Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Catastrofă ecologică pe Lacul 1 Gheorgheni. Mii de pești morți

În urma unei sesizări din 9 august vizând peşti morţi care plutesc pe suprafața apei Lacului Gheorgheni 1 din Cluj-Napoca, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj din cadrul ABAST au investigat în teren fenomenul.

Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST) a făcut cunoscută cauza mortalității piscicole din lacul din Cluj-Napoca.

În urma unei sesizări din 9 august vizând peşti morţi care plutesc pe suprafața apei Lacului Gheorgheni 1 din Cluj-Napoca, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj din cadrul ABAST au investigat în teren fenomenul. Specialiștii Laboratorului Regional de Calitatea Apelor din cadrul ABAST au prelevat probe de apă, care urmează să fie analizate.

La fața locului a fost determinat pH-ul (7,2) – valoare normală pentru ape de suprafață și concentrația oxigenului dizolvat (2,7 mg/l la suprafață și 2,6 mg/l la circa 2 metri adâncime) – valori foarte mici pentru populația piscicolă.

Exces de nutrienți, lipsă de oxigen

“Datele de care dispunem evidenţiază printre cauzele mortalității piscicole: primenirea deficitară a apei din lac, fapt care conduce la scăderea concentrației oxigenului dizolvat; fenomenele meteo excesive din ultima perioadă – temperaturi extrem de ridicate urmate de precipitații în aversă, care provoacă șocuri termice.

Ecosistemul lacului Gheorgheni s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, iar sursele de poluare difuză au adăugat un exces de nutrienți în apă, alăturându-se astfel celorlalți factori de stres, în contextul funcțiunilor complexe ale lacului. Schimbările climatice afectează mai multe procese naturale din lac: circulația apei, distribuția oxigenului și circuitul nutrienților.

Toate aceste modificări au declanșat schimbări în compoziția și dinamica florei și faunei lacului, fapte ce prezintă riscuri pentru biodiversitatea naturală și funcționarea ecosistemului. În momentul actual, personalul Primăriei Cluj-Napoca, administrator al lacului, îndepărtează peştii morţi”, potrivit ABAST.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Sursa foto: Cristian Pistol

Documentația pentru secțiunea de mijloc a Autostrăzii A8 Tg. Mureș – Tg. Neamț ar putea fi avizată la sfârșitul lunii

Articolul următor
Muntele Basmelor, parc de amuzament special conceput pentru copii, la Buscat Resort, în județul Cluj, va fi inaugurat sâmbătă.

Apare un nou parc de agrement în Apuseni: Muntele Basmelor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share