Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Boloș și-a fixat prioritățile la Finanțe: responsabilitate fiscală, reforma sistemului, creștere economică

Prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis, Marcel Boloș a preluat mandatul de ministru al finanțelor.
Noul ministru și-a propus întărirea disciplinei fiscale și digitalizarea Ministerului Finanțelor | Foto: MF

Noul ministru, Marcel Boloș, a formulat direcțiile sale de acțiune prioritare asumate pentru creșterea eficienței finanțelor publice, la o săptămână de la preluarea mandatului.

Prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis, Marcel Boloș a preluat mandatul de ministru al finanțelor. El a venit la conducerea instituției după ce a deținut portofoliul de ministru al investițiilor europene (aprilie 2022 – iunie 2023, noiembrie 2019 – decembrie 2020).

„Am avut discuții aplicate cu aparatul de specialitate al ministerului, în care obiectivul a fost să punem pe masă acțiuni concrete. Timpul nu este de partea noastră, dar ne-am asumat să lucrăm în ritm accelerat la planul care să răspundă nevoii de creștere a sustenabilității finanțelor publice, cu accent pe colectarea veniturilor, diminuarea evaziunii fiscale și eliminarea risipei bugetare.

De la întărirea disciplinei fiscale, simplificarea arhitecturii bugetului, creșterea competitivității agenților economici, combaterea deprivării materiale a populației, bugetarea performanței și întărirea responsabilității fiscal-bugetare, toate sunt obiective pentru care trebuie să generăm soluții la nivelul Guvernului.

Doar așa putem să vorbim despre un mediu propice investițiilor, extinderea afacerilor și creării de locuri de muncă. Un obiectiv specific pe care mi l-am setat la preluarea mandatului este digitalizarea și simplificarea interacțiunii dintre instituțiile subordonate Ministerului Finanțelor și contribuabili, prin continuarea și extinderea proiectelor de debirocratizare la toate nivelurile. De asemenea, voi acorda o atenție deosebită operaționalizării Băncii Naționale de Dezvoltare”, a transmis ministrul.

Ce program și-a fixat Boloș:

Responsabilitate fiscală și management eficient al datoriilor

Reducerea deficitului bugetar și asigurarea disciplinei fiscale. Este imperioasă reducerea deficitului bugetar pe termen mediu, contribuind, în acest fel, la scăderea inflației, a ratelor dobânzilor, a deficitului comercial și de cont curent al balanței de plăți, precum și la stabilitatea cursului valutar al leului.

Vor fi reglementate măsuri stricte pentru optimizarea cheltuielilor publice, eliminarea risipei și sporirea eficienței alocării resurselor. De asemenea, este prioritară consolidarea mecanismelor de control intern pentru a asigura transparența, responsabilitatea și utilizarea eficientă a fondurilor contribuabililor.

Strategie de gestionare a datoriei publice, pentru a minimiza costurile îndatorării. Realitatea economică impune realizarea unui mix echilibrat de finanțare, de natură să asigure un buffer optim în Trezorerie, precum și reintrarea datoriei guvernamentale sub pragul de sustenabilitate pe termen mediu.

Se vor asigura finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice preponderent în monedă națională, pentru a continua procesul de dezvoltare a pieței interne, în paralel cu accesarea piețelor externe de capital, în vederea asigurării unor surse robuste de finanțare.

Reforma sistemului fiscal

O revizuire cuprinzătoare a sistemului fiscal

Se va urmări simplificarea procedurilor pentru a reduce povara fiscală asupra persoanelor fizice și a întreprinderilor. Este necesară îmbunătățirea colectării veniturilor, prin simplificarea regulilor și debirocratizare, pentru a facilita conformarea voluntară și administrarea fiscală. Se va promova un mediu fiscal echitabil și competitiv, pentru a atrage investiții și a stimula creșterea economică.

Reforma ANAF și schimbarea paradigmei relației stat-contribuabili

Va fi accelerată digitalizarea ANAF, pentru a crește baza de colectare și pentru a preveni evaziunea fiscală. Vor fi implementate o serie de proiecte de digitalizare precum modernizarea soluției de arhivare electronică și implementarea sistemului de facturare electronică care permite transmiterea în timp real a facturilor emise către ANAF.

Creștere economică și crearea de locuri de muncă

Dezvoltarea și implementarea politicilor care promovează antreprenoriatul și atrag investiții interne și străine

Facilitarea creșterii sectoarelor-cheie, cum sunt producția, tehnologia și inovarea, pentru a genera oportunități de angajare și pentru a stimula expansiunea economică, prin promovarea unor scheme de ajutor de stat

„Îmi asum că vom institui mecanisme transparente, vom consolida responsabilitatea și vom îmbunătăți practicile de management financiar. Vom căuta contribuția societății civile și feedback-ul în permanență”, a conchis ministrul.

Boloș a deținut funcția de ministru al investițiilor europene în perioadele mai 2022 – iunie 2023 și noiembrie 2019 – decembrie 2020, când România a crescut substanțial absorbția finanțărilor europene. În ianuarie 2022 a fost numit ministru al cercetării, inovării și digitalizării.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În mai 2023 au fost vândute, la nivel național, 57.199 de imobile, cu 15.278 mai multe față de aprilie (+36%), conform Blitz Imobiliare.

De ce au scăzut prețurile apartamentelor la Cluj

Articolul următor

Campusul de 25 de milioane de euro din Maramureș, eligibil la finanțare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share