Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Operatorul regional Aquatim continuă investițiile din fonduri europene, dar și din surse proprii în Timiș și Timișoara

Prețul serviciilor de apă și canal din Timișoara ar fi putut fi de aproape cinci ori mai mare în cazul în care nu ar fi fost accesate fonduri europene, spune managerul operatorului regional de apă și canal din Timiș, Ilie Vlaicu.. Rețelele din Timișoara, dar și din numeroase alte localități din județ, au beneficiat și în acest an de investiții semnificative în infrastructura destinată acestor servicii de utilitate publică, atât din bani europeni nerambursabili, dar și din fondurile proprii ale Aquatim.

Desigur, cea mai importantă sursă de finanțare este Programul Operațional Infrastructură Mare. Valoarea totală a proiectului este de 239,5 milioane de euro, din care180,4 milioane de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Finanțarea este asigurată în proporție de 75,35% de Uniunea Europeană, 16,88% de la bugetul de Stat, 6% co-finanțare Aquatim și 1,77% de la bugetul local.

Proiectul promovează investiții pentru sistemele de alimentare cu apă și canalizare în 81 localități din judetul Timis, grupate în 26 de sisteme de alimentare cu apă, respectiv 28 de aglomerări. Rezultatele obținute vor include 22 de stații de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apă, 6 stații de epurare, 412 km de rețele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului, respectiv un sistem SCADA regional.

Pentru locuitorii municipiului Timișoara, proiectul prevede extinderea/reabilitarea rețelelor de apă și canalizare pe 92 de străzi, modernizarea Stației de Tratare a Apei Potabile Bega, o linie de valorificare energetică a nămolului și un sistem SCADA regional.

În 2022 s-au emis ordinele administrative și au început lucrările pe o parte din străzile incluse în proiect, precum și la Stația de Tratare a Apei Potabile Bega. În prezent sunt în curs de execuție lucrări din fonduri proprii în valoare de peste 31.000.000 lei, atât în județ, cât și în municipiul Timișoara.

În ceea ce privește investițiile din fondurile proprii ale Aquatim, în anul 2022 au fost finalizate lucrări de extindere și reabilitare rețele de apă și canalizare sau de optimizare a proceselor de tratare și epurare în mai multe localități din județul Timiș: Săcălaz, Hitiaș, Sârbova, Cărpiniș, Deta, Ianova, Curtea, Criciova, Sacoșu Turcesc, Recaș, Jimbolia.

De asemenea, s-au desfășurat lucrări de extindere și reabilitare a rețelelor pe mai multe străzi și bulevarde din Timișoara. Valoarea totală a lucrărilor recepționate în 2022 este de peste 16.500.000 lei

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Consiliul Local Timișoara a aprobat forma viitoarei săli polivalente a orașului

Articolul următor

VGP announces closing of third joint venture in Munich

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share