Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul a dat lovitura la premiile Politicii Agricole Comune

Proiectul nostru,“Incluziunea socială în teritoriul Grupului de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GAL-NP)” a câștigat premiul Rural Inspiration Awards (RIA) 2022, la categoria Socially Inclusive & Innovative Futures.
Președintele asociației din județele Cluj și Sălaj a înființat un centru de servicii integrate la Gilău | Foto: GAL-NP

Un proiect născut la Cluj a obținut unul dintre cele cinci premii acordate de Comisia Europeană (CE) în cadrul Rețelei  Politică Agricolă Comună (PAC).

Proiectul nostru, “Incluziunea socială în teritoriul Grupului de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GAL-NP)” a câștigat premiul Rural Inspiration Awards (RIA) 2022, la categoria Socially Inclusive & Innovative Futures. Nu putem decât să spunem că suntem recunoscători comisiei EU CAP Network și European Network for Rural Development pentru încredere și susținere.

Discursul președintei noastre, Adina Pascoiu, a fost emoționant pentru întreaga echipă. Suntem cu toții mândri de munca noastră în comunitate. Acest premiu înseamnă un pas înainte pentru incluziune socială, dar și pentru sufletul proiectului, care sunt oamenii, mici și mari. Astăzi este o zi importantă pentru întreaga muncă și performanță a GAL-urilor românești”, au transmis reprezentanții GAL-NP.

Proiectul de la Cluj a fost realizat împreună cu partenerii Primăria și Școala Gimnazială Săcuieu, dat și cu aportul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Leader România.

Fuziune între două rețele

Comisia Europeană a lansat rețeaua europeană PAC în cadrul unui eveniment care a reunit, la Bruxelles, 300 de participanți din sectorul public și privat. Rețeaua europeană are ca scop optimizarea fluxului de informații privind politica agricolă și rurală în cadrul UE, pentru a sprijini punerea în aplicare și evaluarea planurilor strategice ale PAC și a stimula inovarea în acest sector.

Noua PAC, ce va începe la 1 ianuarie 2023, este concepută pentru a contura tranziția către un sector agricol european durabil, rezistent și modern. Aceasta va juca un rol-cheie în sprijinirea sectorului agricol european și în consolidarea eforturilor depuse de fermierii europeni pentru a combate schimbările climatice și a proteja mediul, în conformitate cu strategiile CE “De la fermă la masă” și “Biodiversitate”.

Cele două rețele existente – Rețeaua europeană pentru dezvoltare rurală, inclusiv partea sa de evaluare, și Parteneriatul european pentru inovare în domeniul agriculturii au fuzionat pentru a deveni Rețeaua PAC a UE. Este o singură rețea care să reunească toate părțile interesate va conduce la un schimb mai eficient de informații și bune practici, stimulând și mai mult cooperarea și inovarea în întreaga Europă rurală.

Vor să revoluționeze agricultura europeană

Acest forum nou lansat este deschis tuturor celor interesați și angajați în agricultura, silvicultura și dezvoltarea rurală durabile din întreaga UE, de la fermieri și evaluatori până la grupuri de acțiune locală și rețele naționale PAC. Rețeaua PAC UE va organiza reuniuni ale grupurilor tematice și ateliere de lucru pentru consolidarea capacităților, seminarii mai ample pentru un public larg.

Rețeaua va furniza date și cifre privind programarea și punerea în aplicare a PAC și va distribui un buletin informativ lunar cu informații relevante despre PAC. Un serviciu de asistență pentru evaluare va ajuta, de asemenea, părțile interesate din cadrul Rețelei PAC UE să înțeleagă mai bine cum să evalueze performanța PAC și cum ar putea fi îmbunătățită în viitor.

În cadrul aceluiași eveniment a avut loc ceremonia de decernare a premiilor RIA, în cadrul căreia au fost dezvăluiți cinci câștigători pentru ediția din 2022, sub tema “Viitorul este tânăr”. Premiile RIA recunosc inițiativele inspirate cofinanțate de fondurile de dezvoltare rurală (FEADER).

“Acestea demonstrează contribuția politicii de dezvoltare rurală la o Europă rurală durabilă, ecologică, competitivă, sustenabilă, inovatoare și favorabilă incluziunii”, consideră organizatorii competiției. Patru proiecte au fost alese de juriu din 111 primite din 24 de state membre pentru cele patru categorii tematice: Viitorul verde, Viitorul digital, Viitorul rezilient, Viitorul inovator și incluziv social.

Viitorul verde

Proiectul câștigător este Woola. Este o companie estoniană care a dezvoltat un sistem inovator de înlocuire a ambalajelor din folie cu bule de plastic cu materiale de ambalare fabricate din deșeuri de lână.

Viitorul digital

Proiectul câștigător este Broadband 4 Our Community. Comunitatea din Piltown/Fiddown, din Irlanda, a lansat o întreprindere socială pentru a construi și a pune la punct infrastructura necesară pentru banda largă prin fibră optică. Datorită acestui proiect, cele 750 de locuințe și întreprinderi din localitate au acum acces la bandă largă rapidă.

Viitorul rezilient

Proiectul câștigător este Red Cow breed. Acest proiect a restabilit rasa de vaci roșii grecești Kastoria – Kristallopigi, în nordul Greciei, prin stabilirea unei certificări pedigree. Proiectul i-a ajutat pe crescători să își păstreze locurile de muncă și îi încurajează să rămână în zona rurală.

Viitorul social incluziv și inovator

Proiectul câștigător este un centru pentru incluziune socială din România. GAL-NP a înființat un asemenea centru în satul Gilău pentru a le oferi tinerilor un spațiu de interacțiune și participare la activități și evenimente. 250 de persoane au participat la activitățile organizate în centru și au beneficiat de servicii sociale integrate: consiliere socială, furnizarea de informații, educație pentru sănătate, stil de viață sănătos și educație parentală.

Al cincilea premiat

“Cel mai pesimist oraș din Finlanda” a primit premiul popular, pe baza voturilor online ale părților interesate. Proiectul a dezvoltat un nou tip de marketing teritorial bazat pe pesimism, o caracteristică de referință a satului Puolanka. Transformând pesimismul într-un brand pozitiv, proiectul a folosit umorul negativist în scopuri de marketing teritorial. Tinerii din localitate au fost implicați în mod activ în activitățile asociației și producerea de conținut pentru rețelele sociale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Clujotrotronic are loc, anul acesta, în cadrul Zilelor Clujului, între 7 și 9 octombrie, fiind organizat de Centrul Cultural German și Institutul Cultural Francez.

Dezvoltatorii independenți de jocuri video s-au întâlnit la Clujotronic

Articolul următor
Un asemenea parc va fi realizat în satul Stejeriș - comuna Moldovenești și aparține firmei Minerva Energy Timișoara (MET)

Minerva Energy propune un parc fotovoltaic la Stejeriș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share