Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișoara s-a deschis în fața lumii întregi. Capitala Europeană a Culturii, inaugurată cu sute de evenimente culturale și muzicale

Capitala Culturală a Timișoarei a pornit la drum, în acest weekend, și un an de zile își așteaptă oaspeții. Până la un milion de suflete doritoare de cultură și de a cunoaște capitala Banatului, spune primarul german al burgului, Dominic Fritz.

Au fost trei zile dedicate deschiderii Capitalei Europene a Culturii, Timișoara a pregătit în aceste trei zile o adevărată inflație de evenimente și acțiuni. A fost de toate pentru toată lumea, poate prea mult, acțiunile, care mai de care mai atractive, iar cei care au luat parte la acestea ar fi dorit să participe, dar suprapunerea nu le-a permis.
300 de delegaţi străini din 41 de țări, 50 de ambasadori, 200 jurnaliști acreditați, dintre care 100 de peste hotare, peste 1.000 de voluntari, 150 de evenimente, 32 de locaţii, peste 16.000 de participanți estimați doar pentru marele concert al deschiderii.

Acestea au fost principalele cifre gândite pentru cele trei zile de deschidere. Programul a inclus vernisaje, concerte de muzică rock, muzică electronică și lăutărească, dezbateri culturale, conferințe, șezători urbane, programe pentru copii, spectacole de teatru, concerte simfonice, tururi ghidate, ateliere interdisciplinare, filme, atât în piețele centrale ale orașului, cât și în cartiere.

Succesul weekendului de debut a depășit, probabil, chiar și așteptările organizatorilor. La aceasta a contribuit, în mod sigur, o decizie cu totul inedită, dar mai ales inspirată, de a muta cultura și happening-ul în cartierele orașului, acolo unde locuiesc timișorenii care dau viață orașului.

Zi cu oficialități, premiu de 1,6 milioane de euro și spectacol de zile mari

Vineri a fost ziua oficialităților, a ceremoniilor care pot părea scorțoase. Președintele Klaus Iohannis și-a oferit patronajul pentru TM2023, dar nu a avut și timp să se prezinte la deschiderea oficială a evenimentului. În schimb, timp a avut premierul Nicolae Ciucă, care a onorat invitația gazdelor și a fost în fața timișorenilor, prezentându-și cuvântul pe scena superbei Săli a Operei din Timișoara. Tot alături de timișoreni a fost și Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi. Pentru municipiul gazdă, ea a adus și premiul Melina Mercouri, adică 1,6 milioane de euro pentru orașele care implementează cu succes bid-book-ul Capitalei Culturale.

Publicul s-a distrat la maxim în prima seară, Piața Unirii a fost arhiplină oamenii au avut muzică rock, balet aerian și, poate puțin prea mult, o prestație Taraf de Caliu, gustată de unii, respinsă total de alții. ”Prestatorii” s-au prezentat la sărbătoarea Timișoarei, unii dintre membrii tarafului, îmbrăcați efectiv în echipament de făcut sport. Doar istoria va decide dacă o asemenea prestație a fost ca nuca în perete sau … multiculturalismul e chiar necesar.
Nu putem, desigur, trece peste vernisarea celei mai mari expoziții retrospective a cunoscutului artist plastic suprarealist român, Victor Brauner. Muzeul Național de Artă Timișoara vă așteaptă să o vedeți, poate ca un preambul pentru ceea ce va fi în septembrie, o expoziție cum nu a mai văzut niciodată România, la propriu, cu operele lui Constantin Brâncuși.

Cartierele Timișoarei au gustat din plin de deschiderea Capitalei Culturale

Decizia organizatorilor weekendului de deschidere a TM2023 de a plasa numeroase evenimente în cartierele orașului a fost una excelentă. Oamenii par să savureze fiecare acțiune culturală pusă la punct. Scena muzicală din ziua a doua a fost una plină de evenimente, cu concertul lui Jay Jay Johanson în prim plan, unul cu o rețetă de sold-out.
Podul de fier din Iosefin, Piața Traian, parcul din zona Dacia, toate au fost pline de evenimente și, mai ales, de public. Au fost spectacole de dans, de teatru, concerte, chiar și o proiecție de film, la noul Cinema Victoria.
Muzeul Apei, deschis de Aquatim, a fost, de asemenea, plin de vizitatori. Oamenii au venit să vadă cum arată sistemul de alimentare cu apă al orașului, modul în care apa ajunge în casele lor. La Universitatea de Vest a avut loc conferința ”Idei care schimbă lumea – susținută de Peter Sloterdijk, în fața unei Aula Magna arhipline. În zona Dacia publicul a gustat din plin un spectacole de păpuși gigant.

Probabil cel mai apreciat moment al serii a fost concertul Jay Jay Johanson, de la Sala Operei.

În mai multe locații au fost party-uri până la orele mici ale dimineții. Tot la ceas de seară, la Iulius Gardens a fost spectacol pe cer, creat de un „balet” format din drone.

O controversată schelă ”verde” a fost amplasată în Piața Operei, aceasta fiind contribuția celor de la Ordinul Arhitecților la zilele deschiderii, una pusă la cale tot pe banii primăriei. Chiar dacă a atras critici, schela a atras interesul a aproape 2000 de persoane în doar două zile.

Și ziua a treia a scos oamenii din casă, orașul a fost animat, arta s-a digerat mai mult decât tradiționala ”zupă” bănățeană care ține duminică de duminică familia în casă la masa de prânz.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Pe șantierul de la Colegiul Național Liviu Rebreanu Bistrița (CNLR) e forfotă mare pentru ca elevii și profesorii să se întoarcă la cursuri cât mai repede, într-o clădire complet nouă, în care istoria va dăinui peste ani și ani.

Cum lucrează MIS Grup la Colegiul Rebreanu

Articolul următor

Unde găsești cote pentru Ultimate Fighting Championship?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share