Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Maramureșul, prima Organizație Județeană de Management al Destinației din România

Conducerea MAT a înmânat Organizației de Management al Destinației (OMD) a Județului Maramureș primul certificat de acest gen din România, în cadrul Târgului de Turism al României (TTR). 

Cea dintâi entitate de acest fel din țară acreditată de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) la nivelul unui județ este constituită în Maramureș.

Conducerea MAT a înmânat Organizației de Management al Destinației (OMD) a Județului Maramureș primul certificat de acest gen din România, în cadrul Târgului de Turism al României (TTR). În scopul informării asupra importanței reformei acestor organizații pentru sectorul turistic românesc și pentru o prezentare detaliată a mecanismelor de înființare, MAT a organizat o conferință la TTR.

Au participat 150 de reprezentați ai unităților administrativ-teritoriale, ai mediului privat și ai Consiliului de Brand Turistic Național. Secretarul de stat Tudorița Lungu a spus că MAT încurajează dialogul între sectorul public și cel privat, în vederea atingerii scopurilor comune, de la nivel local la național.

Primele atestate: Suceava, Maramureș, Constanța

„Înființarea OMD la nivel local, județean și regional, este o prioritate a MAT, iar această conferință reprezintă un pas important în direcția dezvoltării turistice a țării noastre. Toți factorii interesați de dezvoltarea localităților turistice se pot așeza la aceeași masă.

Prin colaborarea dintre autoritățile locale și operatorii din industrie, alături de asociații, instituții de învățământ, organizații interesate de promovarea turismului într-un mod corect și în sprijinul comunității, vom putea crea produse turistice de calitate și vom putea promova cu succes destinațiile turistice din țară. Acest parteneriat public-privat conduce către dezvoltarea potențialului turistic”, a menționat Lungu.

Ea a înmânat avizul primei OMD din România dezvoltată la nivel județean, OMD Maramureș, dar și avizul pentru OMD Mamaia-Constanța, pe plan local. Alături a fost invitat prima organizație locală avizată, OMD Suceava – Orașul Cetății de Scaun, pentru a împărtăși din experiența sa tuturor participanților.

Aceste organizații reprezintă o nouă formă de gestionare a destinațiilor turistice, care permite dezvoltarea turismului, cu implicații directe în creșterea circulației turistice, a volumului de încasări din turism la nivel local și național.

Buget de înființare: între 30.000 și 250.000 de euro

OMD locală se înființează pe baza asocierii unităților administrativ-teritoriale din componența destinației cu plătitori de taxe speciale pentru promovare turistică și/sau alte entități care plătesc cotizație. Printre criteriile minime impuse: destinația să fie atestată ca stațiune turistică de interes local/național sau să existe minimum 100 de locuri de cazare în structuri de primire turistice clasificate și un buget minim de 30.000 euro.

OMD județeană se creează pe baza asocierii unității administrativ-teritoriale județene din componența destinației cu plătitori ai cotizației de membru conform statutului, inclusiv OMD locale de pe raza județului. Printre criteriile minime impuse: să existe minimum 1.000 de locuri de cazare în structuri de primire turistice clasificate în cadrul destinației și un buget minim de 100.000 euro.

OMD regională se înființează prin asocierea formată din unul sau mai multe OMD județene cu unități administrativ teritoriale județene care nu fac parte dintr-o OMD județeană sau alte entități care nu fac parte dintr-o altă OMD locală sau județeană din regiune și care plătesc cotizație conform statutului.

Regiunile sunt Banat-Crișana, Bucovina, Dobrogea, Maramureș, Muntenia, Moldova, Oltenia și Transilvania. Printre criteriile minime impuse: să existe minimum 10.000 de locuri de cazare în structuri de primire turistice clasificate în cadrul destinației și un buget minim de 250.000 euro.

OMD națională se creează din membri ai autorității administrației publice centrale responsabile în domeniul turismului, ai OMD regionale, ai altor entități publice și organizații private relevante în turism, cu reprezentativitate la nivel național și care nu fac parte dintr-un alt OMD, indiferent de nivel.

Este un organism cu rol în realizarea și implementarea strategiei de dezvoltare și marketing turistic a destinației România. Reforma OMD este cuprinsă în Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta turism și cultură.

Stand spectaculos al Maramureșului

Județul Maramureș participă la TTR cu o delegație formată din reprezentanți ai Consiliului Județean, OMD Maramureș, Ansamblului Transilvania, Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale, Salvamont, Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Seini.

Meșterii populari Petrică Codrea – lemnărit, Mariana și Anuța Stan – țesut, Tănase și Crina Burnar – olărit, artistul vizual Ioan Borlean – pictura icoanelor pe sticlă pun în valoare meșteșuguri și tehnici artistice străvechi.

Promotorii Maramureșului aduc în atenția publicului posibilitățile de practicare a turismului activ: trasee de drumeție și bicicletă, sporturi extreme, activități din sfera ecoturismului. Vizitatorii standului au ocazia să afle despre comorile naturale ale Maramureșului de la Viorel Coroian, ranger al rezervației naturale Cheile Lăpușului, bun cunoscător al atracțiilor naturale din zonă.

La deschiderea TTR au mai fost prezenți Daniel Cadariu – ministrul turismului, Cătălin Canciu, Lucian Rus, Angel-Iulian Călin – secretari de stat în cadrul MAT, Gheorghe-Dănuț Bogdan – secretar general adjunct al MAT. În turul lor oficial, aceștia au vizitat și standul Maramureșului

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Președintele Băncii Transilvania (BT), Horia Ciorcilă, s-a declarat mulțumit de rezultatele financiare din 2022 și studiază noi oportunități de preluare.

Banca Transilvania iese la "cumpărături"

Articolul următor
Chef Vincent Lointier, care a înființat Atelier de Cuisine, a decis să renunțe la unitatea pe care o deținea în Iulius Mall pentru noul restaurant Coquette, de la Hotelul Sunny Hill (Vila Tușa).

Chef "cu stele Michelin" la Sunny Hill

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share