Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Inteligența artificială, studiată la nivel de licență în Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca va organiza, din toamnă, primul său program de licență în domeniul inteligenței artificiale (AI). 

Programul a fost aprobat de Agenția Română pentru Asigurarea Calități în Învățământul Superior (ARACIS).

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca va organiza, din toamnă, primul său program de licență în domeniul inteligenței artificiale (AI). “Urmărind tendințele la nivel internațional și avantajele competitive proprii – precum Institutul UBB de Inteligență Artificială, Realitate Virtuală și Robotică și parteneriatul strategic al acestuia cu marii actorii internaționali din domeniu, UBB a propus la începutul anului instituțiilor abilitate din țară standardele pentru organizarea programelor de licență în inteligență artificială, a obținut în luna februarie aprobarea standardelor”, potrivit conducerii instituției.

„Noi suntem serioși când începem anumite demersuri academice. La începutul anului, observând tendințele internaționale și nevoile sau interesele din țară, am propus standardele pentru organizarea specializării de inteligență artificială la nivel de licență, standarde care au fost aprobate de ARACIS în februarie 2023.

Pornind de la aceste standarde, am acreditat acum programul, iar din toamnă UBB va avea implementată la nivel de licență și specializarea în inteligență artificială”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.

Așteaptă și studenți din străinătate

„Acum sunt foarte mulțumit de profilul academic al domeniului computer science la UBB, care s-a dezvoltat major din 2020. La nivel de licență avem atât specializările clasice în zona de „software”, cât și specializările clasice de „engineering”, la care se adaugă în premieră programul inovativ de AI.

La nivel de master s-au dezvoltat programe și cursuri competitive cu parteneri academici și din industrie internaționali: zona „cybersecurity”, „data science / big data / machine learning”, „robotic process automatization”. La nivel de doctorat, cercetările UBB, fundamentale sau aplicative, unele inclusiv în parteneriat cu mediul economic, ne situează pe primele poziții în țară în clasamentele internaționale.

La nivel postuniversitar s-au inițiat programe sau cursuri deschise („open courses”) în cam toate dezvoltările majore din domeniu. UBB coordonează strategia națională în „quantum comunications” și organizează din toamnă primul său curs postuniversitar în domeniu.

Dacă socotim că aceste dezvoltări au loc în limbi diferite – română / maghiară / germană / engleză, acest domeniu devine la UBB un hub inovativ pentru țară, lucru întărit și de organizarea de către European Institute of Innovation & Technology a Biroului EIT Digital pentru România la UBB. Ne așteptăm acum studenții din țară și străinătate”, spune rectorul UBB.

Universitatea Tehnică vrea institut

În toamna anului trecut, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) primea decizia Guvernului României, un prim pas, extrem de important în edificarea Institutului de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA), de 25 milioane euro.

“ICIA va fi parte integrantă a Hub-ului Român de Inteligență Artificială, o propunere orientativă de intervenție prevăzută în mod explicit în Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare.

Scopul ICIA este de a răspunde provocărilor locale, naționale și internaționale în domeniul tehnologiilor AI prin activități orientate spre direcțiile de cercetare cu potențial aplicativ ridicat, care vizează creșterea calității vieții prin produse inovative cu o înaltă valoare adăugată”, spunea rectorul UTCN, Vasile Ţopa.

Clădirea va fi construită în incinta campusului universitar al UTCN și va avea șase etaje. Suprafața desfășurată a construcției va fi de 13.850 mp, în condițiile unei suprafețe construite de 2.028 mp. Laboratoarele de cercetare vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație ce vor genera soluții inovatoare.

Printre domeniile acoperite se numără internetul lucrurilor, mobilitate autonomă și conectată; soluții Smart City; senzori și circuite integrate pentru sisteme inteligente; arhitecturi integrate pentru procesarea avansată a datelor multimedia; robotica socială prin utilizarea AI aplicată în zona roboticii nonindustriale; securitate cibernetică; e-agricultură, e-administrație, e-guvernare și e-sănătate; telemedicină; tehnologii de comunicare verbală om-mașină, tehnologii de prelucrare a limbajului natural.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Harta Electric Castle cuprinde porțile de acces, poziționarea celor 12 scene, locurile pentru mâncare, băutură și servicii, punctele de experiențe, parcările, facilitățile existente în camping. 

Cum arată harta festivalului Electric Castle

Articolul următor
Președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a răspuns invitației CECCAR. 

Contabilii sălăjeni și-au sărbătorit ziua la Zalău

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share