Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Municipiul Mediaș caută investitor pentru reabilitarea centrului istoric

Primăria Mediaș organizează o licitație publică, în vederea contractării unui investitor pentru serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor de reabilitare și modernizare a centrului istoric al orașului. Valoarea contractului ete estimată de autoritățile locale la aproape 27 de milioane de lei fără TVA.

Instituția dorește punerea în valoare a ansamblului urban cu valoare istorică și patrimonială din zona centrală a mun. Mediaș și, totodată, creșterea accesibilității spațiilor urbane, optimizarea circulației locale și refacerea infrastructurii edilitare la standardele contemporane.

Astfel, în baza studiilor și analizelor realizate, depuse de administrația din Mediaș pentru obținerea avizelor necesare, se propune amenajarea zonei centrale a municipiului, care include Piața Ferdinand I și străzile adiacente – Stefan Ludwig Roth, I. Gh. Duca, Nicolae Iorga și Sandor Petofy.

Licitația urmează să aibă loc pe data de 15 februarie 2023.

În caietul de sarcini se menționează că proiectul își propune să furnizeze premisele practice pentru implementarea unor obiective de dezvoltare și să fundamenteze pe termen mediu și lung măsurile de sprijin ale municipiului Mediaș.

„În ultimii ani preocupările pentru a realiza o dezvoltare economică și socială echilibrată pe teritoriul Municipiului Mediaș s-a extins. Această tendință a fost impusă, în primul rând, datorită rolului important pe care dezvoltarea economică la nivel local o are în utilizarea eficientă a resurselor existente. Dezvoltarea infrastructurii pentru circulația pietonala si îmbunătățirea condițiilor de colectare și evacuare a apelor pluviale precum și a serviciilor locale de bază în zonă reprezintă un element esențial în cadrul oricărui efort de a valorifica potențialul de a creștere și de a promova durabilitatea zonei rurale. De fapt, crearea de infrastructură pentru circulația pietonală reprezintă primul pas în cadrul procesului de dezvoltare economică locală, în ideea că accesul la utilități, bunuri și/sau servicii crește atractivitatea zonei, deci acționează ca un „magnet” pentru potențialii investitori”, descriu autoritățile contextul realizării acestei achiziții.

Punctul principal al proiectului îl reprezintă Piața Regele Ferdinand I, care se află pe Lista monumentelor istoric și care în urma proiectului va suferi o schimbare esențială.

În studiul peisagistic, elaborat de un PFA din Cluj-Napoca, atașat documentației pentru organizarea licitației, este descrisă cum va fi schimbată la față principala piață a Mediașului. Cea mai mare schimbare constă în eliminarea scuarului existent, dar păstrarea în același timp a unei părți importante a vegetației

„Optimizarea infrastructurii verzi a sitului va crea un spațiu deschis optim socializării prin care se va susține turismul și implicit dezvoltarea economiei locale. Imaginea pieței cu noile ei perspectivele deschise, unde elementele de arhitectură de o valoare incontestabilă de care dispune orașul vor putea fi observate cu ușurință, va ridica centrul istoric la nivelul celor întâlnite în Oradea sau Sibiu, unde în urmă cu câțiva ani s-a reușit revitalizarea acestora.

Soluțiile peisagere vor limita impactul zonei construite asupra spațiului, utilizând principiile și elementele infrastructurii verzi ajutând la crearea unui echilibru între partea construită și cea verde, toate aceste intervenții făcând din Piața Regele Ferdinand I o emblemă a orașului Mediaș”, menționează peisagiștii Andreea Pop și Alexandru Moldovan.

În vara anului 2022, primarul orașului, Gheorghe Roman, a anunțat că valoarea proiectului de reabilitare a centrului istoric este de 43.165.614,78 lei și că acesta va fi finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Totodată, acesta preciza că în paralel cu acest proiect va promova un program de refacere a fațadelor clădirilor din Centrul Istoric care prezintă un grad avansat de degradare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Fabricantul german de produse din cauciuc Koepp România va extinde cu o hală capacitatea sa de producție din județul Maramureș

Fabrica de cauciuc Koepp se extinde în Maramureș

Articolul următor

Patru sedii ABA Crișuri vor fi reabilitate energetic prin PNRR

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Joburi cu salariile la vedere

37.000 de joburi cu salariul afișat au fost postate de la începutul anului și până acum pe eJobs.ro.…
Citeste mai mult

Conferințele Dilema la Oradea

Seria va conține patru conferințe, o conferință-spectacol și dialoguri publice. Joi seara, de la ora 19.00, la Sinagoga…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share