Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

VIDEO: Donau Saat, furnizor de soiuri înalt productive

Directorul general al companiei Donau Saat România, Constantin Radu, vorbește în mini-interviul următor despre comportarea soiurilor folosite în loturile experimentale de la ferma Kodagro, dar și despre noutățile pregătite fermierilor din zona Transilvaniei.

Reporter: Care este contribuția Donau Saat la loturile experimentale de la Seuca?

Constantin Radu, Director General Donau Saat Romania: În primul rând mulțumim organizatorilor pentru această sărbătoare. Deja ne bucurăm cu toții extraordinar de mult pentru că am scăpat de rigorile pandemiei și putem din nou să ne întâlnim cu partenerii și cu clienții noștri într-un format mai direct. Ca în fiecare an, Donau Saaut vine cu un portofoliu de produse care este concentrat în primul și în primul rând pe soiuri de grâu cu calități foarte ridicate, deci soiuri de grâu de panificație. Din portofoliu aș vrea să amintesc în mod deosebit soiul Apexus, care este unul dintre cele mai timpurii din portofoliul nostru. Se încadrează perfect în gama de timpurietate a soiurilor românești, deci mai mult ca sigur va merge extraordinar de bine pe întreg teritoriul țării și în special în Transilvania. O altă surpriză, pentru prima oară avem în portofoliu și un soi de grâu, să spunem în zona grâurilor furajere, deci de foarte mare productivitate, 9,5 – 10 tone, chiar mai mult, depinde de tehnologie și depinde de aportul de apă pe care îl poate primi cultura. El se numește Chevignon. Punem la dispoziția clienților și partenerilor noștri soiuri de orz, orzoaică, triticale, secară. Donau Saat deja începe să fie cunoscută ca fiind compania care nu are semințe de flori și nu are semințe de legume, dar în rest puteți găsi la noi, în funcție de ceea ce vă doriți și de ce aveți nevoie, aproape orice.

Reporter: Cum s-au comportat în loturile experimentale aceste soiuri în acest an?

Constantin Radu: E o cultură foarte bine închegată. Din păcate, locația a suferit un pic din cauza secetei, dar nu este neapărat un element negativ, din contră, în felul acesta putem să ne dăm seama și noi, și clienții noștri mai bine care dintre soiurile noastre sunt tolerante din acest punct de vedere, element care începe să fie din ce în ce mai mai dorit de cultivator. Suntem foarte, foarte mulțumiți de felul în care arată lotul și așteptăm cu mare nerăbdare, ca toată lumea de altfel, proba cântarului care este definitorie, probabil cea mai importantă.

Reporter: Care sunt noutățile pentru fermieri din partea Donau Saat?

Constantin Radu: Ca să concentrăm puțin elementele importante, genetica noastră provine în principal din zona Austriei. Soiurile au ca și caracteristici principale o toleranță foarte, foarte bună la boli. Unele dintre ele, cum ar fi de exemplu Tiberius, Aurelius, au foarte, foarte bună toleranță la stresul hidric. Sunt soiuri înalt productive, deși așa cum menționam mai devreme, se pretează în primul rând din punct de vedere al calității pentru panificație, deci nu vor sări sau rar vom reuși să avem producții mai mari de 8 – 8,5 tone. Pe de altă parte, așa cum vă spuneam, elementele calitative pentru brutari, pentru morari sunt întotdeauna la cel mai înalt nivel. E vorba de proteine, de gluteni, indici de plutire și așa mai departe. Încercăm să promovăm cele două soiuri pe care ne vom concentra un pic mai mult în următorii câțiva ani, respectiv Apexus și Chevignon, ca fiind cele două noutăți pe care le punem la dispoziția fermierilor începând din acest an.

Reporter: Ce mesaj aveți pentru fermieri pentru acest an?

Constantin Radu: Să măsoare de mai multe ori înainte să se taie. Dar cel mai important element cred că este necesar să înțeleagă cu toții că folosirea seminței de calitate certificată este, în primul rând, garanția unor producții mari și de calitate și, implicit, a unui câștig substanțial. Deși este o practică legală, îi sfătuim pe clienții noștri să renunțe la sistemul de a folosi sămânță proprie. Din păcate, din punct de vedere atât al producției, cât și al calității, mai mult ca sigur vor fi penalizați.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Grupul Lasselsberger Ceramics România (LCR), deținător al brandurilor Sanex și Cesarom, a programat investiții în două orașe importante ale României.

Lasselsberger investește în fabrica Sanex din Cluj și în showroom-ul din București

Articolul următor

VIDEO: Lidea, brand nou, experiență veche în agribusiness

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share