Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Maramureșul vrea să își gestioneze deșeurile după modelul MHKW

Pentru a învăța cât mai multe lucruri aplicate în privința gestionării moderne a deșeurilor, delegația s-a deplasat la uzina MHKW Rothensee.

O delegație din județ a efectuat o vizită la sistemul de gestionare a deșeurilor din orașul german Magdeburg.

Pentru a învăța cât mai multe lucruri aplicate în privința gestionării moderne a deșeurilor, delegația s-a deplasat la uzina MHKW Rothensee. Componenții delegației au discutat cu directorul MHKW, Rolf Oesterhoff, și cu directorul EEW, Frank Paasche, despre modul în care sunt gestionate deșeurile și transformate ulterior în energie.

Aici se produc 45-57 MWh curent electric și 70 MWh agent termic. MHKW Rothensee este împărțită în două unități, fiecare cu două linii, cu o capacitate anuală de 650.000 tone de deșeuri. Acestea sunt incinerate cu respectarea normelor de poluare, având în vedere că la 500 m sunt prezente locuințe.

Compostul este vândut direct din fabrică

“La uzina MHKW și EEW am găsit susținere din partea conducerii în vederea reorientării managementului deșeurilor în România și în Maramureș. Am efectuat o vizită de lucru și la stația de sortare și tratare deșeuri ABK.

Deșeurile reziduale colectate în această stație sunt trimise la incinerare, iar cele biodegradabile sunt transformate în compost, printr-un amplu proces tehnologic care durează 5-6 luni, indiferent de anotimp. Compostul obținut este vândut în regim vărsat, iar cumpărătorii vin direct în fabrică pentru a-l achiziționa”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan.

Cenușa din incinerări, folosită la acoperirea iazurilor

“Având în vedere că și la nivelul județului ne confruntăm cu iazuri de decantare, halde de steril și galerii de la fostele zone miniere neecologizate, am făcut o vizită și la compania MDSE din Saxonia-Anhalt, care se ocupă cu reabilitarea zonelor contaminate de către industria chimică și minieră.

Aceștia folosește cenușa deșeurilor incinerate pentru a acoperi iazurile de decantare. Exemplele de bune practici pe care le găsim la nivel european, ne arată că deșeurile nu trebuie să fie o povară, ci gestionate corect pot fi valorificate prin transformarea în energie, compost”, a spus Bogdan.

Vizita de lucru în landul Saxonia-Anhalt a fost posibilă ca urmare a invitației primite din partea lui Lars-Jörn Zimmer, membru al Parlamentului de Stat CDU.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Invitații AFA și AFTP au aflat detalii despre cursurile de digitalizare și sprijinul oferit întreprinderilor mici și mijlocii pentru implementarea învățării la locul de muncă, cu acces la platforma E-learning oferite prin acest proiectul ALIS.

Antreprenoarele clujene primesc sprijin european pentru digitalizare

Articolul următor
BT Mic a finanțat peste 1.000 de afaceri mici în decurs de patru luni, prin programul InvestEU, intermediat de Fondul European de Investiții (FEI).

BT Mic a finanțat 1.000 de afaceri prin InvestEU

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share