Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bust al lui Avram Iancu, amplasat în Aeroportul Cluj

Eveniment comemorativ la 10 ani de când Aeroportul Internaţional Cluj poartă numele marelui erou naţional Avram Iancu Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a marcat astăzi un eveniment comemorativ, dedicat personalității istorice, a celui ce a fost Avram Iancu.
Eveniment comemorativ de pe aeroport a avut parte de mai multe momente artistice | Foto: AIAIC

Evenimentul comemorativ a marcat 10 ani de când Aeroportul Internaţional Cluj (AIAIC) poartă numele marelui erou național Avram Iancu.  

AIAIC, Consiliul Județean, Primăria Cluj-Napoca și Prefectura Cluj, în parteneriat cu Primăria Blaj, Asociația Concordia Transilvania (ACT) și Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC), au marcat evenimentul dedicat personalității istorice a lui Avram Iancu.

Momentul aniversar, dezvelirea bustului lui Avram Iancu, are însemnătate pentru imaginea și renumele aeroportului, dar și pentru întreaga comunitate clujeană. Avram Iancu este considerat drept cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, iar memoria lui este cinstită în toată România.

Evenimentul comemorativ a fost organizat cu prilejul aniversării a 10 de ani de când AIAIC poartă numele marelui erou național şi a fost marcat într-o manieră festivă. Au participat reprezentanții aeroportului, consuli onorifici prezenți la Cluj, oficiali locali și județeni, reprezentanți și colaboratori, invitaţi speciali care au luat cuvântul.

Motor economic de dezvoltare a regiunii

„Astăzi, la împlinirea unui deceniu de când AIAIC poartă numele lui Avram Iancu, avem bucuria şi onoarea să dezvelim bustul eroului transilvănean în incinta aeroportului. Simpla rostire a numelui lui Avram Iancu trezeşte sentimente de mândrie naţională şi patriotism pentru că este eroul tuturor românilor. Aeroportul clujean care poartă numele marelui erou este în continuare un motor de dezvoltare a întregii regiuni, lider al aeroporturilor regionale din România”, a spus Viorel Federiga, preşedintele AIAIC

„Dezvelirea bustului lui Avram Iancu este un moment deosebit de important, reprezentând un simbol pentru independenţa naţională, pentru dreptate şi libertate. Aceste evenimente au menirea de a păstra identitatea noastră naţională. Doresc, pe această cale, să le mulţumesc tuturor invitaţilor prezenţi la acest eveniment marcant de demnitate naţională prin care încercăm să-i păstrăm memoria vie şi pentru generaţiile următoare, a marelui erou naţional. La 10 ani de când aeroportul clujean îî poartă numele, avem datoria de a crea o punte peste ani, în istorie. Să continuăm să păstrăm cu sfinţenie simbolurile naţionale”, a menționat directorul general al AIAIC, David Ciceo.

Printre invitaţii speciali s-au numărat prefectul Clujului – Irina Munteanu; primarul Clujului – Emil Boc; Gheorghe Rotar – primarul Blajului; Florin Pârlea, preşedintele AICC; Grigore Fati – primarul Apahidei; Ioan Bolovan – Institutul de Istorie al Academiei Române; Ioan Horga – Universitatea din Oradea; Ovidiu Constantin Bunget – guvernator Rotary, Romania și Republica Moldova; Tiberiu Groza – preşedinte Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu.

A fost prezent Ioan Bolocan, artist plastic, sculptorul bustului. Evenimentul s-a încheiat cu o trecere la verticală a unei formaţii de elicoptere, efectuat de Baza 71 Aeriană. Evenimentul a avut parte de un moment de cântece patriotice interpretate de corul bisericii din Lupşa (judeţul Alba) și de dansuri tradiţionale prezentate de un grup de copii îmbrăcaţi în straie populare din comuna Tritenii de Jos (judeţul Cluj).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Directorul general al companiei E.ON Energie România, Claudia Griech, a relatat contextul în care s-a făcut donația către școala clujeană.

Liceul pentru Deficienți de Vedere Cluj a primit o donație în energie de la E.ON

Articolul următor
Efectivul salariaților din județul Cluj, în martie 2023, a fost de 278.662, în creștere cu 1.254 de persoane comparativ cu februarie 2023 și cu 4.685 persoane mai multe față de martie 2022, potrivit Direcției Județene de Statistică (DJS).

Salariul mediu brut la Cluj a urcat cu 235 de euro într-un an

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share