Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vestigii din epoca bronzului descoperite la Sântion – Comuna Borș – Bihor

În perioada 10.07.–17.08.2023, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în colaborare cu Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Facultatea de Istorie, Relații Internaționale și Științele Comunicării din Oradea, a desfășurat o nouă campanie de cercetări arheologice sistematice la Sântion „Dealul Mănăstirii”.

Investigațiile din acest an au avut ca obiect, pe de o parte, cercetarea vestigiilor mănăstirii benedictine din secolul al XIII-lea ce se afla în acest loc, iar pe de altă parte, un alt obiectiv a fost determinarea celui mai vechi nivel de locuire aparținând epocii bronzului.

„Cercetările din această campanie de cercetări au scos la iveală indicii privind dispunerea chiliilor călugărilor aflate lângă mănăstire. În ceea ce privește locuirea aparținând epocii bronzului, pe baza analogiilor ceramice, dar și a datelor radiocarbon de care dispunem până la această dată, s-a putut constata că aceasta s-a desfășurat pe întreaga perioadă a bronzului mijlociu, până la debutul perioadei bronzului târziu”, a transmis Gruia Fazecaș, Șef secție Arheologie Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

În perioada imediat ce urmează, eșantioanele de sol prelevate în această campanie vor fi flotate pentru a determina polen și resturi osoase de mici dimensiuni în vederea reconstrucției paleomediului. Totodată, vor fi înaintate spre analiză 14C 6 eșantioane osteologice.

De asemenea, pe parcursul desfășurării cercetărilor arheologice echipa de arheologi a fost sprijinită logistic de Primăria comunei Borș. Se are în vedere continuarea investigațiilor arheologice a acestui sit în viitor pentru o aprofundare mai bună a informațiilor privind cele două epoci în acest areal.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Programul de Internship de Vară în TenarisSilcotub a depăşit prima jumătate

Articolul următor

Construcții Erbașu va construi un hotel la Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share