Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Finanțare europeană pentru extinderea terminalului de pasageri al Aeroportului Oradea

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de marți, 15 noiembrie, indicatorii tehnico-economici pentru extinderea și eficientizarea terminalului de pasageri al Aeroportului Oradea.

Terminalul T1 se va extinde ținând cont de un trafic de 400 pasageri/flux. Sunt prevăzute patru fluxuri principale: plecări/sosiri Schengen și plecări/ sosiri non-Schengen. Se vor asigura și fluxuri secundare dedicate pentru plecări și sosiri VIP. Vor putea fi procesați 800 de pasageri/oră, atât pe zboruri interne, cât și pe zboruri internaționale.

Noile construcții se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone și etaj/mezazin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spații comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate și pentru reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control: poliția de frontieră, SRI și vamă.

Se mărește pista

Prin realizarea acestui proiect, suprafața construită se va mări de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp.

Investiția mai prevede extinderea suprafețelor betonate din fața terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului și a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces și a parcării (capacitate de 320 de locuri), achiziția unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute și alte lucrări conexe.

„Având în vedere faptul că anul acesta, până în prezent, au fost aproximativ 190.000 de pasageri îmbarcați/debarcați, ținând cont de intențiile de dezvoltare a Aeroportului Oradea, am considerat că se impune să ne concentrăm activitatea într-un singur terminal, atât pentru sustenabilitatea aeroportului în viitor, dar și pentru confortul pasagerilor. Acest proiect, alături de celelalte pe care le avem în lucru, va rezolva pentru mulți ani de acum înainte infrastructura aeroportuară a Municipiului Oradea și a județului Bihor. Astfel, vom avea un terminal de pasegeri extins care va prelua toate fluxurile, eficient energetic, cu o parcare și acces printr-un sens giratoriu dinspre drumul național DN79. Vor mai exista o zonă destinată unui hotel, un terminal cargo operațional, o pistă extinsă la 2.500 de metri, sisteme de control, aterizare și decolare complet modernizate și un gard inteligent dispus pe noua configurație a aeroportului”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Valoarea totală a proiectului „Extinderea și eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea” este de 212.844.709,50 lei, inclusiv TVA.

Din fonduri UE

Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, pe Axa Prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil și eficient.

Valoarea totală eligibilă este de 166.511.188, 20 lei, din care:

  • 163.180.964,44 lei – valoarea totală nerambursabilă din contribuiția CE (85% FEDR) și contribuția publică eligibilă asigurată prin Bugetul de Stat (13%);
  • 3.330.223,96 lei – valoarea contribuției publice asigurată din bugetul Consiliului Județean Bihor (2%).

Valoarea totală neeligibilă a proiectului este de 46.333.521,30 lei, din care 15.029.915,92 lei, inclusiv TVA, reprezintă costul lucrărilor pentru extinderea parcării, asigurată de Consiliul Județean Bihor.

Durata de realizare a investiției este de 8 luni, din care 2 luni pentru proiectare și 6 luni pentru execuția lucrărilor.

Având în vedere că proiectul de extindere a terminalului este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, lucrările trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2023.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Unlock the potential of contaminated sites with ‘LockedIn®’ soil stabilization

Articolul următor
Premierul Nicolae Ciucă acceptă și decide soluția creării unui comitet multireprezentativ pentru reducerea abandonului școlar, ca prim mijloc de integrare imediată a soluțiilor propuse de boardul Pactul pentru Tineri, condus de președintele Cristina Chiriac.

CONAF a inițiat un pact pentru reducerea abandonului școlar

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share