Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Veniturile Grupului MLP au crescut cu mai mult de jumătate

zdjęcie poglądowe do dalszej obróbki photo: Dariusz Iwanski phone: 0048 601 362 305 www.iwanski.com.pl foto.iwanski@yahoo.com photo.iwanski@yahoo.com

În primul semestru al anului 2023, am devenit foarte conservatori pentru a face fata unei economii precare/incerte. În ciuda peisajului economic provocator, am obținut rezultate excelente, atât din punct de vedere operațional, cât și financiar, determinate de performanța puternică a leasingului în Europa. Am crescut veniturile și FFO (fondurile din operațiuni) cu peste 50% în prima jumătate a anului – un indicator foarte important pentru noi, care demonstrează potențialul imens și stabilitatea operațională a MLP Group. Valoarea proprietăților noastre de investiții a atins 4,3 miliarde PLN (+2% în EUR, -3% în PLN). Am observat că ocupanțiilor le ia mai mult timp pentru deciziile finale – majoritatea noilor tranzacții din Grupul MLP vor fi încheiate în trimestrul 3 și 4 din 2023”, a declarat Radosław T. Krochta, Președintele Consiliului de Administrație al MLP Group S.A.

În primul semestru al anului 2023 au fost semnate contracte pentru peste 160 mii mp. Grupul MLP își dezvoltă operațiunile în Polonia, Germania, Austria și România. Portofoliul existent al Grupului cuprinde 21 de parcuri logistice. Scopul său strategic rămâne extinderea portofoliului de depozite prin dezvoltarea de facilități big-box și proiecte de logistică urbană. Contractele de închiriere încheiate în 1H 2023 sau în proces de semnare până în septembrie 2023 au totalizat cca. 161 mii mp. Deoarece ocupanților le iau mai mult timp deciziile finale, majoritatea noilor acorduri vor fi încheiate în trimestrul 3 și 4 din 2023. Sectorul industrial și logistic din Europa beneficiază de factorii structurali ai cererii, cum ar fi nevoia de a îmbunătăți în continuare lanțurile de aprovizionare, creșterea interesului pentru proiectele nearshoring și friend-shoring.

În primul semestru al anului 2023, MLP Group a început dezvoltarea speculativă în Polonia și România (108 mii mp de dezvoltare speculativa în total). Am închiriat în stadiul de construcție deja 26%, ceea ce reconfirmă cererea robustă de spațiu nou. În primul semestru al anului 2023, MLP Group a livrat un total de cca. 97 mii mp spatiu nou. La sfârșitul primului semestru 2023, Grupul avea 1,07 milioane mp de suprafață finalizată, cu o ocupare de 97,4% pe toate activele noastre și cu cca. 122 mii mp in constructie sau plan in constructie. Durata medie de închiriere este de 7 ani, cu rata de păstrare la 100%.

Starea financiară solidă conduce la atingerea obiectivelor

Profităm de o poziție solidă de lichiditate pentru a ne finanța ambițiile de creștere. Având în vedere situația geopolitică actuală și volatilitatea ridicată a economiei, suntem foarte bine pregătiți pentru provocările actuale. 100% dintre contractele de închiriere sunt indexate cu IPC pentru EUR fără nicio limită (indexată o dată pe an în februarie). Toate chiriile sunt denomintate în EUR sau sunt direct exprimate în EUR, ceea ce reduce semnificativ expunerea noastră la riscul valutar. Aproape 80% dintre împrumuturi sunt acoperite cu IRS pentru următorii 5 ani, ceea ce duce la expunerea limitată la ratele dobânzilor. Cea mai mare valoare este potențialul terenurilor securizate, care permite o dezvoltare rapidă în următorii ani pe piețele europene”, notează Radosław T. Krochta.

Grupul MLP menține, de asemenea, o poziție puternică de flux de numerar. Raportul credit/valoare (LTV) în primul semestru al anului 2023 a fost de 35,7%, cu rata de acoperire a dobânzii (ICR) la 3,0x. Grupul a avut o scadență lungă a datoriei de 4,3 ani. Fondurile din operațiuni (FFO) s-au ridicat la 12,6 milioane EUR, în creștere cu 58% față de anul precedent.

Investițiile ESG atrag chiriașii

Grupul MLP și-a menținut un accent constant pe investițiile în proiecte de energie regenerabilă. Această strategie de durabilitate se aliniază cu așteptările chiriașilor pentru securitatea energetică îmbunătățită, costul de ocupare mai mic și capacitatea de a-și îndeplini propriile ambiții ESG. Grupul MLP a instalat sisteme fotovoltaice cu o capacitate totală de 4,67 MWp și intenționează să o crească până la 6,46 MWp până la sfârșitul anului. Scopul este de a instala un sistem fotovoltaic pe fiecare clădire și de a-l trata ca un standard pentru construirea de noi proprietăți.

Potențial mare de creștere în continuare

Cererea ocupanților pentru spațiul de depozitare pe toate piețele în care operam este robustă. Observăm o cerere puternică din partea chiriașilor din industria ușoară, reflectând tendința de friend-shoring and near-shoring, care este în conformitate cu strategia MLP Group. Grupul MLP își reînnoiește în mod continuu portolofiul de terenuri. În perioada trecută, am crescut potențialul de extindere al MLP Poznań West și MLP Pruszków II. Suntem în proces de achiziție de terenuri pentru proiecte viitoare, MLP Berlin Spreenhagen și MLP Bieruń, și anticipăm finalizarea acestor tranzacții în viitorul apropiat. În a doua jumătate a anului, pe lângă o serie de proiecte din Polonia și Germania, urmează să inițiem proiecte de logistică urbană în Poznań, Łodź și Viena. Ne continuăm expansiunea în Germania, marcată de creșterea constantă a portofoliului nostru de proiecte. Intenționăm să ne consolidăm și să ne extindem prezența în zona Ruhr, Brandenburg și Hessen. Dezvoltarea în continuare pe piața germană este un punct cheie al strategiei noastre. În 2023, cheltuielile de capital (CAPEX) se vor ridica la aproximativ 100–150 milioane EUR, din care aproximativ 30% vor fi alocate achiziției de noi terenuri. Pe un an întreg, intenționăm să închiriem aproximativ 200–300 mii mp de spațiu de depozitare nou”, a adăugat Radosław T. Krochta.

În conformitate cu strategia sa de build & hold, MLP Group păstrează în portofoliu parcurile logistice finalizate și le administreaza. Toate proiectele întreprinse de MLP Group se disting prin locații foarte atractive ale parcurilor logistice, aplicarea de soluții adaptate și sprijinul acordat chiriașilor pe durata contractului de închiriere.

  Cifre cheie pentru primul semestru 2023:

 

  • Venitul din exploatare a atins 185,7 milioane PLN (40,3 milioane EUR) +52% r./r.yoy.
  • EBITDA fără reevaluare a fost de 97,2 milioane PLN (+63% față de 1H 2022), 21,1 milioane EUR (+64% față de 1S 2022);
  • Valoarea investițiilor imobiliare 4,3 miliarde PLN (-3% față de 31 decembrie 2022), 963,1 milioane EUR (+2% față de 31 decembrie 2022);
  • Valoarea activului net (VAN) a atins 2.394,3 milioane PLN (-4% față de 31 decembrie 2022), 538 milioane EUR (+1% față de 31 decembrie 2022);
  • VAN pe acțiune 99,8 PLN (-4% față de 31 decembrie 2022), 22,4 EUR (+1% față de 31 decembrie 2022);
  • FFO a fost de 58 milioane PLN (+57% față de 1H 2022), 12,6 milioane EUR (+58% față de 1H 2022);
  • Pierderea netă a fost de -82,7 milioane PLN (-17,9 milioane EUR);
  • Contracte de închiriere semnate în 1H 2023 sau în proces de semnare până în septembrie 2023: cca. 161 mii mp;
  • BREEM/DGNB: 85% din portofoliul nostru urmează să fie certificat cu BREEM foarte bun sau echivalent DGNB până în 3T 2023.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat un set de măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate

Articolul următor

Caromet Caransebeș îşi consolidează poziţia în industria feroviară

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share