Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

1.000 de participanți la IQ Digital Cluj. În căutare de inspirații și soluții digitale

Vorbitori globali și experți locali au discutat la IQ Digital Summit Cluj-Napoca despre inteligența artificială (AI) și impactul tehnologiei in viitorul dezvoltării afacerilor și a vieților noastre.
Summit-ul de la Cluj a urmărit impactul tehnologiei în afaceri și viața de zi cu zi | Foto: Mihnea Ratte, BCR

Teatrul Național din Cluj-Napoca s-a dovedit a fi neîncăpător pentru cel mai amplu eveniment din seria IQ Digital Summit.

Vorbitori globali și experți locali au discutat la IQ Digital Summit Cluj-Napoca despre inteligența artificială (AI) și impactul tehnologiei in viitorul dezvoltării afacerilor și a vieților noastre. Tehnologia se dezvoltă de 70 de ani, însă acum accelerează atât de rapid încât apar noutăți în inteligența artificială în fiecare zi.

“Sunt un etician. Nu sunt aici să iau o decizie în locul tău. Ceea ce îmi propun este să te sprijin în luarea deciziilor, asigurându-mă că ești pe deplin informat și conștient de deciziile pe care le iei și acțiunile pe care trebuie să le întreprinzi ulterior pentru a ne îndrepta într-o direcție pozitivă.

Etica este un instrument de luare a deciziilor, este o zonă gri, nu blochează inovația, ci o stimulează. Pentru mine e important nu doar să îți pese, ci să și acționezi. Pentru că există o diferență între a-ți păsa și a acționa. Și există o diferență între a vorbi despre importanța eticii și a face ceva în acest sens.

Mai există o frază deranjantă: dacă etica ar fi profitabilă, toată lumea ar face-o. Deci presupune că etica nu este profitabilă și că poate fi chiar costisitoare pentru afacerea ta. Ei bine, în ultimii cinci ani am avut cercetări care au demonstrat că etica duce la o creștere anuală de 10% atât în cifra de afaceri, cât și în profitul net, an de an”, a spus Olivia Gambelin, specialist de etică în AI.

Remedii antifragilitate

“În antifragilitate e esențial să înțeleg un lucru: cu cât protejez mai tare pe cineva, cu atât îl fac mai fragil. În momentul în care am împărțit lucrurile în bune sau rele, intrăm în capcană. Ce se întâmplă când împart lucrurile între bune și rele? Sunt tentat să mă feresc de cele rele și să le aleg pe cele bune.

Astfel devin, de fapt, mai fragil. Dacă nu avem încredere unul în altul, acest lucru ne va rupe echipa. Claritatea de a spune adevărul construiește încredere. Claritate pe roluri, scopuri și planuri. Foarte multă încredere se pierde când oamenii sunt confuzi despre cine, ce are de făcut, cu cine și când.

Deci claritate pe roluri, scopuri și planuri. Nu în ultimul rând, capacitatea de a comunica vulnerabil despre minusurile pe care le am, despre lucrurile care nu-mi ies, pentru că și acestea construiesc încredere. Eu am încredere mai degrabă în oameni transparenți decât în oameni despre care nu știu nimic.

Organizarea pentru învățare generează mai multă performanță decât organizarea pentru execuție, deși e contraintuitiv. Pentru antifragilitate am nevoie ca realitatea să-mi aducă în sistem și greșelile. Când am greșit, acesta e un factor de stres: realitatea nu s-a comportat cum mi-am dorit. Dacă n-am un sistem să învăț din asta, va fi foarte complicat.

Trebuie să mă antrenez pentru incertitudine, să-mi pun echipa în situații de incertitudine planificată, dacă pot să zic așa, dar trebuie să planific incertitudinea, ca să vedem cum reacționează sistemul și membrii lui la asta”, a menționat Cosmin Alexandru, fondator al Teamology.

 

Miracolul Ciugud

Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, a fost prezent în panelul Digitalination, dezvoltat în colaborare cu Aspen Institute Romania. El a avut o conversație cu expertul în e-guvernare Radu Puchiu.

“Nu spunem că am terminat treaba la Ciugud. Spunem că este doar normalitatea pe care eu mi-o doresc în fiecare sat din România. De multe ori eram obstrucționați sau neînțeleși. Am luat-o pe cont propriu. Și vreau să vă spun că pandemia ne-a picat ca o mănușă.

Nu ne-am dorit-o, dar a fost acel moment în care am spus, acum e momentul, forțăm nota și o să ne demonstrăm că se poate mai mult. Am făcut până atunci pași extrem de importanți. Însă, odată cu pandemia, cred că toți am înțeles că fără digitalizarea serviciilor din administrația publică locală nu putem să mergem mai departe”, a spus Damian.

Comuna Ciugud are 3.500 de locuitori și 45 de milioane de euro fonduri europene atrase, care înseamnă 12.000 de euro pe cap de locuitor. Aici s-a investit 1 milion de euro în prima școală inteligentă din mediul rural, care le oferă copiilor transport, masă și afterschool gratuit. În comună este încurajată plata cu cardul, iar dorința administrației locale este să elimine cât mai mult plata cu bani cash.

Inteligența artificială, în centrul atenției

IQ Digital Summit este o conferință anuală menită să aducă împreună lideri din industrie, experți și antreprenori pentru a discuta cele mai recente tendințe, inovații și provocări în domeniul publicității și marketingului digital. Aceasta a atras un mare număr de profesioniști și experți din domeniul digital.

Evenimentul a oferit o varietate de prezentări și discuții informative. Una dintre temele cheie ale summit-ului a fost AI și modul în care aceasta va schimba industria. Datorită prezentărilor susținute de specialiști de top din domeniu, participanți au avut ocazia să afle cum AI poate fi utilizată pentru a îmbunătăți procesele de vânzare și marketing.

Summit-ul a avut ca scop principal promovarea digitalizării și inovației în România. Prin prezentările și discuțiile purtate de invitați, participanții au putut afla mai multe despre cele mai noi tehnologii și trenduri în domeniu, dar și despre modalitățile prin care acestea pot fi aplicate în diverse afaceri și industrii. IQ Digital Summit a oferit oportunități ample pentru crearea de networking.

 

Invitați de prim rang în program

Participanții au putut intra în legătură lideri din industrie și potențiali parteneri prin sesiuni dedicate socializării. Interacțiunile au permis participanților să împărtășească idei, să caute sfaturi și să creeze conexiuni valoroase care ar putea duce la viitoare oportunități de afaceri. Ediția de la Cluj-Napoca a oferit participanților informații valoroase despre AI provocările etice pentru că tehnologia să lucreze în favoarea oamenilor, digitalizare, proiecte tech locale și antreprenoriat.

Cu industria în continuă schimbare și evoluție, astfel de evenimente sunt esențiale pentru a ține pasul cu cele mai recente tendințe, tehnologii emergente și cele mai bune practici care pot ajuta companiile să rămână în top într-un mediu din ce în ce mai competitiv, susțin organizatorii.

Printre invitați s-au mai numărat Martin Ford, fondatorul unei companii IT din Silicon Valley; Paul Roetzer, fondator al Marketing AI Institute; Bogdan Putinică, director general al Microsoft România; Dana Dima, vicepreședinte retail & private banking la BCR; Ciprian Zamfirescu, Digital Transformation Manager la Vodafone România; Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai; Bianca Muntean, managerul Clusterului Transilvania IT; Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților; Felix Arion, manager AgroTransilvania Cluster.

Summit-ul IQ Digital este organizat de echipa Upgrade 100 în parteneriat cu George pentru afacerea ta – inovație BCR. Începând cu ediția de la Brașov, Vodafone s-a alăturat ca partener de tehnologie a proiectului. Conceptul a ajuns la Cluj datorită echipei de la Transilvania Digital Innovation Hub.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Din 23 iunie ai motive să revii în Iulius Parc pentru că începe seria Movie Nights din această vară.

Movie Nights, din Iulius Parc, începe cu filmul „Acolo unde cântă racii”

Articolul următor

Universitatea Politehnica Timișoara reglementează folosirea inteligenței artificiale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share