Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Războiul din Ucraina lovește în sectorul IT din România

Războiul din Ucraina a generat o scădere în piața de IT din România, însă a adus noi oportunități prin proiecte complexe în apărare, securitate cibernetică, inteligența artificială (AI), conform unei analize a companiei clujene OVES Enterprise.
Cea mai mare expoziție de tehnologie din Ucraina, în anii de dinaintea începerii conflictului | Foto: Deposit Photos – Panama 7

Conflictul militar din țara vecină are acum repercusiuni asupra industriei informatice locale, deși la început se profila un deficit de programatori.

Războiul din Ucraina a generat o scădere în piața de IT din România, însă a adus noi oportunități prin proiecte complexe în apărare, securitate cibernetică, inteligența artificială (AI), conform unei analize a companiei clujene OVES Enterprise.

“Conflictul din Ucraina a reașezat piața locală de IT: de la creșterea deficitului de programatori (în primele șapte luni de la izbucnire), la scăderea bruscă a proiectelor, situație care a forțat disponibilizări și a pus presiune pe retenția talentelor și dezvoltări accelerate în anumite segmente”, se specifică în raport.

Clienții continuă doar proiectele esențiale

„Piața de IT a avut fluctuații mari în ultimele 16 luni. Dacă în martie anul trecut, existau foarte multe proiecte în piață și o nevoie mare de programatori, acum cererea de resurse umane a scăzut, concomitent cu creșterea presiunii pe contractarea de noi proiecte, care să permită menținerea talentelor în companii.

În 2022, companiile din România au făcut demersuri pentru a angaja și a ajuta programatori din Ucraina. Acum s-au reîntors la recrutarea pe piața locală, care este mai scumpă, dar s-a dovedit mult mai stabilă”, a spus Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise.

Dacă la începutul războiului, deficitul de programatori în piață era de 15-20%, acesta a crescut până la 30% în septembrie 2022. Ulterior, numărul de proiecte a intrat în declin, drept urmare deficitul s-a redus. Momentan, clienții continuă doar proiectele esențiale.

Este nevoie de programatori pe tehnologii de nișă, în cele mai multe cazuri, companiile reușind să găsească talente pe piața locală. Războiul a accelerat însă colaborarea și dezvoltarea unor segmente mai puțin obișnuite pentru piața de IT, precum cele menționate.

Industria apărării, în ascensiune

„Complexitatea proiectelor a crescut și s-a dezvoltat un număr mai mare de proiecte din zone precum Cybersecurity și AI. Multe companii din zona de inovație și apărare și-au mutat o parte din business în România. În următorii ani, vom vedea o creștere a numărului de companii românești care se vor dezvolta în această direcție”, a adăugat oficialul OVES.

Companiile care aveau colaborări cu firme din Ucraina au fost nevoite să găsească alți parteneri de dezvoltare, mare parte dintre acestea orientându-se către firmele din România și Polonia. „România este, în acest moment, un pion foarte important în piața globală de IT și trebuie să profităm de această oportunitate. Niciodată în istorie nu am fost într-o poziție mai bună”, spune Filip.

Situația internațională politică și economică instabilă a determinat și o schimbare de strategie în abordarea piețelor. Firmele de IT pun acum accent pe diversificarea globală, cu echipe și birouri în diferite zone ale globului. 80% din afacerile OVES sunt generate de proiecte din afara României, de tehnologii noi din AI şi Big Data. OVES are 200 de angajați și birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite și SUA.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Efectivul salariaților din județul Cluj, în aprilie 2023, a fost de 278.823, în creștere cu 161 comparativ cu martie 2023 și cu 4.789 față de aprilie 2022, conform Direcției Județene de Statistică.

Clujul și-a mărit numărul de salariați. Cu 4.800 în plus într-un an

Articolul următor
Clujul devine, pe parcursul a trei zile, cea mai importantă capitală a energeticii regionale, iar DEER este coorganizator al MPS, alături de Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) și de operatorul de transport și de sistem Transelectrica.

Șefa DEER: “E momentul ca infrastructura energetică să treacă în prim-plan”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share