Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul, inclus într-un studiu internațional de dezvoltare imobiliară

În studiul inițiat de către echipa REDURB sunt incluse localitățile Cluj-Napoca, Brașov și Reșița, dar și Craiova, Iași, Bârlad, Târgu-Jiu sau Bragadiru.
Una dintre ipostazele dezvoltării imobiliare în zona centrală, în Transilvania | Foto: Eniko Vincze

Trei orașe din Transilvania și Banat apar într-o analiză la nivel internațional privind urbanizarea.

În studiul inițiat de către echipa REDURB sunt incluse localitățile Cluj-Napoca, Brașov și Reșița, dar și Craiova, Iași, Bârlad, Târgu-Jiu sau Bragadiru. “Conectăm cazurile selectate din diferite contexte locale (foste platforme industriale trecute prin privatizare și transformate în locații ale dezvoltării imobiliare) pentru a analiza dezvoltarea imobiliară din perspectiva teoriilor urbane critice.

Aceste cazuri din România ne permit să studiem fenomenul luând în considerare cum funcționează dezvoltarea inegală și relațiile centru-periferie într-o țară care este, la rândul său, este o semiperiferie a capitalismului global”, consideră cercetătorul clujean Eniko Vincze.

Industrie și imobiliare în Transilvania

Ceilalți specialiști implicați sunt Ioana Florea, Mișa Dumitriu, Marina Mironica, Ioana Vlad, Livia Pancu, Sorin Gog, George Zamfir. Printre temele abordate se numără “Faima orașului Brașov de la Tractorul industrial la Coresi imobiliar”, “Despre dezvoltarea imobiliară în Cluj, între limite și performanță”, “Financializarea dezvoltării imobiliare: actori și sectoare la Cluj”, “Transformări sociale și economice în Reșița”.

2022 a fost al doilea an al cercetării “Formarea claselor sociale și reurbanizare prin dezvoltare imobiliară într-o periferie estică a capitalismului global”. Activitățile au inclus munca de teren, analiza de documente  a literaturii de specialitate, a materialelor de cercetare colectate, dar și întâlniri ale echipei.

În cele opt orașe echipa REDURB a realizat 72 de noi interviuri. Întâlnirile de lucru în grupuri mici au fost realizate în vederea cererii de cărți funciare pentru 300 de proprietăți imobiliare de interes pentru cercetare, apoi a interpretării informațiilor obținute.

Echipa a elaborat un cadru comun utilizat în descrierea și analiza preliminară a orașelor și cazurilor selectate pe orașe, facilitând trecerea către analiza aprofundată a temelor studiate prin proiect. La ultimul său atelier de lucru din 2022, REDURB a discutat despre modalitățile posibile de a continua analizele și de a scrie capitolele volumului colectiv ce va fi elaborat în acest an.

În urma analizării preliminare a materialelor empirice colectate echipa REDURB a elaborat cele două scheme explicative. Una surprinde condițiile necesare apariției dezvoltării imobiliare, iar a doua descrie sumar caracteristicile regimului dezvoltării imobiliare din România.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În ultimii şase ani, Pehart Grup, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria hârtiei din Europa Centrală şi de Est, a realizat investiţii de 36 de milioane de euro, în fabrici şi linii de producţie moderne şi inovatoare.

Pehart a programat investiții de 15 milioane de euro

Articolul următor
SIF Hoteluri, holdingul hotelier al Societății de Investiții Financiare Banat-Crișana, a încheiat o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare privind transferul întregii activități hoteliere, economice și comerciale din cadrul EuroHotel.

EuroHotel Baia Mare, acontat cu 2,1 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share