Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Banca Transilvania se războiește cu statul după preluarea Volksbank România

Banca Transilvania (BT) a raportat rezultatele din trimestrul 2 din 2023, obținând un profit net de 744 milioane de lei, în creștere cu 15% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit casei de brokeraj Wood & Company.
Preluarea rețelei locale Volksbank a venit “la pachet” și cu bătăi de cap pentru BT | Foto: Deposit Photos – Robson90

Rezultatele băncii din Cluj pe trimestrul 2 al anului (T2) sunt considerate ca fiind solide de către experții financiari, însă afectate de impozitele mari înregistrate.

Banca Transilvania (BT) a raportat rezultatele din trimestrul 2 din 2023, obținând un profit net de 744 milioane de lei, în creștere cu 15% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit casei de brokeraj Wood & Company.

“Creșterea sănătoasă a creditelor și stabilizarea acestora au ajutat banca să își sporească linia de top, în timp ce taxele și comisioanele nete au prezentat o creștere solidă, ceea ce ne face să fim optimiști cu privire la următoarele trimestre ale băncii. Cu toate acestea, costurile de exploatare continuă să resimtă presiunea inflației, dar tendința pare să indice o încetinire a ritmului de creștere.

Calitatea activelor continuă să beneficieze de un context economic rezistent și în curs de îmbunătățire. Deteriorarea nu se simte și nici nu se întrevede. Cu toate acestea, banca rămâne precaută și a constituit provizioane pentru trimestrul 2”.

Surpriză pentru brokeri

Analiștii Wood & Company remarcă și singurul aspect negativ pe care îl văd în rezultatele BT: taxele înregistrate legate de achiziția Volksbank. “La acestea nu ne așteptam și au împiedicat BT de a oferi un rezultat final mai bun. Rămânem pozitivi în ceea ce privește povestea generală a BT, după setul solid de rezultate din trimestrul 2. Rezultatele sunt mai degrabă pozitive. Calificăm acțiunea BT drept una de cumpărat”, consideră analiștii.

În timpul teleconferinței privind rezultatele din T2, conducerea BT a spus că înregistrează o creștere bună pe segmentul IMM-urilor. “Comisioanele continuă să fie în conformitate cu așteptările noastre; au crescut cu 9% față de anul precedent. Alte venituri au înregistrat o performanță mai bună decât așteptările, avansând cu 80%, pe fondul activelor financiare evaluate la valoarea justă.

În timp ce performanța anuală poate fi atribuită efectului de bază scăzut și unei scăderi a randamentelor obligațiunilor, probabil că amploarea nu este sustenabilă și ne-am aștepta ca câștigurile să se tempereze, deși ne așteptăm în continuare la un impact pozitiv al acestor elemente în trimestrele următoare.

Trebuie să recunoaștem că aceste creșteri peste așteptări dinamică constituie un anumit risc limitat de creștere pentru previziunile noastre pentru acest an. În ansamblu, totuși, venitul total este în în concordanță cu previziunile noastre anuale”, se precizează în analiză.

Cheltuielile de exploatare au crescut cu 14% de la an la an, în principal pe fondul unor cheltuieli personale mai mari, în creștere cu 19,6% de la an la an. Inflația continuă să pună presiune asupra costurilor, iar salariile par să fie principala problemă pentru bancă, în creștere 21% față de anul precedent în trimestrul 2.

Conflictul Stat – BT, “arbitrat” de UE

“BT pare hotărâtă să domine aceste costuri și observăm tendința pozitivă de scădere a ritmului de creștere a cheltuielilor de exploatare. Banca a raportat că nu întrevede o creștere a deteriorării calității activelor în viitorul previzibil, cu excepția oricărei schimbări majore în paradigma macroeconomică.

Singura sursă semnificativă de îngrijorare au fost impozitele contabilizate, o surpriză pentru noi. Din cauza recentelor evoluții în procesul de litigii privind impozitarea câștigurilor obținute în urma achiziției Volksbank, BT a decis să înregistreze taxe de 100 de milioane de lei legate de incertitudini fiscale în T2.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a răspuns întrebărilor din România într-un mod ce reduce puternic posibilitatea ca BT să obțină o revizuire a unei decizii în acest caz, dar procesele de recurs nu au fost încă finalizate. Înalta Curte de Casație și Justiție judecă încă revizuirea extraordinară solicitată de BT (următorul termen, sfârșitul lunii septembrie) cu clarificări suplimentare cerute de la CJUE.

Pentru a minimiza impactul negativ, BT a decis să plătească 260 milioane de lei către autoritățile fiscale pentru a limita potențiale sancțiuni. Apreciem că există un risc semnificativ ca restul să fie înregistrat în următoarele trimestre.

În cazul unei decizii favorabile în instanță, BT va anula această înregistrare; cu toate acestea, un astfel de scenariu nu este probabil pe termen scurt, deoarece litigiul preconizat ar putea dura 2-3 ani. Banca atribuie un nivel scăzut de probabilitate a unei potențiale pierderi în instanță”, potrivit Wood & Company.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Beatrice Chiș, ETi International: Echilibru între global și flexibilitate locală

Articolul următor
Macromex, liderul necontestat în industria alimentară pe segmentul de produse congelate și refrigerate din România, deținătorul brandurilor Edenia, La Strada, Corso, Food & Glory și Azuris, aniversează anul acesta 30 de ani de activitate.

Trei decenii cu Macromex, lider al produselor congelate și refrigerate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share