Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișoara a lansat primul eveniment major din programul Capitalei Culturale Europene, cea mai mare expoziție retrospectivă Victor Brauner

Muzeul Național de Artă Timișoara găzduiește de vineri, ziua în care se inaugurează oficial Capitala Europeană a Culturii, expoziția retrospectivă ”Invenții și Magie”, care adună la un loc peste 100 de piese din activitatea și viața artistului plastic plecat din România și consacrat la Paris. Expoziția rămâne deschisă până pe 28 mai, așa că salvați evenimentul în agendă și veniți la Timișoara pentru o expoziție de excepție.

Consiliul Județean Timiș, Fundația Art Encounters, Centrul Pompidou din Paris, Muzeul Național de Artă Timișoara și Institutul Francez din România și-au dat mâna și au reușit să pună la cale cea mai importantă expoziție retrospectivă a cunoscutului Victor Brauner. Sălile Palatului care găzduiește Muzeul Național de Artă Timișoara sunt deschise publicului de vineri pentru a oferi spre vizionare circa 100 de piese, picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente, toate realizate de Victor Brauner.

„Victor Brauner este un reper important în istoria mondială a artei, o figură marcantă a curentului suprarealist și ne bucură faptul că această expoziție de la Timișoara este prima retrospectivă serioasă a artistului organizată vreodată în țara noastră. Pentru noi ideea organizării unei expoziții Victor Brauner înseamnă nu doar sprijinirea unui act artistic valoros, ci și o provocare administrativă pentru a face din acest muzeu un lăcaș care să fie capabil să organizeze astfel de expoziții de o anvergură internațională. Investițiile de peste două milioane de euro pe care Consiliul Județean Timiș le-au făcut în Muzeul de Artă Timișoara au făcut din această instituție cea mai adaptată din regiunea noastră, dacă nu de pe un areal mai larg, pentru a putea găzdui astfel de evenimente. Ambiția noastră este să includem Muzeul Național de Artă Timișoara în circuitul muzeelor europene de prestigiu care pot organiza expoziții internaționale”, a declarat, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, la conferința de presă premergătoare vernisării expoziției.

Născut la Piatra Neamț, el a plecat la București unde a fost apreciat. Din păcate, originea sa evreiască și războiul l-au făcut să emigreze la Paris. Acum, Timișoara are ocazia acestei expoziții eveniment, una care nu a mai avut loc în România sau Europa de Est. Efortul aducerii expoziției ”Invenții și Magie” la Timișoara a fost unul de durată și a implicat colaborarea a zeci de oameni, am aflat de la Ovidiu Șandor, cel care e în spatele Fundației Art Encounters, ”motorul” din spatele acestei expoziții.

„Este o întoarcere simbolică acasă pentru Victor Brauner, un important artist român, care a trăit ulterior și a activat în Franța, dar el a fost în anii 20-30 unul din stâlpii avangardei bucureștene, după care se alătură mișcării surealiste a lui André Breton și devine acolo unul dintre artiștii importanți a acelei mișcări. Este un artist prezent în marile muzee din lume, în marile retrospective ale surealismului. Ne bucurăm foarte mult că el se întoarce în România, că în sfârșit are loc această primă retrospectivă adevărată a lui Victor Brauner și la noi. Ne bucurăm că ea se întâmplă în acest context frumos pentru Timișoara, proiectul Capitală Culturală, și credem că astfel de artiști istorici, artiști de patrimoniu trebuie descoperiți sau redescoperiți de publicul larg, alături de alți artiști tineri pe care cu siguranță îi vom descoperi în alte proiecte în timpul acestui an. Este prima retrospectivă și în România și în Europa de Est”, a subliniat și Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters, în preambulul vernisării expoziției.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clădirile Gării de Nord din Timișoara vor fi reabilitate cu 21 de milioane de lei

Articolul următor
Mai multe produse obținute de apicultori din Grupul de Acțiune Locală GAL Valea Someșului (GAL-VS), sub marca Bio Leader, sunt expuse la Biofach Messe Nurnberg,

Albinarii sălăjeni își expun produsele la Biofach

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share