Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Planwerk propune regenerarea “sateliților” Clujului

Centrele de comună Aiton, Săvădisla, Vultureni, satul Nădășelu (comuna Gârbău) din ZMC se află în al doilea inel de comune care înconjoară Cluj-Napoca.
Simulare de regenerare a comunei clujene Aiton | Schiță : Planwerk

Mai multe localități din Zona Metropolitană Cluj (ZMC) beneficiază de planuri de regenerare a unor spații publice, elaborate sub supervizarea Băncii Mondiale.

Centrele de comună Aiton, Săvădisla, Vultureni, satul Nădășelu (comuna Gârbău) din ZMC se află în al doilea inel de comune care înconjoară Cluj-Napoca. Acestea au fost selectate în cooperare cu arhitectul-șef al Consiliului Județean Cluj, Claudiu Salanță, și cu participarea administrațiilor locale vizate, pe baza potențialului de implementare și generalizare a acestor concepte.

Cele patru studii testează posibilități de reconfigurare a centrelor de sate, plecând de la principiul restrângerii și calmării traficului motorizat. „Scopul este de a furniza administrațiilor locale un concept coerent de regenerare a spațiilor publice din centrele civice.

Următorul pas este realizarea la nivelul primăriilor a documentațiilor necesare (studiu de fezabilitate și proiect tehnic). Apoi, vom identifica împreună, ZMC și administrațiile publice, sursele de finanțare pentru transpunerea lor în practică”, a declarat Zoltan Coraian, directorul general al ZMC.

Simulare Nădășelu

Proiect pilot în Uniunea Europeană

Planurile au fost elaborate de biroul de arhitectură Planwerk Cluj, sub supervizarea BM și în colaborare cu ZMC și Consiliul Județean Cluj. Inițiativa este un efort comun al BM – furnizor de expertiză, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană (ADI-ZMC) – facilitator între administrațiile din zona metropolitană și banca finanțatoare.

Ea face parte dintr-un proiect pilot finanțat de Comisia Europeană prin care BM acordă asistență pentru dezvoltarea optimă a unor zone urbane funcționale din UE. „Prin transferul bunelor practici în planificarea urbanistică, de la nivelul municipiului spre localitățile din ZMC, Clujul este un deschizător de drumuri la nivel național, fiind prima zonă urbană funcțională unde are loc acest transfer”, a spus Coraian.

Dezvoltarea unor concepte de regenerare a spațiilor publice din localitățile ZMC a început în 2021, cu centrul comunei Florești, și a continuat în 2022, în Gilău și Apahida. ADI-ZMC este o asociație de utilitate publică, formată din municipiul Cluj-Napoca și 19 comune. ZMC derulează proiecte ce au ca scop creșterea calității vieții în aria metropolitană, fiind activă în domeniile dezvoltare urbană, comunități defavorizate, mediu înconjurător, cercetare, resurse umane, economie rurală.

Simulare Săvădisla

Vor să calmeze traficul motorizat din sate

Cele patru studii de caz din ZMC testează posibilități de reconfigurare a centrelor de sate, plecând de la restrângerea și calmarea traficului motorizat. Inițiatorii acestora spun că, acolo unde este posibil, diferite suprafețe publice adiacente actualelor șosele sunt cooptate în amenajările propuse, în încercarea de a extinde și consolida centrele.

“Apariția și extinderea rețelei de autostrăzi și drumuri expres oferă ocazia regândirii spațiului public acolo unde acesta a fost cel mai neglijat: satele și comunele aflate pe traseele drumurilor naționale și județene. În prezent, șoselele din mediul rural sunt surse de poluare, factori de risc de accidente și locuri neatractive în general, lipsite de viață.

În mod paradoxal, sunt tocmai aceste mari artere de transport care îngreunează mobilitatea în interiorul micilor localități: lipsite de trotuare sigure și de piste velo, periculos de traversat, ele devin veritabile bariere care divizează așezări și comunități.

Principalelor puncte de întâlnire grupate în lungul drumurilor (primării, școli, biserici, magazine) le lipsește spațiul public de care au nevoie pentru a funcționa ca un întreg: centrul. Odată cu devierea traficului de tranzit pe noile rute, drumurile principale ale satelor pot readaptate vechiului lor rol nou: acela de loc comunitar, de spațiu public.

Restrângerea și delimitarea sigură a suprafețelor carosabile, introducerea și extinderea trotuarelor și a pistelor, a locurilor de odihnă, a vegetației și a iluminatului sunt măsuri simple, dar cu efecte benefice și de durată asupra mediului de viață a locuitorilor și asupra atractivității așezărilor pentru vizitatori”, conform Planwerk.

Simulare Vultureni
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Studenții și elevii prezenți și-au început ziua în stația din Afumați cu o instruire de siguranță și conduită, urmată apoi o prezentare a istoriei Corteva în România.

Corteva aduce profesiile din sectorul agricol mai aproape de tineri

Articolul următor
Prin intermediul Laboratorului Digital Affective Technologies in Therapy and Assesment (DATA) și proiectului REThink Academy, Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că realizează, în premieră națională, ecosistemul UBB Student Living Lab.

Laborator pentru analiza stării de bine din căminele UBB. Studenții: “O ducem rău”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share