Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Turneul internațional „CARMEN SYLVA – 180” se deschide cu un concert la castelul Peleș din Sinaia

Cu ocazia aniversării a 180 de ani de la nașterea M. S. Regina Elisabeta a României, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, Centrul Cultural „Carmen Sylva”, Primăria Sinaia și Muzeul Național „George Enescu” din București, organizează concertul de deschidere a turneul internațional „CARMEN SYLVA – 180”.

Duminică, 1 octombrie 2023, ora 16:00, în Salonul de Muzică al Muzeului Național Peleș din Sinaia (Str. Peleșului nr. 2), va avea loc concertul de deschidere a turneului internațional „CARMEN SYLVA – 180”, concert ce va fi susținut de Rodica Vică – soprană (Austria/România), Maria Bîldea – harpă (România/Grecia) și Silvia Irina Zimmermann – istoric literar, traducătoare și ilustratoare (Germania/România). Programul concertului va prezenta piese de George Enescu, Agathe Backer Gröndahl, Clara Faisst, August Bungert, Nicolae Bretan și George Stephănescu și lecturi din opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva) într-o selecție de Silvia Irina Zimmermann din volumele originale germane și din traducerile în limba română de George Coșbuc, Dimitrie A. Sturdza, Adrian Maniu și Silvia Irina Zimmermann.

Maria Bîldea și harpa fermecată

Piesele din cadrul concertelor de la Sinaia și București vor fi interpretate de harpista Maria Bîldea pe harpa istorică Erard, care la începutul secolului al XX-lea (aprox. 1935) se afla în salonul de muzică a Palatului Regal Român și era cântată de către harpista de origine italiană Elodia Casseli Coandă. Împătimită a interpretărilor istorice, harpista Maria Bîldea a urmărit traseul românesc al acestei harpe unice în lume, a achiziționat-o și a reușit să o readucă la viața, trimițând-o la Londra, în atelierul manufacturii Pilgrim, pentru o restaurare completă. Astfel, datorită dorinței și perseverenței harpistei Maria Bîldea harpa istorică va răsuna din nou în două dintre cele mai emblematice și prestigioase saloane din cele două orașe: Castelul Peleș și Muzeul Colecțiilor de Artă.

 Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervarea obligatorie a locului la adresa de e-mail: peles.ro@gmail.com. Accesul publicului în Sala de Concerte se face pe terasa de nord a Castelului Peleș.

Anul 2023 stă sub semnul aniversării a 180 de ani de la nașterea poetei Carmen Sylva – Regina Elisabeta a României

Cu această ocazie, muzicieni și oameni de cultură s-au reunit în acest proiect pentru a aduce un omagiu Reginei Elisabeta a României: Rodica Vică – soprană (Austria/România), Silvia Irina Zimmermann – scriitoare cu numeroase biografii despre Carmen Sylva (Germania/România), Maria Bîldea – harpă (România – Grecia), Adela Liculescu – pian (Austria/România) și Mara Dobresco – pian (Franța/România). Proiectul realizează o panoplie literar-componistică extraordinară, pe o întindere geografică europeană ce cuprinde țările: România, Ungaria, Austria, Franța, Germania și Italia, această panoplie fiind dată de localizarea compozitorilor numeroși care au ales să compună muzică pe versurile poetei Carmen Sylva.

Prin cercetarea intensă și relevantă în domeniu, proiectul se plasează în avangarda proiectelor de cercetare muzicală ale sopranei Rodica Vica construind, prin cercetarea sa din cadrul Bibliotecii Naționale austriece de la Viena și din cadrul Muzeului Național „George Enescu” din București, un fir cronologic al lucrărilor scrise de către Carmen Sylva și puse pe muzică de către compozitorii interpretați în cadrul celor 5 concerte.

Turneul începe la Peleș

Turneul internațional CARMEN SYLVA – 180 pornește din Sinaia, în Salonul de Muzică al Castelului Peleș, trece prin București, în elegantele spații ale Muzeului Colecțiilor de Artă,  face o oprire la Viena – într-unul dintre elegantele saloane de muzică ale Vechii Primării, continuă la Roentgen Museum din Neuwied – locul nașterii Reginei Elisabeta a României și se încheie la Veneția – romanticul oraș în care Regina s-a aflat în exil. Aceste locații nu au fost alese întâmplător ci sunt locurile în care Regina Elisabeta a României s-a născut, a trăit, a călătorit sau s-a aflat în exil.

Turneul internațional este co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Blackjack Live: O Experiență Autentică de Jocuri de Cazino

Articolul următor

Ce spune indicele de investiții ASEBUSS despre managerii români?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share