de o infrastructură modernă de cercetare, formată din centre de cercetare, laboratoare și compartimente în cadrul cărora se derulează proiecte de cercetare, se monitorizează realizarea programelor de cercetare și inovare, se valorifică rezultatele cercetării, se furnizează date și informații pentru cursuri, publicațiile științifice și pentru manifestările științifice ale Universității. Unitatea de Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică este structura care integrează 9 centre de cercetare, 10 laboratoare, Stația experimentală, Biobaza și structura de suport a cercetării științifice Junior Researcher Academy, astfel: Centrul de Cercetări Doctorale, Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice, Centrul de Cercetări Farmaceutice, Laboratorul de Medicină Regenerativă, Laboratorul de Studii Preclinice, Laboratorul de Diagnostic și Cercetări Translaționale în Infecții, Centrul de Studii Experimentale, Centrul de Studii în Drept, Economie și Afaceri, Centrul de Cercetări Filologice, Istorice și Culturale, Centrul de Cercetări Avansate în Tehnologia Informației, Centrul de Cercetări Interdisciplinare Biomedicale, Centrul de Cercetări în Ingineria Calității și Fabricație Digitală. Totodată, la nivelul Universității există un prorectorat de cercetare științifică și inovare menit să promoveze și să susțină activitățile de cercetare. Universitatea încurajează comunitatea academică să utilizeze infrastructura de cercetare atât în proiectele de cercetare științifică naționale și internaționale, cât și în realizarea tezelor de doctorat sau a altor activități care să contribuie la dezvoltarea componentei de cercetare.

Dezvoltarea cercetării de excelență a constituit unul dintre motivele unificării celor două universități, cu profile diferite medico-farmaceutic și domeniul științelor și al tehnologiei, UMF și Universitatea Petru Maior, sub umbrela UMFST Târgu Mureș. Care sunt perspectivele și oportunitățile de dezvoltare în domeniul cercetării și inovării la UMFST Târgu Mureș? Ce direcții de cercetare prioritare v-ați propus, dumneavoastră și echipa managerială, pentru perioada următoare, pe termen scurt, mediu, dar și lung?

L.A.: În Planul managerial asumat pentru perioada 2020-2024, ne-am propus crearea unei universități orientate spre inovare prin programele de studii susținute și prin mecanismele sale de funcționare, utilizând tehnologiile inovative pentru servicii educaționale inteligente și adaptative. Societatea actuală, profund tehnologizată și în curs de digitalizare, are nevoie de specialiști formați într-o universitate care și-a adaptat programele de studii la aceste cerințe.
Cercetarea se va realiza în două mari direcții, respectiv domeniul Sănătate și domeniul Științe și Tehnologie.

În ce măsură este vizată internaționalizarea în progresul înregistrat în cercetare? Știm că UMFST Târgu Mureș găzduiește de anul trecut Centrul Cochrane România, ce deschide o poartă cercetătorilor și medicilor către dovezi medicale de cea mai bună calitate.

L.A.: Ne preocupă permanent internaționalizarea cercetării științifice și ne propunem creșterea vizibilității Universității prin promovarea cercetării și inovării la nivel internațional, aderarea la rețele academice internaționale, dar și atragerea de cercetători internaționali. Anul 2021 a însemnat lansarea Centrului Cochrane România, înființat grație unui consorțiu universitar între Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Cele trei universități partenere au depus eforturi academice considerabile, astfel încât cercetarea medicală din țara noastră a reușit să se conecteze la una dintre cele mai respectate rețele de producere a dovezilor medicale de cea mai bună calitate reprezentată de Cochrane România.

La UMFST Târgu Mureș se dorește ca progresul în cercetare să presupună utilizarea tehnologiei în oferirea de soluții inovatoare în domeniul sănătății, mai ales că trăim într-o lume a inovației. Ce pași au fost făcuți înspre acest obiectiv, mai ales că s-au format programe de inginerie medicală, inginerie chimică etc.?

L.A.: Universitatea noastră are în oferta educațională programe de studii complementare și mizează foarte mult pe interdisciplinaritate în cercetare și inovare. Medicina este pilonul de bază al Universității, însă abordăm o instruie integrativă fiindcă trăim într-o lume în care cercetarea în domeniul medical ne oferă zilnic noi descoperiri. Programele de studii pe care le-am înființat recent sunt componente importante ale instruirii integrative din medicină și parte a unui proiect de modernizare a învățământului și de adaptare a acestuia la piața muncii.

Care este rolul UMFST Târgu Mureș în evoluția procesului de cercetare la nivel național? Există resurse suficiente alocate, la nivel național, pentru cercetare?

L.A.: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș este o instituție de prestigiu în peisajul învățământului superior din România, care se bucură de o infrastructură modernă de cercetare, resurse financiare, echipe performante de cercetare, precum și proiecte și programe care au condus la rezolvarea unor probleme de sănătate publică din România. Referitor la resurse, consider că trebuie realizată o evaluare și o prioritizare a resurselor existente. Pe de altă parte, există oportunități de finanțare europeană pentru proiecte de cercetare și inovare.

Un proiect de puțin timp implementat la UMFST Târgu Mureș, Junior Researcher Academy, oferă studenților posibilitatea de a începe cercetarea încă de pe băncile facultății. Ce feedback există din partea acestora de când a început derularea proiectului? S-a atins o parte dintre obiectivele ce au stat la baza demarării acestui proiect? Poate fi el un model de bună practică și pentru alte universități?

L.A.: Proiectul Junior Researcher Academy s-a născut în anul 2020 din dorința de a oferi suport studenților pasionați de cercetare științifică. Susținerea a constat în acces la mediul și infrastructura de cercetare prin includerea studenților în colective și proiecte de cercetare. Studenții beneficiază de instruire avansată în metodologia cercetării științifice, de granturi interne de cercetare, de susținere financiară a mobilităților și de diseminare a rezultatelor activității de cercetare științifică. Am demarat această inițiativă pentru a-i familiariza pe studenți cu procesul de cercetare științifică și am rămas plăcut surprinși să vedem din partea acestora un interes crescut de implicare. Proiectul s-a extins și la campusul din Hamburg, unde a fost primit cu entuziasm și curiozitate de către studenți. Cu siguranță, Junior Researcher Academy poate fi un model de bună practică pentru alte universități!

Marile universități dezvoltă forme de colaborare pentru cercetare cu companii de profil din domeniu. Ce colaborări importante în acest sens are UMFST Târgu Mureș, cu ce companii?

L.A.: Datorită unei relații excelente cu mediul economic, Universitatea noastră a dezvoltat conceptul „University to Business – U2B UMFST” sub umbrela căruia s-au stabilit parteneriate durabile și proiecte de cercetare cu companii din domeniile în care Universitatea derulează programe de studii. Universitatea a inițiat programul Company Hour, în care studenții și cadrele didactice se întâlnesc cu reprezentanți ai companiilor, în dubla lor calitate, respectiv angajatori și furnizori de know-how. În același timp, UMFST are și un portal prin intermediul căruia interacționează cu companiile, atât în ceea ce privește practica și cariera studenților, proiectele educaționale și de cercetare, cât și evenimentele comune.

Arina TOTH

(Publicat în ediția print TB 108, martie/aprilie 2022)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Autoritățile din Timiș doresc amplasarea a 13 stații de încărcare a vehiculelor, cu 3,1 milioane de lei

Articolul următor
Companiile Emergent Real Estate și STK Properties vor putea activa complexul mixt de 31 milioane euro din cartierul clujean Bună Ziua doar peste patru ani.

Emergent și STK au liber la proiectul Green Square

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share