Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ciorcilă Jr și-a propus să dubleze valoarea Transylvania Open

Directorul TransylvaniaOpen, Patrick Ciorcilă, și-a dezvăluit ambiția de a achiziționa o licență de categorie WTA 500
Eugenie Bouchard și Patrick Ciorcilă, în vizită la Parcul Etnografic din Cluj-Napoca | Foto: TransylvaniaOpen

Managerul turneului de tenis de câmp de tip WTA 250 de la Cluj-Napoca vrea să ridice nivelul competiției pentru a aduce jucătoarele cele mai bune din lume.

Directorul TransylvaniaOpen, Patrick Ciorcilă, și-a dezvăluit ambiția de a achiziționa o licență de categorie WTA 500, care ar facilita aducerea celor mai bune jucătoare din lume, conform Sport.ro. TransylvaniaOpen 2022 s-a încheiat cu victoria nr. 138 WTA, Anna Blinkova, iar ediția 2022 nu a reușit să mobilizeze participările unor sportive de calibru, precum Halep, Kontaveit sau Răducanu, în 2021.

În ciuda lipsei Barborei Krejcikova și a retragerii lui Eugenie Bouchard, Ciorcilă consideră ediția încheiată un succes și o bază solidă pentru o avansare înspre WTA 500. „Puțină lume știe asta, dar noi trebuia să fim turneu de WTA 500 anul acesta. După ce s-a anulat China, WTA voia un turneu de 500 în săptămâna în care am fost noi. Ni se potrivea foarte bine: erau Tallinn de 250, Ostrava de 500, Cluj de 500.

Chiar făcusem un înțelegere cu WTA, dar pe ultimul moment, când am vrut să închidem treaba asta, a venit San Diego și a cerut un upgrade. Am pierdut lupta pentru că e SUA vs România; mai mult pentru că se temeau că nu vor merge jucătoarele la Guadalajara pentru un singur turneu tare, și aveau nevoie de ceva înainte, San Diego fiind lângă.

La nivel de facilități și cum arată turneul, noi suntem peste. Bine, e turneu afară vs turneu indoor, nu se pot compara, dar m-am uitat puțin la televizor și nu sunt cu nimic mai presus” a spus managerul Transylvania Open.

Două mari hopuri: licența și finanțarea

„Am ambiția asta și vrem să mergem acolo, dar e foarte greu de spus dacă putem să facem asta. 1: Dacă reușim să luăm o licență, pentru că sunt foarte limitate, și upgrade-ul de anul ăsta era o excepție din partea WTA, un fel de derogare, pentru că era calendarul așa de sărac.

2: Financiar, pentru că turneul de 500 îți dublează costurile. Ca să înțeleagă lumea, prize money-ul e cu aproape 600.000 de euro în plus. Se adaugă Hawk-Eye, e obligatoriu pe un teren, 50.000 de euro. Se mai adaugă 1-2 terenuri în plus, alte câteva zeci de mii de euro, plus cheltuieli operaționale, pentru că ai mai multe nopți de oferit de hotel, mai multe mese.

E foarte greu de acoperit acest plus, aproape dublu, pentru că România e piață limitată și te bazezi pe două lucruri: sponsori și bilete. Drepturi TV nu prea există la nivel național, sunt marginale. La noi, fiind și un turneu privat în momentul de față, toate fondurile sunt private, nu avem fonduri publice. Clar că e complicat să dublăm costurile și să reușim să le acoperim. Piața din România e foarte mică să poată duce un turneu de 500, dar avem ambiția asta și încercăm să găsim soluții,” a adăugat fostul tenismen.

În 2022, bugetul turneului de la Cluj a depășit 1 milion de euro. Printre jucătoarele care ar putea veni la ediția de anul viitor, cu care s-au demarat deja discuții, se numără Halep, Jabeur, Sakkari, Krejcikova, Răducanu sau Bouchard.

Costuri de milioane pentru turneele mari

Într-un interviu acordat în primăvară, pentru Transilvania Business, managerul a prezentat mecanismele organizării turneelor WTA. “Este greu să ajungi la un nivel superior. Financiar nu poți să îl duci la WTA 1.000, chiar cele WTA 500 sunt un circuit închis. Au board separat, contracte de turneu pe foarte mulți ani. Unul dintre organizatori ar trebui să renunțe pentru ca tu să ajungi să îl faci.

Dacă există 10 asemenea turnee, nu vor accepta să apară al 11-lea. Atunci drepturile TV se vor împărți la mai multe. Sunt turnee a căror licență costă câteva milioane de euro. În România nu duce piața atât. Ar însemna să ne asumăm niște minusuri colosale. Noi am compensat cumva, creând publicului o experiență de WTA 500 pentru un WTA 250”, ne-a declarat Ciorcilă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Managerii locali ai Sinohydro au fost convocați la sediul municipalității zălăuane

Sinohydro: “Terminăm Centura Zalăului anul viitor”

Articolul următor

Oprirea ta 2 în 1: La MyAuchan din stațiile Petrom din județul Mureș alimentezi, faci cumpărături și îți vezi de drum

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share