Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aeroportul Cluj: “Am reușit să nu dăm afară, în pandemie, personal specializat”

La Bruxelles au avut loc reuniunea Boardului ACI Europe, for de conducere ce reunește 26 de membri
Diriguitorii aeroporturilor europene au dezbătut, la Bruxelles, strategii de recuperare a traficului | Foto: AIAIC

Măsurile de reconvertire a personalului și de susținere a partenerilor operaționali au făcut ca Aeroportul Avram Iancu (AIAIC) să evite problemele postpandemie ale marilor aerogări din Europa.

La Bruxelles a avut loc reuniunea Boardului ACI Europe, for de conducere ce reunește 26 de membri care desfășoară activități de elaborare a politicilor privind dezvoltarea și progresul industriei aviatice la nivel european, reprezentând interesele a 500 de aeroporturi membre.

Agenda dezbaterilor s-a concentrat asupra problemelor legate de efectele pandemiei asupra activității aeroporturilor și situația geopolitică existentă printr-o perspectivă mai amplă. Aceasta a inclus aspectele legate de recuperarea traficului aerian, problemele cu criza de personal și perturbațiile operaționale care au fost înregistrate pe parcursul sezonului de vară al anului 2022.

Recuperarea traficului, îngreunată de crizele în serie

A fost evidențiat faptul că gradul de recuperare a traficului de pasageri pentru aeroporturile europene este îngreunat de impactul situației geopolitice actuale (război, politică energetică, inflație). Efectele acesteia asupra activității aeroporturilor vor fi inevitabile în contextul unei recesiuni care se profilează.

În privința situației epidemiologice și condițiilor de călătorie impuse pasagerilor, a fost dezbătută situația actuală ce reflectă un risc scăzut. Totuși, ACI Europe a decis că este necesară prudență în contextul în care UE va propune statelor un regim actualizat de recomandări de călătorie în cazul schimbării acestui scenariu.

Având în vedere asumarea de către ACI Europe a angajamentului de a reduce la zero emisiile de carbon până în 2050, au fost discutate aspecte de sustenabilitate, în contextul riscurilor climatice existente, și a programului „Fit for 55″ adoptat de către Comisia Europeană privind adaptarea legislației existente privind clima și energia. Pachetul face parte din pactul ecologic european, care urmărește să pună UE ferm pe calea către neutralitatea climatică până în 2050.

Strategia aeriană a Clujului în pandemie

În calitate de membru al Consiliului de Conducere al ACI Europe, David Ciceo, directorul AIAIC, a prezentat situația traficului din România, în particular creșterea importantă de trafic pe aerogara din Someșeni, care a depășit recent pragul de 2 milioane de pasageri în 2022 ca urmare a gestionării cu succes a activității în perioada crizei cauzate de pandemie.

“Prin măsurile de reconvertire a personalului în perioada pandemiei și de susținere a partenerilor operaționali, AIAIC a reușit să își păstreze personalul specializat, evitând astfel problemele întâlnite de alte aeroporturi din Europa, în special în vara acestui an”, a arătat Ciceo.

AIAIC a obținut certificarea Airport Carbon Acreditation, nivel 1- cartografiere, din partea ACI Europe în 2021, iar în 2022 s-a alăturat aeroporturilor din Europa care au semnat în număr record Declarația de la Toulouse. Acestea au întărit angajamentul industriei aviatice pentru un viitor în care emisiile de carbon vor fi reduse la zero.

Sistemul informatic, pregătit pentru intrarea în Schengen

Pe agenda discuțiilor s-au evidențiat dezbateri și planificări privind tarifele de aeroport și competiția dintre aeroporturi, implementarea viitoare a sistemului informatic de intrare și ieșire în Spațiul Schengen.

ACI Europe reprezintă 500 de aeroporturi din 50 de țări, iar membrii acesteia sunt responsabili pentru 90% din zborurile comerciale din Europa. Transportul aerian oferă 13,5 milioane de locuri de muncă și generează 886 de miliarde de euro pentru economia europeană (4,4% din produsul intern brut).

În 2019, membrii ACI Europe și-au asumat obligația de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050. Sediul organizației este la Bruxelles, de unde coordonează managementul și întreținerea industriei aeroportuare europene și menține legături strânse cu alte regiuni ale ACI din întreaga lume.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
“Via Transilvanica – drumul care unește” este o carte scrisă de Voicu Bojan.

A apărut prima carte despre Via Transilvanica

Articolul următor
Organizatorii festivalurilor Neversea (Constanța) și Untold (Cluj) pregătesc în colaborare cu Primăria Sectorului 6, în Parcul Drumul Taberei, cel mai mare parc tematic de Crăciun din capitală.

Grupul Untold va amenaja un parc de Crăciun la București

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share